SiolNET. Posel danes Novice
Vsebino omogoča ARAG
 • Messenger
 • Messenger

Kriza zaradi vojne v Ukrajini: tudi v Sloveniji obsežna odpuščanja in znižanja plač?

Vsebino omogoča ARAG

Ko smo že videli luč na koncu tunela in korak k življenju, kot smo ga pred epidemijo koronavirusa poznali nekoč, so Evropo in svet pretresli novi izzivi. Rusko-ukrajinski konflikt je pretresel finančne trge in, kot poudarjajo številni ekonomisti, močno povečal negotovost, kar zadeva okrevanje svetovnega gospodarstva. Višje cene primarnih proizvodov povečujejo nevarnost dolgotrajne visoke inflacije. Kaj bosta za nas dolgoročno pomenili vojna in inflacija, kaj za podjetja in s tem za ljudi? Bodo obstoječe razmere v svetu vplivale tudi na številne spremembe na delovnopravnem področju?

Ara

Vprašanj je v tem trenutku zagotovo več kot enoznačnih odgovorov. Jasno je, da imajo dolga obdobja previsoke inflacije ali deflacije (upadanje cen) negativne posledice za gospodarstvo. Nasprotno pa stabilne cene pripomorejo k temu, da gospodarstvo raste, službe so varne in denar zanesljivo ohranja svojo vrednost. Ko k temu dodamo še razmere s koronavirusom, ki je zadnji dve leti zaznamoval naša življenja in, kot napovedujejo strokovnjaki, še ni rekel zadnje besede, ter rusko-ukrajinski spor, je negotovost toliko večja.

Menite, da vas nič več ne more presenetiti? Le upamo lahko, da ste med srečneži, ki pravnih storitev zaradi nenadne odpovedi delodajalca ne potrebujete, a že jutri je lahko drugače. Brez dvoma, zavarovanje pravne zaščite v službi je v teh časih še kako pomembno.

Vzemite trenutne razmere v svoje roke na področjih, na katerih imate vpliv. K tem zagotovo spada tudi zavarovanje pravne zaščite v službi.

Kaj bo že danes ali v prihajajočih mesecih z našimi službami?

Bodo sledila odpuščanja, je lahko posameznik resnično prepričan, da bo jutri še imel delo? Lahko pričakujemo večja odpuščanja povsod ali le v nekaterih panogah? V tem trenutku je to težko oceniti, a ob zgoraj zapisanem je možnost za (neprijetna) presenečenja v službi (tudi za tiste, ki ste še danes v službi in z njo povsem zadovoljni ter brez skrbi) v teh časih zagotovo večja kot običajno.

Četudi ste mnenja, da pravne pomoči ne potrebujete ali je ne boste potrebovali, saj živite po črki zakona, to (žal) ni vedno odvisno od vas. Zato se je dobro vprašati: "Kdo vam bo zanesljivo pomagal pri aktualnih vprašanjih o delu na domu, morebitnem nižanju plač, neizplačilu regresa, skrajšanem delovnem času ali odpovedi pogodbe (in ob dodatnih "problematikah", ki se nanašajo tudi na druga področja)?"

Za to bodo poskrbeli pri Zavarovalnici ARAG, eni od treh največjih zavarovalnic na področju zavarovanja pravne zaščite na svetu.

Ara

Tematika, o kateri se govori premalo

Zavarovanje pravne zaščite praviloma spada med tematike, o katerih se premalo govori, in med vsebine, ki so številnim neznane. A položajev, ko bi potrebovali odvetnika ali različne oblike pravne pomoči in zaščite, je veliko, in ti so razširjeni na vsa področja našega življenja in vsakdana: službo, družino, promet in nepremičnine.

Ste kdaj pomislili na položaje, ko bi potrebovali odvetnika in pravno pomoč na delovnem mestu? Lahko se zgodi, da vas delodajalec neupravičeno odpusti, vam zniža plačo ali je sploh ne izplača, vam ne izplača regresa, ne plačuje prispevkov ali pa nekdo nad vami izvaja mobing. Zakaj ne bi svojih pravic tudi vi zavarovali? Pravne zaščite praviloma ne potrebujemo, razen takrat, ko jo. Če že ne prej, takrat spoznamo, da si odvetniških in drugih sodnih stroškov ne moremo privoščiti vsi. Dobro je, če na morebitne težave pomislimo že vnaprej. S sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite boste poskrbeli za svojo pravno (in finančno) varnost.

Največ primerov povezanih prav z iskanjem pravic v delovnih razmerjih

Aktualne delovne razmere so bolj kot kadarkoli prej razgalile, kako pomembni so pravna varnost, pravni nasveti in pravna pomoč, ki je praviloma ne potrebujemo, razen takrat, ko jo. Da je potrebe, povpraševanja po zaščiti, zavarovanju pravne zaščite v zadnjem obdobju vedno več, pritrjujejo pri zavarovalnici ARAG. Pri zavarovalnici povedo, da so do 28. februarja 2022 plačali stroške odvetniških storitev v višini 6.332.889 evrov že 49.030 zavarovancem ali 9.127 osebam več kot pred koronakrizo.

V zavarovalnici ARAG opažajo, da ljudje s sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite največkrat iščejo pravno varnost predvsem v razmerju do delodajalca.  Zavarovalnica ARAG je sicer v Sloveniji prisotna od leta 2004 in ima danes široko mrežo odličnih kontaktnih odvetnikov. Zaupa ji že več kot 79 tisoč zadovoljnih strank, z zavarovanjem pravne zaščite pa je pod vodstvom Marka Vončine pomagala že več kot 49 tisoč Slovencem.

Primeri strank, ki jih je "pokril" ARAG-ov paket Služba:

1. V delovnopravni zadevi je zavarovalka prejela obdolžitev pred nameravano redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Postopek se je najprej vodil pri delodajalcu, vendar je bil za zavarovalko neuspešen. Zoper delodajalca je bila vložena tožba na delovno sodišče, kjer je prišlo do poravnave. Zavarovalnica ARAG je plačala 1.123,63 evra odvetniških in sodnih stroškov.

2. Zavarovalcu delodajalec ni izplačal regresa. Vložena je bila tožba zoper delodajalca na delovno sodišče, kjer je prišlo do poravnave. Zavarovalnica ARAG je plačala 505,76 evra odvetniških in sodnih stroškov.

3. Med malico je delavca poškodovala tretja oseba. S pomočjo odvetnika bo delavec uveljavljal odškodninski zahtevek zoper tretjo osebo. Zavarovalnica ARAG bo plačala odvetniške in druge stroške postopka, ko bo zadeva pravnomočno končana.

Postopek sklenitve zavarovanja je hiter in preprost

Zavarovanje pravne zaščite krije stroške, ki nastanejo v primeru sodnih in zunajsodnih postopkov. Povedano drugače, zavarovalnica ARAG bo pokrila:

 • odvetniške stroške,
 • stroške izvedencev, ki jih imenuje sodišče,
 • stroške prič in tolmačev,
 • dodatne materialne stroške (fotokopiranje ...),
 • sodne stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
 • polog varščine do 100 tisoč evrov,
 • potne stroške za sojenje v tujini,
 • stroške zunajsodnih poravnav, mediacij,
 • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani.

CENA: paket Varnost že za 8,99 evra/mesec za posameznika

Izberite in sklenite svoje zavarovanje v petih korakih.

Ara

Pravna pomoč tudi na drugih področjih življenja in vsakdana

Življenje ni le služba, zato pravna pomoč pride prav tudi drugje. Položajev, ko bi potrebovali odvetnika ali različne oblike pravne pomoči in zaščite, je veliko, razširjeni pa so na vsa področja našega življenja in vsakdana – družino, promet in nepremičnine. Zavarovanje pravne zaščite je za zavarovalnico ARAG osebno, kot je osebno vaše življenje. Zato si lahko izberete tako zavarovanje, ki vam ustreza.

Paket Varnost je osnovni del zavarovanja pravne zaščite in je vedno vključen. Pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja. K paketu Varnost pa lahko poleg že omenjenega paketa Služba dodate naslednja področja:

Družina

Spori glede skrbništva, stikov in preživnine so lahko izjemno stresni. Zagotovite si, da bodo vsaj odvetniški in sodni stroški za vas skrb manj.

Nepremičnine

Lahko se zgodi, da se boste sprli s sosedi (zaradi služnosti, hrupa in tako dalje), da vam bo najemodajalec neupravičeno zvišal najemnino ali odpovedal najemno pogodbo. Ne dopustite, da bi takrat morali plačati visoke odvetniške in sodne stroške.

Promet

Pomislite na položaje, ko bi potrebovali pravno zaščito v prometu. Zelo verjetno je, da boste po prometni nesreči zahtevali odškodnino, se sprli z zavarovalnico, dobili kazen za prehitro vožnjo ali pa boste zaradi povzročitve hujše prometne nesreče kazensko ovadeni.

Kaj vse vključujejo različni paketi, ki jih ponujajo pri zavarovalnici ARAG, si lahko ogledate na arag.si, kjer lahko zavarovanje tudi sklenete.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ

ARAG v Ljubljani

Arag ARAG SE – podružnica Slovenija

Dunajska cesta 63

1000 Ljubljana

Telefon: +386 (0)1 236 41 81

Elektronski naslov: info@arag.si

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin