Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 2. 2021,
9.06

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Nova KBM

Natisni članek

advertorial Finance banka Nova KBM

Torek, 2. 2. 2021, 9.06

2 meseca

Banke postajajo boljše in hitrejše

Vsebino omogoča Nova KBM
finance svetovalec

S tehnološkim napredkom se banke posodabljajo, postajajo boljše, stranke jim bolj zaupajo. Pri tem se trudijo zaščititi najbolj ranljive, zato je vlaganje v znanje zelo pomembno. Eden ključnih izzivov v bankah v Sloveniji pa je razvoj in zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje, so se strinjali sogovorniki pogovora o digitalnih izzivih sektorja.

Pridružite se nam na poti v prihodnost.

V zelo spremenjenem okolju je tudi v bančnem sektorju zelo pomembna kakovost in hitrost. "Izziv je, kako to združiti," je na spletnem dogodku, ki ga je pripravil STAklub Slovenske tiskovne agencije, dejal član uprave Nove KBM Aytac Aydin, odgovoren za operativno poslovanje banke.

Najnovejša raziskava spletnega bančništva v Sloveniji, ki jo je vsako leto opravi podjetje E-laborat, je lani pokazala, da je največja razlika med slovenskimi in tujimi bankami v uporabniški izkušnji mobilnih spletnih mest. Mobilno banko uporabljamo veliko časa, a se glavnina plačil še vedno izvrši prek spletne banke. "Isto jepri nakupovanju, kar kaže na nezaupanje v mobilne aparate in tehnologije," je dejal vodja razvoja in raziskav v E-laboratu Uroš Žižek. Bo pa "mobilno bančništvo dolgoročno zagotovo tisto, kar bo v bančništvu gonilna sila", je ocenil.

Najuspešnejša združitev

Luka Topolovec iz digitalne in razvojne agencije Drugi vid, ki sodeluje pri razvoju rešitev na področju spletnega in mobilnega bančništva z Novo KBM, je dejal, da jim je s partnerstvom "uspelo razvijati najboljšo digitalno banko v Sloveniji".  Aydin pa je dejal, da jih konkurenca tehnoloških velikanov in spletnih bank spodbuja, da so boljše in hitrejše. Slednje odpira vrata tudi novim partnerstvom. Ob tem je Aydin spomnil na nedavni prenos računov z nekdanje Abanke na Novo KBM in ga označil za eno najuspešnejših združitev, kar jih je doživel. Dodal je, da banka na področju digitalizacije sodeluje z manjšimi in večjimi podjetji. V banki pa kljub temu ohranjajo ključne kompetence, kot je obravnava in obdelava podatkov.

Digitalizacija v polnem razmahu

Ena velikih stvari, ki se je zgodila v slovenskih bankah, je plačilni instrument Flik za brezplačna medbančna nakazila v realnem času, je dejal član poslovodstva Bankarta Rainer Schamberger: "Digitalizacija se dogaja s hitrostjo brez primere v preteklosti. Pomembno je, da imajo potrošniki izbiro, v prihodnje bodo popularni modeli skupnosti."

Kot je pojasnil Aydin, je pri tem zelo pomembno razumeti, kaj posamezne skupine ljudi potrebujejo. Storitve, ki so najbolj v uporabi, se nato poenostavlja.

Stranka mora imeti po njegovih besedah tudi občutek varnosti in mora banki zaupati. Za to pa je pomembna konsistentna in standardizirana komunikacija.

Banka bo predvidela, kaj potrebujete

Pri tem sta zelo pomembna digitalno in finančno opismenjevanje, je poudaril Žižek. In čeprav je velik del uporabnikov že prešel na digitalno poslovanje, bodo bančne poslovalnice ostale. Osredotočile se bodo na svetovanje. Bo pa banka v prihodnosti po Aydinovih besedah vnaprej predvidela, kaj uporabnik želi in potrebuje ter mu to ponudila.

Ne spreglejte