Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
24. 6. 2014,
10.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Natisni članek

Jože Anderlič

Torek, 24. 6. 2014, 10.57

7 let, 2 meseca

Poslovnež Jože Anderlič del imperija preselil v Avstrijo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Lastništvo hotela Mons na obrobju Ljubljane in najmanj treh garažnih hiš v središču prestolnice je Anderlič preselil na druga podjetja in s tem zunaj svojega visoko zadolženega poslovnega imperija.

Znani poslovnež in eden najpremožnejših Slovencev Jože Anderlič, ki so mu z usahnitvijo finančnih virov in zamrtjem nepremičninskega trga padli v vodo veliki nepremičninski projekti, kot sta Kolizej in Noricum, se je odločil, da svoje donosne naložbe preseli na podjetja, nepovezana s Kranjsko investicijsko družbo (KID), v Dnevniku pišeta Tomaž Modic in Sebastjan Morozov.

Anderlič svoj (novo)nastajajoči imperij prodal v Avstrijo Lastništvo hotela Mons na obrobju Ljubljane, najmanj treh garažnih hiš v središču prestolnice in verjetno tudi drugih pomembnejših naložb, s katerimi ustvarja pozitivni denarni tok, je Anderlič preselil na druga podjetja in s tem zunaj svojega visoko zadolženega poslovnega imperija.

Zdravi del imperija je Anderlič po dostopnih podatkih preselil na Kranjsko stavbno družbo in podjetje KIDReal. Da je mera polna, je Anderlič svoj (novo)nastajajoči imperij pred kratkim prodal v Avstrijo. Marca letos je namreč lastnik Kranjske stavbne družbe, ki med drugim obvladuje KIDReal, postalo podjetje Reitenburg z Dunaja, je razvidno iz dokumentacije, s katero razpolaga Dnevnik. Reitenburg so nekaj tednov pred tem ustanovili člani družine Anderlič, njegov zakoniti zastopnik pa je kar Jože Anderlič.

Zakaj se je Anderlič odločil za prenos imperija V Avstrijo sta Kranjsko stavbno družbo za dobrih sto tisoč evrov ob Anderliču prodala še njegova hči Barbara Katarina Anderlič in sin Uroš Anderlič. Kaj je Anderličeve spodbudilo, da so pomemben del svojega družinskega imperija prenesli v Avstrijo, ni znano. Jože Anderlič na novinarska vprašanja ni odgovoril.

Za prenos upravljanja ljubljanskega hotela so se Anderličevi verjetno odločili, ker ga po novem upravlja globalna veriga Starwood Hotels & Resorts Worldwide, bolj poznana po trženjski znamki Sheraton. Kot lastnik hotela Mons je v zemljiški knjigi sicer vpisana družba Hypo Leasing. Razlog za prenos upravljanja bi bilo lahko tudi dejstvo, da je imelo podjetje Monsadria, ki je lani že drugo leto zapored poslovalo v rdečih številkah, konec lanskega leta negativni kapital, še piše Dnevnik.

Ne spreglejte