SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od visokih delniških donosov do popolnega izbrisa

2

termometer

Od visokih donosov do popolnega izbrisa, bi lahko opisali trgovalno leto 2013 na ljubljanski borzi. Indeks delnic največjih podjetij, SBI TOP, je v letu dni pridobil 3,17 odstotka vrednosti.

Za lastniki vrednostnih papirjev, ki kotirajo na ljubljanski borzi, je kar pestro leto. Poglejmo donose nekaterih pomembnejših delnic.

Telekom Slovenije Delnica Telekoma Slovenije je bolj kot na domači odražala dogajanje na razvitih borzah, saj je v drugi polovici lanskega leta njena vrednost precej zrasla. Leto 2013 je končala 27,21 odstotka višje, kot ga je začela, pri ceni 121,55 evra.

Krka Delnica Krke je bila ena izmed najboljših borznih naložb v preteklem letu. Njena cena se je v primerjavi z začetkom leta povzpela za 20 odstotkov. Konec leta je dočakala pri 60 evrih.

Luka Koper Vrednost delnice Luke Koper se je prvi polovici lanskega leta gibala med 8 in 10 evri, v drugem šestmesečju se je dvignila na 11 evrov. Konec leta je sklenila s ceno 9,4 evra, kar je 18,24-odstotka večja vrednost kot ob začetku leta.

Zavarovalnica Triglav Delnica Triglava je leto končala pri 19 evrih, z 12-mesečno rastjo v višini 15,15 odstotka. S 15 evri v februarju je delnica dosegla najnižjo, z 21 evri v aprilu pa najvišjo letno vrednost. V zadnjih štirih mesecih je bilo zanjo treba odšteti med 18 in 19 evri.

Pozavarovalnica Sava Delnica Pozavarovalnice Sava v letu 2013 beleži 14,31-odstotni skok navzgor, leto je sklenila pri ceni 8,14 evra na delnico. Gibanje njene vrednosti je bilo v prejšnjem letu omejeno med 7 in 9,5 evra, predvsem zaradi majhnega števila borznih transakcij.

Gorenje Gibanje delnice Gorenja je bilo skozi vse preteklo leto umirjeno. Konec decembra se je ustalila pri 4,2 evra, kar v primerjavi z začetkom leta pomeni 10,82-odstotno rast.

Petrol Manj sreče od lastnikov prej naštetih delnic so imeli v borznem letu 2013 imetniki delnic Petrola. Njihova vrednost je v enem letu izgubila 7,78 odstotka, leto pa sklenila pri 218 evrih.

Intereuropa Še večje izgube so doživeli lastniki delnic Intereurope, cena teh je namreč v zadnjem letu padla za petino. Trenutno je treba za delnico odšteti 44 centov.

Mercator Kljub večmesečnim pričakovanjem, da bo ta prodan, so delnice Mercatorja v letu dni izgubile 28,07 odstotka vrednosti. Leto so začele z vrednostjo 140 evrov, decembra so veljale le še 60 evrov. Zadnji dan starega leta so sklenile s ceno 82 evrov.

Nova KBM V letu, ki je za nami, je vlagateljem največ preglavic gotovo povzročila delnica Nove KBM. Skoraj 100 tisoč lastnikov je zaradi dokapitalizacije omenjene banke ostalo brez vseh svojih delnic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin