Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 1. 2011,
20.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 1. 2011, 20.03

7 let, 2 meseca

Na Brdu podelili priznanja, ki spodbujajo odličnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odličnost je pomemben element konkurenčnosti podjetij, zato slovenska vlada poskuša podjetja in javne organizacije spodbuditi, da se usmerijo na pot odličnosti.

Tako so nocoj na Brdu pri Kranju podelili tudi priznanja RS za poslovno odličnost. Na ocenjevanje je prispelo deset prijav, najvišjega priznanja pa že drugo leto zapored niso podelili.

Pahor: Odličnost naj postane navdih in vrednota "Resnična razširjenost uporabe evropskega modela odličnost je v Sloveniji še vedno na preveč nizki ravni," je na nocojšnji podelitvi opozoril premier Borut Pahor in dodal, da vlada poskuša z novimi mehanizmi uveljaviti odličnost kot vrednoto. "Odličnost poudarja nekaj, kar je nadpovprečno, nekaj k čemur velja stremeti zlasti v času gospodarske, socialne, finančne in tudi moralne krize," je poudaril Pahor.

Zavzel se je za to, da odličnost postane nek navdih in vrednota, majhno skupnost prav odličnost lahko naredi nadpovprečno. "Biti odličen pomeni biti odprt za spremembe, za nove izzive, pomeni stremljenje k izboljšavam, napredku, večjemu znanju, boljšemu razvoju," je dejal Pahor in dodal, da je zagotovo eno od pomembnih orodij pri doseganju zastavljenih rezultatov in konkurenčnosti prav sodelovanje v tovrstnih tekmovanjih.

"Priznanja za odličnost so poskus države, da spodbudi podjetja in vse ostale organizacije, da izboljšajo poslovanje, da usmerijo svoje aktivnosti v povečevanje svoje odličnosti in kakovosti, kajti vsi se dobro zavedamo, da je odličnost v poslovanju temeljni garant konkurenčnosti, ki v sodobni družbi dobiva prvenstveno vlogo," je o 15-letnem programu podeljevanja priznanj na novinarski konferenci pojasnila ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Radić: Odličnost kot pomemben element uspešnosti Letos je odbor za priznanja za izmed desetih prijavljenih podjetij in organizacij podelil sedem diplom za sodelovanje v procesih ocenjevanja v poslovni odličnosti. Bronasto diplomo so prejeli Sava hoteli Bled in Upravna enota Ljutomer, srebrno diplomo Elektro Gorenjska, TPV iz Novega mesta ter upravne enote Krško, Novo mesto in Trebnje. TPV pa je prejel tudi diplomo za posebne dosežke, medtem ko glavnega priznanja, to je zlate diplome, letos niso podelili, ker nobeno od prijavljenih podjetjih in zbralo dovolj točk.

"V Sloveniji imamo sicer že kar nekaj izrednih podjetij, ki se uspešno spopadajo s situacijo na trgu in kljub krizi skrbijo za odličnost. "Je pa število podjetij v Sloveniji, ki prepoznajo ta natečaj za krepitev njihove odličnosti, izjemno skromno," je priznala Radićeva in dodala, da bodo v prihodnje poskušali spodbujati podjetja, da bodo prepoznala odličnost kot enega pomembnih elementov uspešnosti. Zaenkrat ta zavest v slovenskih podjetjih namreč ni dovolj razvita.

V najbolj konjunkturnem letu priznanj sploh niso podeljevali, ker se podjetjem očitno ni zdelo potrebno ukvarjati se z odličnostjo. "Rast kot smo jo imeli v preteklosti, ki je temeljila na površinski, strukturno nedomišljeni in trajnostno naravnani ekspanziji, je nepovratno minila. Novo rast bomo mogoče doseči na povsem drugačnih temeljih, kar pa bo zahtevalo veliko napora," je opozoril minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič.

Da bi spodbudili interes podjetij in javnih organizacij za odličnost, vlada pripravlja tudi vrsto novih mehanizmov. Na javnem razpisu za nagrade za leto 2011, ki bo predvidoma objavljen konec februarja, pa bodo vse prijavljene organizacije ocenjene tudi po novem modelu odličnosti. V luči gospodarske krize bo večji poudarek na etiki in poštenem poslovanju, je povedal direktor Urada RS za meroslovje Samo Kopač.

Ne spreglejte