Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
16.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 16.04

7 let, 2 meseca

Med porabniki precej zanimanja za skupinski nakup energije

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zveza potrošnikov Slovenije je v štirih dneh kampanje za skupinski nakup energije prejela več kot štiri tisoč nezavezujočih prijav porabnikov. Odzivi dobaviteljev so precej zadržani.

"Več bo porabnikov, prijavljenih v skupinski nakup, večja bo naša pogajalska moč in večje prihranke bomo lahko dosegli pri dobaviteljih," je v sredo dejala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin. Zamenjava v okviru kampanje ZPS je preprosta, brezplačna in nezavezujoča, sodelovanje pa je omogočeno vsem gospodinjskim odjemalcem električne energije in zemeljskega plina na področju Slovenije, ne samo članom ZPS. Prihranki lahko po besedah Kutinove znašajo do 100 evrov na leto.

Kutinova je z odzivom porabnikov zadovoljna, pričakuje pa, da se bo ta do izteka kampanje 15. oktobra še stopnjeval. V kampanjo se vsak dan vključi okoli tisoč novih porabnikov, ki se zavedajo, da za nakup električne energije in plina plačujejo preveč. Največ klicev na brezplačno telefonsko številko se nanaša na vprašanja o zavezanosti k ponudbi in strah pred menjavo dobaviteljev.

Porabniki niso ničemur zavezani Zainteresirani porabniki najpogosteje sprašujejo, ali se s prijavo v kampanjo res niso ničemur zavezali. "S prijavo v kampanjo porabniki zgolj izrazijo interes za spremembo dobavitelja. Odločali se bodo šele po koncu kampanje, ko bo izbrani dobavitelj ponudil končne cene energije, mi pa jim bomo poslali izračun prihrankov," pojasnjuje Kutinova in dodaja, da je zato ob prijavi treba izpolniti čim bolj natančne podatke o letni porabi energije in navesti naziv obstoječega dobavitelja. Po tem bodo nato porabnikom poslali čim bolj natančne podatke o njihovih prihrankih. Šele po prejemu prihrankov bo porabnik podpisal zavezujočo izjavo, vse nadaljnje korake bo opravil izbrani dobavitelj.

Ob prijavi v kampanjo je torej med drugim treba navesti ali letno porabo energije gospodinjstva ali število oseb v gospodinjstvu. Zadnja ocena je zelo pavšalna, zato bo tudi izračun prihrankov temu primeren. Bolje je torej izpolniti letno porabo energije, ki jo najdete na letnem poračunu.

Drugo vprašanje pa se nanaša na dobavitelja, saj se porabniki bojijo težav, ki bi jih sprožile morebitne predčasne menjave dobaviteljev. "Za menjavo dobavitelja bomo skupaj poskrbeli pri ZPS in pri izbranem ponudniku energije, zato je strah porabnikov odveč," zatrjuje Kutinova.

Stranski učinek je drugod povzročil upadanje cen Kutinova je še povedala, da so se pogovori z morebitnimi najugodnejšimi dobavitelji že začeli, zanimanje pa je po njenih besedah veliko. ZPS je k sodelovanju namreč pozval vse dobavitelje elektrike in plina v Sloveniji ter jih seznanil s kampanjo. Predpogoj za sodelovanje na licitaciji so navzgor omejena cena za prihodnjih 12 mesecev, odsotnost sankcij ob odstopu od pogodbe in pravočasno obveščanje o ceni po preteku pogodbe.

Kutinova nima podatkov, da bi zaradi podobnih kampanj v evropskih držav kateri izmed dobaviteljev energentov propadel. "Je pa veliko močnih dobaviteljev, ki jih evropske potrošniške organizacije niso izbrale, izgubilo del trga. Stranski učinek je povzročil, da so se cene energentov znižale tudi pri preostalih večjih dobaviteljih, ne samo pri zmagovalnem," je dejala predsednica slovenske potrošniške organizacije.

Na vprašanje, ali so na ZPS predvideli scenarij, po katerem bi se več dobaviteljev združilo v skupen nastop, je Kutinova odgovorila, da bi takšno dejanje zagotovo zaznala Agencija za varovanje konkurence.

Cene elektrike pomenijo tretjino vseh stroškov položnice In kako na tovrstne akcije gledajo dobavitelji energije? V Elektru Gorenjska Prodaja, ki bo verjetno sodeloval na licitaciji za električno energijo, menijo, da so akcije množičnega nakupa pozitivne. Prav tako kampanjo podpirajo v Gen-i in ljubljanski družbi Elektro energija. Nekoliko bolj zadržani so v Petrolu in Elektru Celje.

"Marsikdo v tovrstnih kampanjah vidi veliko možnosti za prihranke, vendar bo akcija vplivala le na nižjo ceno elektrike. Cene elektrike so se v zadnjih nekaj letih že tako precej znižale in na položnici za elektriko pomenijo komaj še tretjino vseh stroškov. Vse preostalo so stroški dajatev, ki jih določa država, kot so omrežnina, prispevki, trošarina in davki. Ti stroški se zadnja leta močno dražijo, kampanja ZPS pa nanje ne bo imela vpliva," opozarjajo v Elektru Gorenjska, kjer zaradi kampanje napovedujejo porast števila menjav dobaviteljev, ne pričakujejo pa bistvenih sprememb na energetskem trgu.

Poslovna priložnost tudi za dobavitelje "Akcijo skupinskega nakupa podpiramo, saj odjemalcem omogoča nakup energentov po cenah, ki so sicer običajne za nakupe večjih količin, obenem pa tovrstna akcija lahko pomeni tudi poslovno priložnost za dobavitelje. Ob tem želimo opozoriti na dejstvo oziroma nevarnost, da zaradi razmeroma visokih provizij, ki jih pričakuje organizator tokratne akcije za vsako sklenjeno pogodbo med dobavitelji in odjemalci, prihranek za gospodinjstva ne bo tako občuten, kot bi sicer bil v primeru, da se organizator provizijam odpove. V Elektro energiji si namreč želimo, da vsi udeleženci v akciji prispevajo največ: dobavitelji najugodnejše cene električne energije in zemeljskega plina, organizator poskrbi za čim večjo obveščenost in organizacijo z minimalnimi lastnimi stroški, odjemalci pa varčno in učinkovito porabljajo energente po ugodnih cenah," so zapisali v družbi Elektro energija.

Tudi v Gen-i pozdravljajo kakršnekoli akcije z namenom spodbujanja izbire ugodnejšega dobavitelja energije. Zato se strinjajo, da večina gospodinjstev, ki doslej še ni zamenjala dobavitelja, še vedno plačuje precej visoke cene energije.

Nekatere evropske izkušnje kažejo, da so bile dosežene cene lahko celo višje "Tako je pohvalna tudi spodbuda ZPS v tej smeri, vendar le, če bodo stranke ob koncu kampanje v resnici dobile tudi resnično najnižje cene energije. ZPS namreč v kampanji ne jamči najnižjih cen za gospodinjstva, spodbuja samo k zamenjavi dobavitelja. Nekatere izkušnje iz tujine kažejo, da so bile dosežene cene energije v takih kampanjah lahko celo višje, kot so redne cene na trgu," poudarjajo v Gen-i in dodajajo, da je v tem trenutku težko napovedati razplet slovenskega primera.

V mariborski družbi Energija plus, kjer odločitve o sodelovanju na licitaciji še niso sprejeli ocenjujejo, da je večina tistih, ki so razmišljali o menjavi dobavitelja zgolj zaradi nižje cene, to že storilo. "V kolikor bomo sodelovali, bodo cene konkurenčne in zasnovane na podlagi borznih cen, kot za naše kupce to počnemo ves čas," so sporočili iz družbe, kjer večjih pretresov na energetskem trgu ne pričakujejo.

V največji slovenski naftni družbi Petrol, ki na trgu nastopa tako v vlogi ponudnika električne energije kot tudi zemeljskega plina, kampanjo ZPS še proučujejo, zato je še ne morejo podrobneje komentirati.

V podjetju Elektro Celje Energija opozarjajo na nedorečenost akcije, zato bodo v prihodnjih dneh na ZPS poslali odprto pismo, v katerem bodo opozorili na svoj vidik akcije.

Vprašanje odprtega in konkurenčnega trga V ljubljanskem dobavitelju zemeljskega plina Energetika Ljubljana se še niso dokončno odločili za sodelovanje na licitaciji, predvsem zaradi visokih manipulativnih stroškov za organiziranje kampanje, ki jih je po njihovem mnenju bolj smiselno ponuditi neposredno odjemalcu v okviru ponudbene cene.

Pozdravljajo pa vsako možnost in ponudbo, ki omogoča gospodinjskim odjemalcem, da izberejo tisto, ki je za njih najbolj ugodna. "Tudi v Energetiki Ljubljana se trudimo, da bi v okviru nabavnih možnosti prodajno ponudbo približali trenutnemu povpraševanju odjemalcev, ki potrebujejo zemeljski plin. S tem namenom organiziramo tudi različne akcije. V družbi praktično vse finančne ugodnosti, ki jih prejmemo s strani dobavitelja, prenesemo na svoje odjemalce s ciljem, da tudi v bodoče ostajamo konkurenčni ponudnik dobave zemeljskega plina." Rezultate kampanje je po njihovem mnenju izredno težko napovedovati. "Morda so lahko še najbolj verjetna napovedovanja na osnovi podatkov iz tujine, kjer so bile take oziroma podobne kampanje že organizirane," so zapisali.

Tudi v kranjskem dobavitelju zemeljskega plina Domplanu, odločitve o sodelovanju na licitaciji še niso sprejeli. "Za male odjemalce je seveda tak pristop lahko ugoden, dobaviteljem pa glede na predvidene termine lahko povzroči kar nekaj težav, predvsem pa dodatne stroške zaradi zakupa vstopnih zmogljivosti, zagotavljanja zanesljivosti oskrbe zaščitenih odjemalcev in drugo. Vprašanje je tudi, če teoretično samo en dobavitelj za male odjemalce v Sloveniji pomeni odprt in konkurenčen trg zemeljskega plina," še opozarjajo.

Ne spreglejte