SiolNET. Posel danes Novice
8,78

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ljubljansko sodišče: Posojilo v frankih je nično

8,78

termometer

Švicarski franki
Foto: Reuters

Ljubljansko višje sodišče je ugodilo zahtevku za ničnost posojilne pogodbe v frankih. "Gre za daleč najboljšo mogočo rešitev, govorimo lahko o brezobrestnem posojilu," pravi predsednica Združenja frank Alja PestarS sodbo je banki naložen izbris hipoteke, posojilojemalcu pa vračilo razlike iz naslova posojila.

Kot je za Dnevnik povedal odvetnik Robert Preninger, ki zastopa posojilojemalce, gre za prvi primer pravnomočne odločitve o ničnosti sklenjenih kreditnih poslov v Evropski uniji. Vse preostale pozitivno ugodene tožbe so bile namreč vrnjene sodiščem v ponovno odločanje.

Nova sodna praksa?

 "Gre za epohalno zmago, saj je odločitev sodišč že pravnomočna," je dejal in dodal, da meni, da se je s tem dokončno oblikovala sodna praksa in da bodo tudi odločitve sodišč v drugih zadevah sledile takšni sodni praksi.

Za Dnevnik je pojasnil, da ničnost v konkretnem primeru pomeni, da se ne opravi konverzija posojila v evre, temveč se obračun popravi po znesku, ki ga je posamezni posojilojemalec prejel ob črpanju posojila in na drugi strani, vsote vseh odplačil posojila. Posojilojemalca in banke torej ne bremenijo ali pogodbene ali zamudne obresti. "Tak položaj je torej za posojilojemalce najbolj ugoden," je dejal in dodal, da je ugodnejši tudi od sistemske ureditve v predlogu zakona, ki ga je pripravilo Združenje frank.

Kot še piše Dnevnik, gre za primer banke Sparkasse.

"Ta sodba je za posojilojemalce, ki so se podali v tožbo bank, daleč najboljša mogoča rešitev. Lahko govorimo o brezobrestnem posojilu," pojasnjuje predsednica Združenja frank Alja Pestar. "Ta sodba je za posojilojemalce, ki so se podali v tožbo bank, daleč najboljša mogoča rešitev. Lahko govorimo o brezobrestnem posojilu," pojasnjuje predsednica Združenja frank Alja Pestar. Foto: osebni arhiv "Lahko govorimo o brezobrestnem posojilu"

Sodba izrecno določa, da je zaradi ničnosti pogodbe posojilojemalec banki v 15 dneh dolžan plačati razliko med prejetim zneskom posojila v evrih in vsoto vseh že odplačanih mesečnih obrokov posojila.

Če je na primer posojilojemalec najel za 60 tisoč evrov posojila in ga v desetih letih odplačal 40 tisoč evrov, bo moral v tem trenutku banki poravnati še 20 tisoč evrov. 

Banka je prav tako v 15 dneh posojilojemalcu dolžna poravnati vse pravdne stroške.

"Ta sodba je za posojilojemalce, ki so se podali v tožbo bank, daleč najboljša mogoča rešitev. Lahko govorimo o brezobrestnem posojilu," pojasnjuje predsednica Združenja frank Alja Pestar.

Zaradi ničnosti pogodbe banka ni upravičena do nobenih obresti, prav tako bo morala vrniti morebitna preplačana posojila. 

Omenjena sodba prav tako določa, da je hipoteka na nepremičnino neveljavna in se izbriše.

"Težko napovedujem, da se bodo v našem sodnem sistemu vsa sodišča ravnala po tej sodbi. Zagotovo pa gre za oblikovanje sodne prakse, ki ji bodo morala vsa sodišča v popolnosti ali v deloma slediti," še napoveduje Pestarjeva.

Višje sodišče se v omenjeni sodbi sklicuje na sodbo sodišča EU iz septembra 2017, ki pravi, da banke niso izpolnile svoje pojasnilne dolžnosti.

Komentarji

31

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Joint / 18.01.2018. ob 19:23 +18 - 5

  Banka jim je ponudila kredit v frankih in v evrih. Ker je takrat bil kredit v frankih bistveno b ugodnejši, so vzeli kredit v frankih, istočasno pa tudi sprejeli valutno tveganje. Po spremenjem razmerju frank - evro pa jok, da so okradeni in bla bla. Vsi ostali, ki so pošteno odplačali kredit v evrih bodo torej sedaj plačali tudi njihov kredit. Nič novega v tej državi, ko skupina priviligirancev živi na račun večine depriviligiranih.

  +18 - 5
 • Kritik / 18.01.2018. ob 18:57 +16 - 4

  Če se bo kdo opekel s kripto valutami, ker bo računal na dobiček, mu bomo tudi vsi krili izgubo .....

  +16 - 4
 • truncek / 18.01.2018. ob 19:12 +13 - 5

  Trenutno najemam kredit in ne vem ali bi pa po fiksni ali po variabilni obrestni meri. Preprosto, najamem ga po variabilni, ker je trenutno obrok ugodnejši zaradi nizkega EURIBOR-a, če se to spremeni pa se pritožim in bo pogodba nična. Ker bo pogodba nična, pa bom kredit odplačal celo brez obresti.

  +13 - 5
delitve: 195
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin