Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
12.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 15. 5. 2013, 12.13

7 let, 2 meseca

Padanje prodaje, rezanje stroškov in iskanje ukrepov za boljše poslovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odločitev, ali bodo prodali Mercator, mora biti čimhitrejša, dokončna in zavezujoča

To sporoča prvi mož Mercatorja Toni BalažiČ, ki je s kolegi danes razgrnil poslovanje podjetja v prvem četrtletju leta. Podjetje je trimesečje končalo z 8,6-milijonsko izgubo in skoraj triodstotnim padcem prodaje, največji domači trgovec je v omenjenem obdobju ustvaril dobrih 658 milijonov evrov čistih prodajnih prihodkov. Izguba je posledica zaostrenih razmer in padca zasebne porabe Rezultati poslovanja so posledica vse bolj zaostrenih makroekonomskih razmer, recesije, padca BDP-ja in zato tudi zmanjševanja zasebne porabe, kar vpliva na poslovanje. "Potrošnik se obnaša vse bolj racionalno, celo oportunistično – 60 odstotkov ljudi kupuje cenejše izdelke, več je manjših nakupov, potrošnik ni več lojalen le enemu trgovcu, kar je ugotovila tudi raziskava Trženjskega Monitorja," poudarja predsednik Mercatorjeve uprave Toni Balažič, ki tudi priznava, da je največji padec doživela prodaja tehničnih izdelkov in tekstila.

Do jeseni naj bi iz Mercatorja odšlo 800 ali 1000 zaposlenih, le četrtina ali petina v Sloveniji Mercator se skuša vse bolj zaostrenim pogojem poslovanja na trgu prilagoditi tudi z nižanjem cen in zmanjševanjem stroškov (v začetku marca je bila v podjetju izpeljana reorganizacija, ki je občutno zmanjšala število vodstvenih ravni, direktorjev in zaposlenih). V prvem trimesečju je podjetje za več kot pet milijonov evrov znižalo stroške v primerjavi z enakim obdobjem lani, za kar štiri odstotke tudi stroške dela, število zaposlenih v Skupini Mercator se je zmanjšalo za 658 ljudi. Do jeseni naj bi Mercator zapustilo od 800 do 1000 delavcev, le petina ali četrtina v družbah v Sloveniji. Julija se, po letošnjem umiku iz Albanije, najboljši sosed umika tudi iz Bolgarije. Mercator prodaja Mercator Embo in išče partnerje za bencinske servise Maxen Vodstvo Mercatorja se z bankirji aktivno pogaja o refinanciranju dobro milijardo težkega dolga, v nabor nujnih ukrepov prestrukturiranja pa spadata tudi prodaja Mercator Embe (do konca maja naj bi dobili zavezujoče ponudbe, zanimanje je veliko) in pripojitev hčerinske M Tehnike k matičnemu podjetju, kar bo znižalo stroške, začenjajo pa tudi prodajne dejavnosti o morebitni prodaji 21 bencinskih servisov Maxen (ali vstop partnerja), pripravljajo pa se tudi na projekt gradnje logističnega centra, ki bo odprt tudi za partnerje.

Balažič: Če bo Mercator prodan, mora novi lastnik zagotoviti stabilno financiranje in prihodnji razvoj Toni Balažič je danes tudi povedal, da si v zvezi s prodajo podjetja želijo, da bi prišlo do čimhitrejše odločitve glede prodaje, ki bo hitra, dokončna in zavezujoča, saj se bo le tako Mercator znova lahko začel ukvarjati s svojo osnovno dejavnostjo. Če bo prodan, se mora to zgoditi hitro, da bi Mercator dobil lastnika, ki bo omogočil stabilno financiranje in seveda omogočil nadaljnji razvoj. Tudi če ne bo prodan, mora biti odločitev hitra, pravi Balažič, ki je še enkrat ponovil, da so že lani opozarjali, da ni pravi čas za prodajo Mercatorja. Refinanciranje dolga je eden od pogojev za morebitno prodajo Težava Mercatorja je tudi, da potekata dva vzporedna procesa, ki sta izključujoča – prodajni proces in proces reprogramiranja dolgov – in čakata na odločitve drug drugega. "Pri prodaji je refinanciranje eden od pogojev, banke pa čakajo na dokončno odločitev lastnikov glede prodaje Mercatorja," opozarja Toni Balažič.

Monetizacija je izjemnega pomena za razdolžitev Mercatorja, ki ima okoli 1,1 milijarde dolga Proces monetizacije nepremičnin, ki je bil zaradi zaostrenih gospodarskih razmer zamrznjen, je izjemnega pomena za razdolžitev Mercatorja, saj je podjetje lastnik več kot 1,6 milijona kvadratnih metrov trgovskih površin. Projekt bi bil lahko ekonomsko smiseln v času, ko se bodo razmere umirile tako na strani lastništva družbe kot tudi razmer v gospodarstvu, poudarjajo v Mercatorju.

Ne spreglejte