Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
7.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 7.09

7 let, 2 meseca

Merklova si bo na Kitajskem prizadevala za investicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemška kanclerka Angela Merkel se bo od danes do sobote mudila na obisku na Kitajskem, v ospredju katerega bodo pogovori o kitajskih investicijah v Nemčiji in reševanju evra.

Kanclerka se bo srečala s kitajskim premierom Wen Jiabaom ter državnim in partijskim voditeljem Hu Jintaom. To je že peti obisk Angele Merkel kot kanclerke na Kitajskem.

Kitajska - upanje svetovnega gospodarstva Kitajska velja spričo visoke gospodarske rasti za upanje svetovnega gospodarstva, ki se sooča s krizo. Kanclerka bo tako po napovedih kitajske sogovornike skušala prepričati v investicije v Nemčiji. "Kitajske investicije so dobrodošle" bo glavno sporočilo njenega obiska, je povedal visoki predstavnik vlade v Berlinu. Kitajska je drugi najpomembnejši trgovinski partner Nemčije.

Tema pogovorov tudi finančna in dolžniška kriza v Evropi Ena od tem pogovorov bo verjetno tudi finančna in dolžniška kriza v Evropi. Merklova se bo srečala s predstavniki kitajskega finančnega sveta. Evropa si namreč zelo prizadeva za to, da bi Kitajska v sklad za rešitev evra (EFSF) prispevala milijardna sredstva. Vendar pa si Kitajska v zameno za pomoč želi od Evrope priznanje, da je tržno gospodarstvo.

Politični pomen Kitajske pri reševanju napetosti v Iranu in Severni Koreji Vse bolj pa se krepi tudi politični pomen Kitajske, ki se odraža pri reševanju napetosti z Iranom ali jedrske krize v Severni Koreji. Na dnevnem redu pogovorov kanclerke naj bi bil zato tudi embargo EU na uvoz nafte iz Irana. Nemčija upa, da Kitajska ne bo povečala uvoza iranske nafte. Tudi razvoj dogodkov v Severni Koreji po smrti Kim Jong Ila in nasilje v Siriji bi lahko bili temi pogovorov, poroča dpa.

Pogovor tudi na temo spoštovanja človekovih pravic? Merklova bo s kitajskimi sogovorniki načela tudi vprašanje spoštovanja človekovih pravic. Ali bo kanclerka ob tem spregovorila tudi o najnovejšem zaostrovanju razmer v jugozahodnem delu Kitajske, kjer živi številna tibetanska manjšina, ni znano. Zagovorniki človekovih pravic v Nemčiji so jo pozvali, naj to vsekakor stori.

Ne spreglejte