SiolNET. Posel danes Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mramor zadovoljen z obiskom v Nemčiji, zanimanje za Slovenijo veliko

0,15

termometer

Dušan Mramor
Foto: Ana Kovač

Finančni minister Dušan Mramor je zadovoljen z obiskom Berlina, kjer se je sestal s nemškim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublejem in mogočimi vlagatelji.

Glavna tema pogovora med Dušanom Mramorjem in nemškim finančnim ministrom je bila metodologija za izračunavanje usklajenosti javnofinančne politike posamezne države s paktom stabilnost in rasti. Izračuni za Slovenijo – ta je marca iz skupine držav, ki so pretežno skladne z evropskimi proračunskimi pravili, zdrsnila v skupino držav, kjer obstaja tveganje neskladnosti s pravili – so po Mramorjevem mnenju ekonomsko nesmiselni.

 

To je predstavil Schäubleju, ki se je strinjal, da je za dve težavi , ki nastajata v tem primeru, treba najti rešitev. Slovenski finančni minister Dušan Mramor se je z nemškim kolegom pogovarjal tudi o reševanju migrantske krize in financiranju drugega dela pomoči Turčiji. "Prva težava je upoštevanje boljšega rezultata v prejšnjem letu, kot je bilo načrtovano, in to pri oceni, ali je javnofinančna politika skladna s paktom v naslednjem letu. Druga težava je težava izračuna strukturnega primanjkljaja, pri čemer je ključen izračun potencialne gospodarske rasti in kako se ta spreminja iz leta v leto," je povzel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin