Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2012,
16.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kodak borza

Sreda, 4. 1. 2012, 16.32

7 let, 2 meseca

Kodaku grozi izključitev z borze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriškemu proizvajalcu fotografske opreme Kodak, ki je v finančnih težavah, grozi izključitev z borze v New Yorku.

Zaradi slabih prodajnih rezultatov je cena njegove delnice namreč že pred časom zdrsnila pod mejo enega dolarja. Povprečni zaključni tečaj delnice Kodaka se je že 30 dni zapored oblikoval pod enim dolarjem.

Še leto dni nazaj je bila delnica vredna skoraj desetkrat toliko kot danes V torek se je vrednost delnice oblikovala pri 0,655 dolarja, danes pa se še dodatno ceni. Več kot en dolar je bilo treba zanjo nazadnje odšteti 7. decembra lani, le leto dni nazaj pa je bila vredna skoraj desetkrat toliko. A sledile so visoke izgube in zaloge gotovine so hitro pošle, kar je preplašilo vlagatelje. Številni so Kodaku že obrnili hrbet.

Koncern ima zdaj šest mesecev časa, da tečaj spet spravi nad mejo Borza NYSE dopušča tako nizke vrednosti delnic le določen čas. Koncern ima zdaj šest mesecev časa, da tečaj spet spravi nad to mejo, v nasprotnem primeru se bo moral ozreti po kakšni drugi borzi. Kot so povedali v Kodaku, jih je NYSE z morebitno izključitvijo seznanila v torek.

Preobrat od analogne k digitalni fotografiji povzroča Kodaku že vrsto let hude težave. Podjetje s 130-letno zgodovino je pred kratkim opozorilo, da mu grozi stečaj, če ne bo našlo zadostne količine svežega denarja.

Trg se je s prodorom digitalnih kamer povsem sesul Eastman Kodak Company, kot je polno ime družbe, je v preteklih desetletjih zaznamovalo foto industrijo in je služilo velike količine denarja predvsem s filmi malega formata. A ta trg se je s prodorom digitalnih kamer povsem sesul, poleg tega se je družba nenadoma soočila s tekmeci iz panoge elektronike. V preteklih tednih je bilo vse pogosteje slišati govorice o insolventnosti Kodaka, zaradi česar se je tečaj njegovih delnic še dodatno znižal.

Ne spreglejte