Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
11. 1. 2013,
11.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2013, 11.57

7 let, 2 meseca

Lužarjeva: S Prvim izzivom smo bistveno prispevali k reševanju problema mladih brezposelnih

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V našem izboru Plus meseca je decembra največ vaših glasov dobila akcija Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Prvi izziv, ki omogoča subvencije za zaposlitev mladih do 30 let.

Glede na visoke številke brezposelnih v Sloveniji je očitno skoraj tri tisoč novih zaposlitev zelo pomembna pozitivna novica. Zato smo se o tej in podobnih akcijah pogovarjali z Ireno Lužar, ki je skrbnica programa prvi izziv v Centralni službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

Kaj je to Prvi izziv?

Prvi izziv je eden od najuspešnejših ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Poteka na podlagi javnega povabila, na katerega so se prijavili delodajalci in pridobili subvencijo za zaposlitev brezposelne osebe iz ciljne skupine. To so mlajše osebe od 30 let, ki so bile prijavljene v evidenci zavoda najmanj tri mesece neprekinjeno. Naši bralci so vašo akcijo izbrali za potezo meseca decembra. Ali ste veseli takega odziva?

Zelo veseli smo takih priznanj.

Kako poteka akcija Prvi izziv?

Zavod objavi javno povabilo, na katerega se delodajalec prijavi. Če je njegova ponudba izbrana, brezposelno osebo zaposli za najmanj 15 mesecev neprekinjeno. Za to prejme subvencijo, ki se izplača v dveh delih. Višina subvencije je 7.250 evrov. Za prve tri mesece, ko poteka poskusno delo, delodajalec prejme subvencijo 2.250 evrov oziroma 750 evrov za posamezni mesec. Za preostalih 12 mesecev pa dobi še razliko oziroma pet tisoč evrov.

Kako uspešna je bila akcija?

Zelo uspešna. Prvi izziv je ocenjen kot eden najuspešnejših programov aktivne politike zaposlovanja. S tem programom smo bistveno prispevali k reševanju problema mladih brezposelnih na trgu dela.

Kaj to pomeni v številkah?

Pogodbe o dodelitvi subvencije smo sklenili z več kot 2400 delodajalci. Tako smo zagotovili zaposlitev nekaj manj kot tri tisoč brezposelnim osebam.

Kako pa izberete te delodajalce?

Javno povabilo poteka do končnega roka za oddajo ponudb oziroma do porabe sredstev. Ker je bilo tako veliko povpraševanje, smo z ministrstvom za delo uspeli pridobiti dodatna sredstva. V okviru proračuna, kolikor je bilo največ možno. Ker pa kljub temu ni bilo dovolj sredstev, smo morali javno povabilo v začetku decembra 2012 zapreti. Ponudbe delodajalcev smo izbirali na podlagi pogojev, določenih v javnem povabilu. Če ponudba izpolnjuje določila, potem sredstva dobi tisti delodajalec, ki prvi pride oziroma prvi zaprosi za subvencijo.

Koliko časa pa traja ta akcija?

Javno povabilo Prvi izziv smo objavili 12. 7. 2012 in od takrat do decembra je bilo povabilo odprto.

Torej, kaj se bo zgodilo po preteku teh 15 mesecev, še ne vemo?

Za zdaj lahko povemo, da jih je bila po treh mesecih poskusnega dela večina zaposlenih še naprej. Zelo majhno je bilo število tistih, ki po treh mesecih zaposlitve niso podaljšali.

Ali načrtujete še kakšne podobne akcije?

Javno povabilo Prvi izziv smo morali v začetku decembra zapreti, takoj pa smo začeli spreminjati programe Zaposli.me in Usposabljanje na delovnem mestu. Tako smo podprli tudi ciljno skupino za mlade do 30 let. Za program Zaposli.me morajo biti brezposelni mladi prijavljeni v evidenco brezposelnih najmanj šest mesecev, za program Usposabljanje na delovnem mestu pa tri mesece neprekinjeno.

Kaj je razlika med akcijama Zaposli.me in Prvi izziv?

Pri programu Zaposlime.me je cilj zaposlovanje težje zaposljivih oseb. Gre za različne ciljne skupine težje zaposljivih. Zdaj smo v ta program vključili tudi mlade, ki se lahko vključujejo tudi v druge programe v skladu s ciljnimi skupinami. Usposabljanje mladih do tridesetega leta na delovnem mestu pa zdaj lahko traja tri mesece.

Pri akciji Prvi izziv ste se lotili mladih, kaj pa druge skupine?

Še naprej je odprt program Zaposli.me, ki ravno tako omogoča subvencijo za težje zaposljive, potem je tu Usposabljanje na delovnem mestu in še program, ki omogoča subvencijo za zaposlitev brezposelnih, ki prejemajo denarno socialno pomoč na Centru za socialno delo. Še dve območni službi imata za zdaj odprto javno povabilo za javna dela. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa smo že zaprosili za dodatna sredstva, da bi v javnih delih lahko zaposlili še več kot tri tisoč brezposelnih.

Zakaj druge akcije niso bile prepoznane kot uspešne, kot je to bilo v primeru Prvi izziv?

Vaši bralci so prepoznali to akcijo kot uspešno. Javne razpise oziroma povabila izvajamo že vrsto let in praktično vedno nam uspe razdeliti vsa sredstva. Javna dela, Usposabljanje na delovnem mestu in Zaposlime.me so že vrsto let uspešni programi.

Predstavljam si, da razdeliti sredstva ni tako težko. Kako uspešne so te akcije, ko se subvencije izpojejo?

Zaposli.me je namenjen tržnim delodajalcem, recimo gospodarstvu. Tukaj država oziroma delodajalci iz javnega sektorja ne morejo sodelovati. Zato je v programu Zaposli.me to zaposlitev lažje ohraniti oziroma tej osebi omogočiti, da se lažje zaposli tudi po izteku subvencije. Tukaj so rezultati zelo dobri, od 40 do 60 odstotkov oseb ostane zaposlenih. Deleži malo variirajo. Ko gledamo priporočila Evropske komisije za takšne programe subvencioniranega zaposlovanja, je to dober rezultat.

Kaj pa javna dela?

Pri javnih delih je nekoliko drugače, ker so namenjena neprofitnim organizacijam. Med njimi je veliko državnih ustanov, nevladnih organizacij … Po novem lahko sodelujejo tudi socialna podjetja. Tukaj so možnosti za nadaljevanje zaposlitve precej manjše. Zlasti v teh časih. Namen javnih del pa je, da se ranljive skupine vključi v delo, da so socialno vključeni, da so delovno aktivni … V javnih delih tudi niso zaposleni na sistematiziranih delovnih mestih.

Koliko nadaljevanj zaposlitve pričakujete pri Prvem izzivu?

Pričakujemo podobne številke kot pri Zaposli.me. Okoli 50 odstotkov. Težko pa zdaj napovedujemo, kaj se bo zgodilo čez 15 mesecev.

Velik uspeh je bil tudi z akcijo samozaposlitve, ko se je delilo 4500 evrov subvencije. Po dveh letih, kolikor je bila pogodbena obveznost, pa jih je kar nekaj svoje s. p.-je zaprlo!

85 odstotkov prejemnikov subvencije ohrani samozaposlitev najmanj dve leti, kolikor je pogodbena obveznost. Dobrih 60 odstotkov jih samozaposlitev ohrani najmanj tri leta. Dobrih 50 odstotkov pa jih samozaposlitev ohrani najmanj štiri leta. Te številke so podobne in primerljive s tujino. Težko pričakujemo, da bodo vsa novoustanovljena podjetja preživela. Zato ocenjujemo, da je ta program samozaposlovanja uspešen.

Bo tudi letos kaj denarja za samozaposlitev?

Ta program teče in še vedno je možno vključevanje v ta program.

Ne spreglejte