Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2011,
19.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SID banka posojilo

Sreda, 25. 5. 2011, 19.53

7 let, 2 meseca

Razvojna banka Sveta Evrope in SID banka s pogodbo o 40-milijonskem posojilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi mož Razvojne banke Sveta Evrope (CEB) Raphael Alomar in predsednik uprave SID banke Sibil Svilan sta v Ljubljani podpisala pogodbo o posojilu v višini 40 milijonov evrov.

Sredstva, ki jih bodo v SID banki dopolnili tudi z lastnimi sredstvi, bodo namenjena razvoju občin in varovanju okolja. Sredstva bo SID banka tako po Svilanovih besedah namenila za dolgoročno financiranje projektov na področju izboljšanja življenjskih pogojev na mestnih in podeželskih območjih ter projektov s področja varovanja okolja, večinoma pa bo šlo za financiranje občinskih projektov. "Pogoji posojil na podlagi sredstev CEB so zelo ugodni" Svilan je ob tem izrazil prepričanje, da bodo pogoji posojil, ki jih bodo v SID banki izvajali neposredno, za slovenske občine zelo ugodni. Ročnost naj bi bila največ 20 let, glede natančnih pogojev, obrestnih mer in morebitnih moratorijev na odplačilo pa se bodo odločali od primera do primera. Prvi mož SID banke v vsakem primeru verjame, da bodo obrestne mere nižje od tistih, ki so lokalnim skupnostim na voljo sedaj, pribitek na medbančno obrestno mero v območju evra pa naj bi bil minimalen. Tudi Alomar je zatrdil, da so pogoji posojil na podlagi sredstev CEB zelo ugodni.

Je pa Svilan opozoril, da je ob teh ugodnih pogojih bistveno, da občine pripravijo dobre in kakovostne projekte, ki bodo vsebinskim pogojem ustrezali, saj bosta monitoring in nadzor stroga. Prve projekte bi SID banka po Svilanovih ocenah lahko začela financirati že letošnjo jesen. SID banka bo sredstva CEB dopolnila tudi z lastnimi sredstvi in morda še s sredstvi Evropske investicijske banke.

"Posojila bodo pomembno prispevala k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja" Svilan je izrazil prepričanje, da bodo posojila pomembno prispevala k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja v Sloveniji, SID banki pa bo sodelovanje s CEB omogočilo, da svojo dosedanjo dejavnost razširi še na področje socialnega razvoja.

CEB ima namreč po Alomarjevih besedah pri svojem delovanju širok socialni mandat. Financira projekte s področij, kot so stanovanjska politika, zdravstvo, izobraževanje, mala in srednja podjetja, odpravljanje posledic naravnih nesreč, priseljenska politika, razvoj podeželja, občinski projekti in financiranje javnih ustanov.

"Tesen in konstruktiven dialog" Kot je dejal Alomar, se je med banko in Slovenijo, odkar je ta leta 1994 postala prva članica CEB z območja srednje in vzhodne Evrope, razvil tesen in konstruktiven dialog, ta pa je omogočil oblikovanje uravnoteženega posojilnega portfelja.

CEB je tako Sloveniji doslej po njegovih besedah odobrila 284 milijonov evrov sredstev. Partnerji so bili ministrstva, banke in specializirane ustanove, tokratna pogodba s SID banko pa je prva. V prihodnje CEB poleg danes podpisane posojilne pogodbe načrtuje še odobritev dodatnih sredstev, tako da bi obseg posojil lahko dosegel okoli 350 milijonov evrov.

Minister za finance Franc Križanič je CEB označil za posebno banko s posebnim poslanstvom financiranja kakovostnega življenjskega okolja in socialnih ter okoljskih projektov. Zagotovil je, da so bila vsa dosedanja sredstva CEB v Sloveniji učinkovito porabljena, omenil pa je financiranje projektov na področju šolstva.

Ne spreglejte