Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
14.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 14.26

7 let, 2 meseca

Lani v Sloveniji več prihodov turistov, a manj prenočitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je lani zabeležila za odstotek več prihodov turistov in za odstotek manj prenočitev kot leta 2009. V februarju izstopa devetodstotni upad domačih turistov v gorskih krajih.

V prvih dveh mesecih letos se je po začasnih podatkih število prihodov glede na enako obdobje lani povečalo za štiri odstotke, število prenočitev pa za dva odstotka. Svetovni in slovenski trg s prvimi znaki okrevanja Lansko leto je bilo tako kot leto 2009 polno izzivov, a je bilo tudi leto, ko je svetovni in slovenski turizem že pokazal prve znake okrevanja, predvsem pri gostih iz tujine, so ugotovili organizatorji novinarske konference o turističnih rezultatih Slovenije, ki je potekala v Ljubljani. V turističnih objektih več kot 3,006 milijona turistov Po besedah direktorice statističnega urada Irene Križman je bilo v turističnih nastanitvenih objektih lani več kot 3,006 milijona turistov, kar je odstotek več kot leto pred tem, in več kot 8,906 milijona prenočitev turistov, kar je en odstotek manj kot leta 2009.

Mednarodni prihodi turistov so se glede na leto 2009 povečali za 2,5 odstotka, prenočitve pa za dober odstotek, kar je blizu evropskega povprečja. Pri tem se je doba bivanja tujih gostov v povprečju podaljšala na tri dni, je izračunal statistični urad.

Za dva odstotka manj prihodov domačih turistov Na drugi strani je bilo prihodov domačih turistov po besedah Križmanove lani manj za dva odstotka, prenočitev pa za štiri odstotke. Padec naj bi bil zlasti posledica rekordne rasti števila prihodov in prenočitev domačih turistov v letu 2009, ko so številni Slovenci zaradi krize počitnikovali doma.

Največ tujskih prenočitev so ustvarili Italijani Glede na strukturo turistov so lani največ tujskih prenočitev v Sloveniji ustvarili Italijani (20 odstotkov), sledili so Avstrijci in Nemci (oboji 12 odstotkov) ter Hrvati (pet odstotkov), je naštela Križmanova. Dodala je, da so zabeležili stabilizacijo števila prenočitev nemških turistov, ki je leta 2009 močno upadlo.

Direktorica statističnega urada je opozorila tudi, da vse pomembnejši delež v tujskih prenočitvah predstavljajo srbski, črnogorski, ruski in kitajski turisti.

Tretjina vseh prenočitev v zdraviliških občinah Primerjava podatkov statističnega urada po vrstah občin pa je pokazala, da je bilo lani največ, in sicer tretjina, vseh prenočitev v zdraviliških občinah (približno enako kot leta 2009), sledile pa so gorske občine s 23-odstotnim deležem (odstotek več kot leta 2009). V obmorskih občinah je bilo prenočitev turistov lani za osem odstotkov manj kot leta 2009.

Rdeča nit aktivnosti STO ostaja zeleni turizem Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je ob tem zatrdila, da je slovenski turizem lansko leto zaključil v skladu s pričakovanji. Obenem je pojasnila, da je STO v prvih treh mesecih letos že izvedel številne aktivnosti, usmerjene zlasti v koncentracijo promocije na ključnih emitivnih trgih ter v razvoj novih trgov in segmentov. Poleg tega se je STO letos že trudil tudi za krepitev prepoznavnosti turistične znamke I Feel Slovenia ter za nadgradnjo in intenziviranje različnih trženjskih prijemov. Rdeča nit aktivnosti STO ostaja trajnostni oz. zeleni turizem.

Kot so izpostavili, je začetek letošnjega leta že postregel s pozitivnimi rezultati. Število prihodov se je januarja in februarja v primerjavi z enakim obdobjem lani po začasnih podatkih statističnega urada povečalo za štiri odstotke, število prenočitev pa za dva odstotka (število prenočitev domačih turistov se je zmanjšalo za odstotek, število prenočitev tujih turistov pa se je povečalo za pet odstotkov), je dejala Križmanova.

Februarja manj smučarjev na slovenskih smučiščih V. d. generalnega direktorja direktorata za turizem pri ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar je pri tem poudaril, da je bil januar izjemen, februar pa malo slabši. V tej luči je izpostavil, da so gorski kraji v drugem mesecu letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili devetodstotni upad domačih turistov. Dodal je, da so od slovenskih smučarskih središč prejeli podatek, da so februarja zabeležili 126.000 manj smučarjev.

Na vprašanje, ali je to posledica enotnih zimskih počitnic, je odgovoril, da ni bilo globljih raziskav o tem in da še zbirajo podatke, koliko Slovencev več je bilo v tem času v tujini. Te bodo na to posredovali delovni skupini za evalvacijo enotnih počitnic, ki deluje v okviru ministrstva za šolstvo in šport, je napovedal in spomnil, da je bilo ministrstvo za gospodarstvo že od začetka proti poenotenju terminov za zimske počitnice.

Ne spreglejte