Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
14.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nepremičnine nepremičninski davek

Sreda, 26. 2. 2014, 14.49

7 let, 2 meseca

Nepremičninski davek ni vplival na trg nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ponudba na nepremičninskem trgu se zaradi nepremičninskega davka ni povečala."Cene se še dobro upirajo krizi, a se bo pritisk na znižanje še stopnjeval," napoveduje nepremičninar Jože Murko.

Nepremičninski davek na ponudbo in ceno nepremičnin še ni vplival, pravijo nepremičninski posredniki.

Vlado Petek iz Sveta nepremičnin pravi, da se davek na nepremičnine, ki ga bodo lastniki prvič plačali letos, ni vplival na trg nepremičnin: "Za zdaj se to na prometu z nepremičninami ne pozna, zagotovo pa se bo v določeni meri odrazilo na trgu, ko bodo lastniki dejansko tudi dobili položnice za plačilo davka. Če se to ne bo poznalo letos, pa se bo zagotovo drugo leto," pravi Petek, ki sicer na ljubljanskem nepremičninskem trgu vidi opazno spremembo: "V zadnjih dveh letih so mrtvilo na nepremičninskem trgu med drugim povzročile tudi banke, ki so nakup financirale skorajda po nemogočih pogojih, saj so financirale tja do okoli 60 odstotkov prodajne pogodbe. V zadnjem obdobju pa so se banke prilagodile in financirajo tudi do 100 odstotkov nakupne vrednosti, če je seveda kupec posojilno sposoben in to vsoto lahko zavaruje z dvema hipotekama."

Prodajajo tisti, ki imajo več nepremičnin Na Obali pozitivnega premika ni mogoče zaznati, pravi Tilen Martinuč iz agencije Apertura. "Kupcev ni, ponudba je velika, temu primerne pa so tudi cene, ki so padle tudi za do 40 odstotkov," pojasnjuje Martinuč in dodaja, da je svojo nepremičnino zaradi nepremičninskega davka po njegovi oceni začelo prodajati okoli deset odstotkov tistih, ki imajo več nepremičnin. "Nekateri o tej potezi še razmišljajo in spremljajo trg."

Malo je takšnih, ki so nepremičnino prodali zaradi nepremičninskega davka Na Gorenjskem je ponudba daleč največja v zadnjih letih, temu primerno pa padajo tudi cene. "Lahko povem, da so se nekatere dražje hiše prodale tudi za polovično ceno v primerjavi z lanskim obdobjem. Po mojem mnenju je malo takšnih, ki so nepremičnino prodali zaradi nepremičninskega davka, nekateri pa so se za to odločili prav zaradi tega. Je pa dejstvo, da je čas prodaje bistveno daljši in se zaradi počasnih odločitev bank še podaljšuje," pravi Helena Krč iz nepremičninske agencije INF-ING.

Dokler bo kriza, bo pritisk na cene nepremičnin "Dokler bo kriza, bo pritisk na cene nepremičnin izjemen. Po mojem prepričanju se cene še kar dobro upirajo glede na globoko gospodarsko krizo," pa pravi Jože Murko iz mariborske agencije Dodoma, ki pravi, da potencialni kupci čakajo, kaj se bo na trgu še dogajalo, oziroma se bodo za nakup odločili, ko bo po njihovem mnenju ustrezna cena. "Zaradi nepremičninskega davka ni bistvenega vpliva na ponudbeni strani. Verjetno bo manjši odklon pozneje," je še prepričan Murko.

Ne spreglejte