Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2019,
7.28

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

6

Natisni članek

proizvodnja Hoče - Slivnica lakirnica Magna Steyr

Sreda, 10. 7. 2019, 7.28

4 leta, 9 mesecev

"Vesel sem, da odpiramo največjo naložbo v samostojni Sloveniji" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

6

To je ob uradnem odprtju lakirnice Magne Steyr v Hočah dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V zdaj končano prvo fazo je kanadsko-avstrijska multinacionalka vložila 150 milijonov evrov, država jo je podprla z 19 proračunskimi milijoni.

"Zelo trdo si prizadevamo, da pridobimo posle za tovarno v Hočah in tovarno v Gradcu," je marca, ob začetku poskusne proizvodnje v novi lakirnici Magne v Hočah, povedal šef tovarne David Adam.

Štiri mesece kasneje lakirnico, katere gradnjo je prejšnja vlada Mira Cerarja podprla z 19 milijoni evrov in posebnim zakonom, s katerim so pospešili postopke za naložbo, tudi uradno odpirajo.

Magna zaprosila za soglasja za širitev

Povabljeni, med katerimi sta tudi premier Marjan Šarec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so si najprej ogledali notranjost lakirnice Magne.

Po prvi fazi naložbe, vredni 150 milijonov evrov, namreč načrti Magne glede razvoja in nadaljnje širitve v Hočah še niso znani. A minister Počivalšek je danes dejal, da je največje zagotovilo za izvršitev naslednjih faz to, da je Magna že vložila vloge za vsa potrebna soglasja za širitev.

Magna Steyr, lakirnica, uradno odprtje, 11.7.2019 | Foto: Uroš Maučec Foto: Uroš Maučec

Prvi načrti so predvidevali, da bo Magna v treh nadaljnjih fazah vložila še milijardo evrov. V Magni so napovedali, da bodo v desetih letih ustvarili okoli tisoč novih delovnih mest in da bodo poleg lakiranja karoserij v Hočah zagnali tudi proizvodnjo celotnega avtomobila. Prvi mož Magnine lakirnice v Hočah David Adam je marca letos poudaril, da je širitev Magnine naložbe v Hočah odvisna od prihodnjih naročil.

Prvi cilj je do leta 2022 podvojiti število zaposlenih (teh je danes 200). "Globoko verjamem, da bosta druga in tretja faza dosti lažja, kot je bil ta prvi korak," je ocenil Počivalšek.

Prejšnja vlada Mira Cerarja je tujo naložbo kanadsko-avstrijske multinacionalke podprla z 19 milijoni evrov, sprejela pa je tudi tako imenovani lex Magna oziroma poseben zakon, s katerim so pospešili postopke za naložbo. | Foto: Uroš Maučec Prejšnja vlada Mira Cerarja je tujo naložbo kanadsko-avstrijske multinacionalke podprla z 19 milijoni evrov, sprejela pa je tudi tako imenovani lex Magna oziroma poseben zakon, s katerim so pospešili postopke za naložbo. Foto: Uroš Maučec

"V Sloveniji je včasih težko izpeljati kakšen projekt, ni pa nemogoče"

Tudi Šarec je pozdravil naložbo, Magni zaželel srečo in dejal, da je danes velik dan za Hoče. "Tisti, ki smo to kalvarijo spremljali bolj od daleč, gradnjo tega objekta, oziroma pridobivanje dokumentacije, ali pa že od samega začetka, ko se je začelo o tem govoriti, si verjetno ne bomo mogli nikoli predstavljati veselja, ki ga danes doživljata nekdanji predsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo," je dejal. 

Cerar in Počivalšek sta bila namreč vodilna politična podpornika naložbe multinacionalke, ki pa je naletela na nasprotovanje okoljevarstvenikov in lokalne skupnosti. Največjo oviro zagonu poskusne proizvodnje je predstavljalo okoljevarstveno združenje Rovo na čelu z Gorazdom Marinčkom. A je testna proizvodnja sredi marca letos po pridobitvi pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja z manjšo zamudo vseeno stekla.

"V Sloveniji je včasih težko izpeljati kakšen projekt, ni pa nemogoče. Res pa je, da lahkih poti ni," je med drugim še dejal Šarec. 

Magnina lakirnica v Hočah
Novice Magnina lakirnica v Hočah proti Gradcu napotila prve karoserije #video #foto

Neuradno: redni zagon v Hočah še ni stekel

Čeprav so redni zagon proizvodnje v Hočah napovedali do konca maja, po informacijah STA še vedno ostajajo pri testni proizvodnji. Za uvedbo redne proizvodnje imajo leto dni časa. Prve karoserije, ki so jih lakirali, so bile namenjene avtomobilu jaguar E-pace H540.

Poskusna proizvodnja v Magnini lakirnici v Hočah je stekla sredi marca letos. | Foto: Matjaž Vertuš Poskusna proizvodnja v Magnini lakirnici v Hočah je stekla sredi marca letos. Foto: Matjaž Vertuš

 

Magna
Novice Magna se pripravlja na morebitno selitev iz Slovenije v Gradec

 

Ne spreglejte