SiolNET. Posel danes Novice
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na protestnem shodu proti odpuščanjem v Fraportu #video

0,64

termometer

Na brniškem letališču se je danes na protestnem shodu zbralo okoli 50 delavcev in sindikalistov, ki so izrazili nasprotovanje napovedanemu odpuščanju kar četrtine zaposlenih v Fraportu Slovenija. Med drugim pozivajo poslovodstvo, naj z odpuščanji počaka do konca leta in izkoristi državno pomoč.

"Ne strinjamo se, da se v prvih momentih neke krize, ko poslovni rezultati ne tečejo več po načrtih lastnikov in poslovodstva, znesejo nad delavci," je dejal predstavnik Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

Sindikati so upravo in lastnike pozvali, naj z odpuščanji počakajo najmanj do konca leta, ko se bo izkazalo, kako bo s ponovnim vzpostavljanjem prometa, in do tedaj skušajo izkoristiti državno pomoč, torej čakanje na delo in subvencioniran skrajšani delovni čas. V sindikatih so ob tem prepričani, da se bo promet znova začel povečevati in da bi se odpuščanje izkazalo za nepotrebno, poroča STA.

"Zavrnili smo njihov način reševanja te krize, ki ni pravi, ki gre v breme delavcev in prav nič v breme kapitala, lastnikov in poslovodstva, ki že več let kujejo visoke dobičke," je poudaril Švarc.

Švarc zavrača Fraportov način reševanja krize. | Foto: STA , Švarc zavrača Fraportov način reševanja krize. Foto: STA ,

"To podjetje zmore preiti to krizo brez odpuščanja," je prepričan Švarc. Tudi v preteklosti so imeli v podjetju premalo ljudi, mnogokrat so delali tudi čezmerno. Ocenjuje, da bi z upoštevanjem njihovih želja pri Fraportu pokazali korekten odnos, poroča STA.

Čeprav Fraport Slovenija velja za družbeno odgovorno podjetje, ki ima poleg drugih tudi certifikat družini prijaznega podjetja, je predsednik Svobodnega sindikata Slovenije, Mirsad Begić, prepričan, da se poslovodstvo požvižga na iskanje primernih rešitev za delavce.

Sindikalisti so spomnili, da je podjetje v zadnjih dveh letih ustvarilo več kot 20 milijonov evrov dobička, letošnja izguba pa naj bi znašala deset milijonov evrov. Če bi z odpuščanji počakali do konca leta, bi bila ta izguba višja le za dva milijona evrov, je povedal Begić. Delavce pa boli tudi to, da družba vsak mesec najde 1,5 milijona evrov za nadaljevanje gradnje terminala, ne pa od 250 tisoč do 300 tisoč evrov za plače 120 presežnih delavcev, poroča STA

Hiter odgovor Fraporta
Iz poslovodstva Fraporta Slovenije se je na današnji protest odzval pravnik Boštjan Šijanec, ki je izpostavil, da mora družba storiti vse, da zagotovi vzdržno poslovanje. "Možnosti, da bi z odpuščanji čakali do konca leta, dejansko ni," je povedal in dodal, da ima Fraport Slovenija trenutno ogromne stroške ter izjemno nizke prihodke ter si ne more privoščiti čakanja, poroča STA.

Kar se tiče koriščenja ukrepov države, kakršno je nadomestilo za čakanje na delo, pa v tem trenutku za podjetje ne pride več v poštev, saj je ukrep namenjen začasnemu zmanjšanju obsega dela, Fraport Slovenija pa doživlja trajno nezmožnost zagotavljanja dela za večje število zaposlenih, je pojasnil, poroča STA.

Glede morebitnih rezerv iz preteklega dobička je povedal, da se je dobiček porabljal za nove zaposlitve, šolanje zaposlenih in izboljšanje pogojev dela. Glede na nastale razmere ga porabljajo tudi za trenutno poslovanje in ga bo do konca leta zmanjkalo, poroča STA. "Da bomo zagotovili nadaljnje dolgoročno normalno poslovanje, bo morala družba vzeti kredit," je dejal Šijanec.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin