Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
1. 3. 2018,
13.18

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

2

Natisni članek

DUTB Mariborska livarna Maribor prisilna poravnava

Četrtek, 1. 3. 2018, 13.18

6 let, 1 mesec

Mariborski tovarni odpisali dolgove, da jo bodo lažje prodali

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

2

MLM | Foto STA

Foto: STA

Več sto dobaviteljev Mariborske livarne Maribor (MLM), ki išče novega lastnika, ne bo prejelo plačila za veliko večino preteklih neporavnanih računov. Za to je poskrbela slaba banka, ki bo posledično lažje in po višji ceni prodala livarno.

Mariborska livarna Maribor (MLM), eden od največjih zaposlovalcev na Štajerskem, bi lahko že kmalu dobila drugega lastnika. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka, je konec lanskega leta začela postopek njene prodaje.

Zanimanje za MLM naj bi izrazilo več tujih podjetij iz panoge, med njimi večja livarna iz Nemčije, in finančnih skladov, smo razkrili na Siol.net. Med zainteresiranimi je finsko-luksemburški KJK Capital, ki je v Sloveniji že prevzemal večje tovarne.

Koliko nezavezujočih ponudb je DUTB prejel za MLM, ali so koga povabili v naslednji krog pogajanj in kdaj bo znana končna odločitev, se še ne ve.

12 milijonov evrov manj dolgov

Livarna, ki se je med krizo komajda rešila pred stečajem, bo morebitnega novega lastnika dočakala brez pomembnega dela dolgov.

Peščica upnikov, med katerimi je največja DUTB, je namreč v teh dneh soglašala z načrtom finančnega prestrukturiranja, ki predvideva razdolžitev livarne, in ga tudi sprejela.

Mariborska livarna Maribor MLM | Foto: STA , Foto: STA ,

V MLM bodo odpisali visokih 90 odstotkov obveznosti do več kot 800 različnih slovenskih in tujih dobaviteljev in drugih upnikov. Hkrati so se v DUTB odločili, da bodo del svojih terjatev pretvorili v osnovni kapital MLM in praktično v celoti ohranili svoje lastništvo.

Vsega skupaj bodo obveznosti MLM zmanjšali za najmanj 12 milijonov evrov. Posledično bo višja tudi kupnina, ki si jo DUTB obeta od prodaje livarne.

To je sicer že druga prisilna poravnava za MLM v petih letih. Prvo so predlagali in potrdili leta 2013, ko je družba odpisala 50 odstotkov obveznosti do nezavarovanih upnikov.

Zamenjava predsednika uprave 

V družbi, ki zaposluje več kot 500 ljudi, je tik pred koncem lanskega leta s položaja predsednika uprave odšel Darko Gorjup, ki je na čelo MLM prišel v začetku leta 2016.

Novi predsednik uprave MLM je postal Boštjan Drevenšek, ki je bil vrsto let zaposlen v Probanki. Med letoma 2004 in 2008 je bil celo član njenega kreditnega odbora. 

To je bilo obdobje, ko je nekdanja mariborska banka na veliko financirala menedžerske odkupe in finančne holdinge, zaradi česar je pozneje končala v nadzorovani likvidaciji. 

Probanka, ki jo je takrat vodila Romana Pajenk, je imela pomembno vlogo tudi v privatizacijskih procesih v MLM. 

MLM | Foto: STA , Foto: STA ,

MLM se pobira na noge

V MLM nadaljujejo sanacijo in prestrukturiranje poslovanja. 

V letu 2016 je družba ustvarila 38 milijonov evrov prihodkov in 1,8 milijona evrov denarnega toka. Lani je dobila večji petletni posel za nemški Volkswagen. 

Po neuradnih informacijah je MLM lani ustvaril 2,5 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), letos pa bo po načrtih še za milijon evrov višji.

Ne spreglejte