Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
2. 6. 2017,
13.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

2

Natisni članek

Saubermacher požar Vrhnika Kemis odpadki Ministrstvo za okolje in prostor

Petek, 2. 6. 2017, 13.22

6 let, 7 mesecev

Po zaprtju Kemisa se nevarni odpadki kopičijo, bo država ukrepala?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

2

baterije odpadek smetišče nevarni | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po zaprtju Kemisa, kjer je v požaru pred slabimi tremi tedni zgorelo za skoraj pol tone nevarnih odpadkov, se nevarni odpadki zdaj kopičijo v podjetjih, ki iščejo zamenjavo za Kemis. Hkrati pozivajo državo, naj pospeši dolgotrajne postopke pridobivanja dovoljenj za odvoz odpadkov na sežig v tujino. Dovoljenja bodo prioriteta, obljubljajo na ministrstvu za okolje.

Kemis, ki je v lasti Gorenja, je največje podjetje za ravnanje z nevarnimi odpadki v Sloveniji. Samo v štirih letošnjih mesecih in pol do požara, ki se je zgodil 15. maja in ki zaradi okornega odziva državnih institucij ter nejasnih vplivov na okolje še vedno skrbi okoliške prebivalce, je podjetje prevzelo skoraj devet ton odpadkov.

V različna podjetja po Sloveniji so oddali 1,2 tone odpadkov, večino pa so jih odpeljali na sežig v tujino, predvsem v Avstrijo in Nemčijo, saj v Sloveniji nimamo sežigalnic, v katerih bi lahko uničili odpadke farmacevtske, kemične in drugih industrij ter tudi gospodinjstev.

V Heliosu pravijo, da za zdaj odpadke skladiščijo v podjetju, za kar imajo potrebna dovoljenja. Hkrati iščejo podjetje, ki bo nadomestilo Kemis. | Foto: STA , V Heliosu pravijo, da za zdaj odpadke skladiščijo v podjetju, za kar imajo potrebna dovoljenja. Hkrati iščejo podjetje, ki bo nadomestilo Kemis. Foto: STA , Lek že dobil zamenjavo, Helios in UKC Ljubljana iščeta 

Kdo zdaj prevzema odpadke? V domžalskem proizvajalcu premazov Helios pravijo, da jih za zdaj skladiščijo kar v podjetju, ker jim okoljevarstvena dovoljenja to omogočajo. Hkrati se dogovarjajo z drugimi podjetji za ravnanje z odpadki ter njihov odvoz in skladiščenje. S Kemisom so imeli dogovor, da je tri četrtine njihovih odpadkov iz proizvodnje sproti odvažal v uničenje v sosednje države. Katere, ne navajajo.

Novega ponudnika iščejo tudi v UKC Ljubljana, ki ima s Kemisom pogodbo za odvoz odpadnih kemikalij, filmov in fotografskega papirja, odpadnih sijalk, baterij in akumulatorjev, nevarne embalaže, doz pod tlakom, tudi računalniške opreme. "Odpadke je podjetje Kemis odvažalo z različnih lokacij znotraj UKC Ljubljana vsakih 14 dni oziroma po naročilu," pravijo in dodajajo, da so imeli zadnji odvoz na dan požara. Zdaj so poslali povpraševanje drugim podjetjem z ustreznimi dovoljenji, pravijo, izbrali bodo cenovno najugodnejše.

Tudi v farmacevtski družbi Lek so imeli pogodbo s Kemisom, ki je od enkrat do trikrat tedensko odvažal trdne odpadke, predvsem odpadne končne izdelke v originalni embalaži in izmet iz proizvodnje ter odpadna organska topila in pralne tekočine. "Zaradi požara v Kemisu na Vrhniki smo za predajo odpadkov iz naše proizvodnje prešli na pogodbo /.../ z drugim pooblaščenim podjetjem," pravijo. 

UKC Ljubljana, ki ima s Kemisom pogodbo za odvoz odpadnih kemikalij, filmov in fotografskega papirja, odpadnih sijalk, baterij in akumulatorjev, nevarne embalaže, doz pod tlakom, tudi računalniške opreme, tako kot Helios išče nadomestnega ponudnika.  | Foto: Ana Kovač UKC Ljubljana, ki ima s Kemisom pogodbo za odvoz odpadnih kemikalij, filmov in fotografskega papirja, odpadnih sijalk, baterij in akumulatorjev, nevarne embalaže, doz pod tlakom, tudi računalniške opreme, tako kot Helios išče nadomestnega ponudnika. Foto: Ana Kovač

Čez noč ne morejo nadomestiti Kemisa

Saubermacher ima obrat v neposredni bližini Kemisa v Sinji Gorici. Kot pravijo, po požaru ne zaznavajo kakšnih težav, kot so povečane bolniške odsotnosti ali druge odsotnosti med zaposlenimi. | Foto: STA , Saubermacher ima obrat v neposredni bližini Kemisa v Sinji Gorici. Kot pravijo, po požaru ne zaznavajo kakšnih težav, kot so povečane bolniške odsotnosti ali druge odsotnosti med zaposlenimi. Foto: STA , Čeprav so se v preteklosti na javnih razpisih, kjer je sodeloval Kemis, pojavljala številna podjetja, med drugim murskosoboški Saubermacher (ta ima enega od bratov v neposredni bližini Kemisa v Sinji Gorici), kranjski Ekol in celjski Cep, v Saubermacherju pravijo, da so imeli deponijo za nevarne odpadke v Sloveniji le oni in Kemis. Saubermacher jo ima v Kidričevem, Kemis v Sinji Gorici pri Vrhniki.

Na vsa omenjena podjetja smo poslali vprašanja o tem, ali lahko nadomestijo Kemisov izpad. Odgovorili so nam le iz Saubermacherja, kjer pravijo, da v zadnjih dneh zaznavajo povečano povpraševanje po odvozu. Že pred požarom so bile kapacitete zaradi rasti industrije visoko izkoriščene, pravijo, zdaj pa so edini ponudnik.

Koliko prostih kapacitet še imajo v centru v Kidričevem, ki so ga ravno lani povečali, v Saubermacherju niso navedli. Kot pravijo, v vsakem primeru čez noč ne bodo mogli nadomestiti izpada zaradi zaprtja Kemisa. "Treba je skleniti ustrezne dogovore s prevzemniki, nato pa je treba pridobiti še potrebna dovoljenja, kar tudi traja nekaj časa," pravijo. 

Na pomoč kličejo državo

V Saubermacherju in Leku ob tem poudarjajo, da je treba pospešiti postopke za pridobivanje dovoljenj pristojnih institucij za izvoz nevarnih odpadkov. "To je pomembno za prihodnje delovanje sistema, saj so skladiščne kapacitete omejene tako v našem centru kot pri vseh povzročiteljih nevarnih odpadkov v industriji. Sistem ravnanja z nevarnimi odpadki pa mora nemoteno delovati, da bo lahko industrija proizvajala svoje proizvode brez kakršnihkoli zastojev," pravijo v Saubermacherju.

Podobnega mnenja so v Leku, kjer si želijo pomoči države v obliki hitrejših postopkov in tudi pomoči pri prenosu Kemisovih rezervacij v sežigalnicah na druga podjetja: 

V nastalih razmerah bi bilo za varno ravnanje z nevarnimi odpadki na ravni celotne države potrebno čim prej izdati notifikacije pooblaščenim podjetjem, ki so prevzela Kemisove stranke. Ker so tudi v tujini zmogljivosti omejene, bi veljalo pri iskanju najbolj smiselnih rešitev za čezmejno premeščanje nevarnih odpadkov upoštevati, da ima Kemis že rezervirane zmogljivosti na sežigalnicah v tujini.

Ministrstvo obljublja prioritetno obravnavo

Na ministrstvo za okolje oziroma okoljsko inšpekcijo, ki izdaja soglasja. smo poslali vprašanja, ali bodo pospešili postopke pridobivanja dovoljenj. Kot pravijo, so od začetka maja - pozor, požar se je zgodil 15. maja - prejeli 18 vlog za pridobitev soglasij za pošiljke odpadkov preko meja. Vloge zajemajo skupno 70,2 tone odpadkov.

"Vloge za pridobitev soglasij za pošiljke nevarnih odpadkov iz Republike Slovenije bo inšpekcija  prioritetno obravnavala, kar pomeni, da jih bodo obravnavali pred drugimi vlogami," obljubljajo na ministrstvu.

Kemis po požaru delal, čeprav ne bi smel

Škoda zaradi požara v Sinji Gorici bo vrtoglava: poleg uničenja treh četrtin obrata bo Kemis najverjetneje moral plačati okoljsko sanacijo, grozijo jim odškodninske tožbe prebivalcev in vrhniške občine, znesek pa gre v višave tudi zaradi izpada dejavnosti.  | Foto: STA , Škoda zaradi požara v Sinji Gorici bo vrtoglava: poleg uničenja treh četrtin obrata bo Kemis najverjetneje moral plačati okoljsko sanacijo, grozijo jim odškodninske tožbe prebivalcev in vrhniške občine, znesek pa gre v višave tudi zaradi izpada dejavnosti. Foto: STA , Po požaru je Kemis, čeprav jim je okoljevarstveno dovoljenje narekovalo drugače, še vse do konca prejšnjega tedna nadaljeval prevažanje odpadkov.

"Aktivnosti potekajo v dveh smereh - prvi del je sanacija, kjer je treba ostanke požara ustrezno odstraniti, drugi del pa je vezan na izpolnjevanje pogodb, vendar v mejah, ki jih dopušča stanje. Tu gre v večini primerov za odvoze odpadkov neposredno od strank do sežigalnic ter za odvoze odpadkov, ki v požaru niso bili zajeti in so že bili pripravljeni za odvoze do sežigalnic," nam je prejšnji petek pojasnila Irena Vadjunec iz Kemisa.

Le nekaj ur za tem jim je okoljska inšpektorica prepovedala dejavnost, kar pa zdaj pomeni težavo za vse njihove naročnike. Med temi so podjetja iz farmacevtske in kemične industrije ter tudi zdravstvo in javna komunalna podjetja, ki zbirajo odpadke gospodinjstev.

Ne spreglejte