SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kodaku grozi izključitev z borze

4

termometer

Ameriškemu proizvajalcu fotografske opreme Kodak, ki je v finančnih težavah, grozi izključitev z borze v New Yorku.

Zaradi slabih prodajnih rezultatov je cena njegove delnice namreč že pred časom zdrsnila pod mejo enega dolarja. Povprečni zaključni tečaj delnice Kodaka se je že 30 dni zapored oblikoval pod enim dolarjem.

Še leto dni nazaj je bila delnica vredna skoraj desetkrat toliko kot danes V torek se je vrednost delnice oblikovala pri 0,655 dolarja, danes pa se še dodatno ceni. Več kot en dolar je bilo treba zanjo nazadnje odšteti 7. decembra lani, le leto dni nazaj pa je bila vredna skoraj desetkrat toliko. A sledile so visoke izgube in zaloge gotovine so hitro pošle, kar je preplašilo vlagatelje. Številni so Kodaku že obrnili hrbet.

Koncern ima zdaj šest mesecev časa, da tečaj spet spravi nad mejo Borza NYSE dopušča tako nizke vrednosti delnic le določen čas. Koncern ima zdaj šest mesecev časa, da tečaj spet spravi nad to mejo, v nasprotnem primeru se bo moral ozreti po kakšni drugi borzi. Kot so povedali v Kodaku, jih je NYSE z morebitno izključitvijo seznanila v torek.

Preobrat od analogne k digitalni fotografiji povzroča Kodaku že vrsto let hude težave. Podjetje s 130-letno zgodovino je pred kratkim opozorilo, da mu grozi stečaj, če ne bo našlo zadostne količine svežega denarja.

Trg se je s prodorom digitalnih kamer povsem sesul Eastman Kodak Company, kot je polno ime družbe, je v preteklih desetletjih zaznamovalo foto industrijo in je služilo velike količine denarja predvsem s filmi malega formata. A ta trg se je s prodorom digitalnih kamer povsem sesul, poleg tega se je družba nenadoma soočila s tekmeci iz panoge elektronike. V preteklih tednih je bilo vse pogosteje slišati govorice o insolventnosti Kodaka, zaradi česar se je tečaj njegovih delnic še dodatno znižal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin