SiolNET. Posel danes Novice
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanjemu šefu IMF štiri leta in pol zaporne kazni

0,05

termometer

Rodrigo Rato
Foto: Reuters

Špansko vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Rodriga Rata in mu potrdilo štiri leta in pol zaporne kazni, ker naj bi v obdobju svojega mandata na čelu dveh španskih bank vodil koruptiven sistem. Obsodili so ga februarja lani, po plačilu varščine je na prostosti čakal na odločitev.

Špansko nacionalno sodišče je Rata spoznalo krivega poneverb v obdobju, ko je vodil banki Caja Madrid in Bankia. Kazniva dejanja je Rato delal prav takrat, ko sta bili obe banki v velikih finančnih težavah.

Denar naj bi porabili za nakup luksuznih torb, hotele, zabave, alkohol 

Ratu, tudi nekdanjemu španskemu gospodarskemu ministru, so sodili skupaj s 64 drugimi predstavniki in člani upravnih odborov omenjenih bank, obtožnica pa jih je bremenila, da so neupravičeno porabili 12 milijonov evrov med letoma 2003 in 2012. Denar so porabili za nakup luksuznih torb, bivanje v hotelih s petimi zvezdicami, zabave, alkohol in celo bencin.

Njegov predhodnik obsojen na šest let zapora

Kot je navajala obtožnica, je Rato ohranil "koruptiven sistem", ki ga je leta 1999 vzpostavil njegov predhodnik Miguel Blesa, ko je prevzel vodenje banke Caja Madrid leta 2010. Rato je nato ta koruptivni sistem reproduciral v Bankii, bančni skupini, ki je nastala leta 2011 po združitvi Caja Madrid s šestimi drugimi hranilnicami. Blesa je bil obsojen na šest let zaporne kazni, a je julija lani storil samomor.

Rato je sicer vseskozi zanikal kršenje zakona in je zagotavljal, da je bil porabljeni denar del pogodb o zaposlitvi, ki so jih imeli člani upravnih odborov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin