Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2010,
14.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 21. 12. 2010, 14.03

7 let, 2 meseca

Novinarji Večera pozvali proti izdaji soglasja 3Lanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izvršilna odbora aktiva novinarjev Večera in zastopstva uredništva Večera sta pozvala proti izdaji soglasja družbi Delo za prodajo skoraj 80-odstotnega deleža časnika Večer podjetju 3Lan.

Odbora sta poziv naslovila na urad za varstvo konkurence in ministrstvo za kulturo. Rok za prodajo Večera, kot ga je določil urad za varstvo konkurence, se sicer izteče v četrtek.

"Čeh ni pokazal potrebnih poslovnih kompetenc" Novinarji Večera odločno nasprotujejo prodaji Večera 3Lanu, ker lastnik in direktor omenjene družbe Denis Čeh po njihovem mnenju do danes ni pokazal potrebnih poslovnih in profesionalnih kompetenc in resnosti za naložbo. Kot so zapisali, Čeh kljub pozivu Večerovih zaposlenih ni predstavil vizije razvoja družbe, tudi v pogovoru z novinarji in ostalimi zaposlenimi se je izkazal kot popoln nepoznavalec medijskega posla.

Finančna konstrukcija nakupa ostaja skrivnost "In kar je najpomembneje, Čeh ni želel razkriti finančnega načrta za naložbo v Večer, zato se upravičeno sprašujemo, od kod bo njegovo podjetje s štirimi zaposlenimi vzelo po neuradnih podatkih 9,3 milijona evrov za nakup Večera. Ker ostaja finančna konstrukcija nakupa Večera skrivnost in ker prvi mož 3Lana noče povedati, katera tuja banka mu bo, če mu sploh bo, pomagala s posojili, upravičeno dvomimo o iskrenosti njegovih namenov," so v pozivu uradu in ministrstvu zapisali Večerovi novinarji.

Kot aktiv novinarjev in zastopstvo uredništva posebej poudarjata, se ne želijo vmešavati v lastniška razmerja, ampak gre za odločen upor proti netransparentni poslovni operaciji, pred katero želijo zaščititi Večer kot enega od glavnih nacionalnih stebrov zastopanja interesa javnosti. Ob tem dodajajo, da je drugi največji slovenski časnik s približno 190 zaposlenimi in številnimi honorarnimi sodelavci 50-krat večji od svojega potencialnega kupca, na leto pa ima več kot 20-krat višje prihodke od prodaje in čisti dobiček.

Novinarji Večera se bojijo, da je Čeh le slamnati mož Večerovi novinarji v pozivu izražajo bojazen, da je Denis Čeh le slamnati mož v poslu, kar se je še podkrepilo s sklenitvijo dogovora o upravljanju Večera s prvim možem podjetja Delo Revije Matejem Raščanom. Slednji pa je po njihovih trditvah Delo Revije uspel v dveh letih zadolžiti za več kot 29 milijonov evrov, za katere nič ne kaže, da jih bo utegnil pravočasno vrniti, "razen morda z najedanjem zdravega tkiva Večera, ki je še naprej podjetje v dobri poslovni kondiciji".

"Sodeloval pri projektih, ki so sramota za novinarstvo" Raščan je po mnenju novinarjev Večera sodeloval tudi pri nekaterih projektih, ki so sramota za slovensko novinarstvo. Očitajo mu namreč finančno sodelovanje pri projektu brezplačnika Ekspres, ki je v času svojega izhajanja kršil celo paleto profesionalnih in etičnih novinarskih standardov, kar je potrdilo tudi novinarsko častno razsodišče.

Ne spreglejte