Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
1. 2. 2017,
17.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

Kolosej Hranilnica Lon Sergej Racman

Sreda, 1. 2. 2017, 17.04

6 let, 6 mesecev

Kam je pogrebnik Koloseja naložil milijon evrov

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Sergej Racman | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Sergej Racman, poslovnež in lastnik ljubljanskega Koloseja, ki se utaplja v dolgovih, ima, kot kaže, dovolj denarja za druge poslovne podvige.

Po naših informacijah je Racman oziroma njegovo podjetje Alea Iacta v zadnjih dneh sodelovalo pri dokapitalizaciji Hranilnice Lon. Kupil naj bi za kar okoli milijon evrov delnic ene najmanjših bank v državi, s čimer je pridobil okoli desetodstotni delež v lastništvu.

Brez komentarja

Poslovnež ni ne potrdil ne zanikal nakupa delnic. "Naših investicij ne moremo komentirati, ker so lahko predmet špekulacij," je za Siol.net zatrdil Racman. Ko bo javno objavljeno, kdo je vpisal nove delnice, si bo lahko o tem vsak sam ustvaril mnenje, je dodal.

Ali je Racman za milijonski nakup delnic Hranilnice Lon namenil lastna sredstva ali pa si jih je moral izposoditi in pri komu, ni znano.

Med lastniki sindikati in Otmar Zorn

Hranilnica Lon, ena od najmanjših bank v državi, je z dokapitalizacijo izpolnila zahtevo Banke Slovenije po krepitvi kapitala. V dokapitalizaciji, ki se je končala prejšnji teden, je zbrala nekaj manj kot dva milijona evrov svežih denarnih sredstev.

Dokapitalizacija Hranilnice Lon je potekala v dveh krogih. V prvem je sedem obstoječih delničarjev vplačalo za 680 tisoč evrov. V drugem krogu, ki je bil sklenjen 5. januarja, so mali vlagatelji (sodelovali so lahko tudi zunanji) prispevali dobrih 145 tisoč evrov, veliki vlagatelji pa skoraj 1,2 milijona evrov.

Do zdaj so bili največji lastniki Hranilnice Lon nekdanji predsednik uprave Stanislav Erzar, Marija Vreček, Svet Gorenjskih sindikatov, podjetje Gic Gradnje in podjetnik Otmar Zorn, nekdanji lastnik družbe Iskra Zaščite.

Bilančna vsota banke po zadnjih podatkih znaša okoli četrt milijarde evrov, septembra lani pa so v Kranju odprli 16. poslovalnico. Lani so poslovali z minimalnim dobičkom.

Veliko njegovih podjetij v Sloveniji se spopada z resnimi finančnimi težavami ali pa so že končala v stečaju, sam pa od nekdaj deluje prek podjetij iz davčnih oaz. Tudi svoje prebivališče je prenesel na Slovaško, domnevno zaradi davčnih razlogov.

Več o njegovi preteklosti in načinu delovanja smo podrobno pisali v članku Racman dobil bitko za Kolosej: tehtnico nagnila podržavljena banka.

Kolosej že leta v težavah

Njegova najbolj znana in verjetno tudi vredna naložba v Sloveniji je Kolosej, največji kinokompleks v državi. Pred leti ga je odkupil od finančne družbe KD Group, ki jo je soustanovil. Nasproti Koloseja, v kompleksu Arena, ima Racman v lasti tudi igralnico Casino Rio.

Poslovanje Koloseja je daleč od uspešnega. V zadnjih letih ima drastičen upad obiska, s tem pa tudi prihodkov od prodaje vstopnic. K temu je v veliki meri prispevala zaostritev dolgoletnega spora s hrvaškim distributerjem Blitz, ki je leta 2014 prenehal dobavljati filme. Po dostopnih podatkih so pozneje spor razrešili.

Na račun Koloseja pridobiva predvsem konkurenca. Veliko Ljubljančanov se namreč tudi zaradi boljše ponudbe raje odpravi v katerega od drugih mest. Cineplexx ima kinosredišča v Kranju, Mariboru, Celju, Kopru, Novem mestu in Murski Soboti.

Kinokompleks reševal pred upniki

Poslovanje ljubljanskega Koloseja je daleč od uspešnega. | Foto: STA , Poslovanje ljubljanskega Koloseja je daleč od uspešnega. Foto: STA , Že leta 2012 je Racman dejavnost prodaje kinovstopnic, s tem pa tudi denarni tok, s Koloseja prenesel na podjetja, s katerimi vsaj uradno ni bil povezan. Zaradi tega je začela družba Kolosej izgubljati prihodke in poslovati z visoko izgubo. Pozneje so banke z izvršbami hotele zarubiti kinokompleks in ga prodati na dražbi, a je Racman to preprečil.

Nepremičnino v ljubljanskem BTC je prenesel na podjetje v lasti poslovnega partnerja in jo s tem zavaroval pred bankami, Kolosej pa poslal v prisilno poravnavo. Lani jo je s pomočjo prijateljskih podjetij tudi izglasoval in si s tem kupil najmanj štiri leta miru pred upniki.

Visoki dolgovi in Britanski Deviški otoki

Osrednja Racmanova družba v Sloveniji je Adriatic Invest, na katero je že pred časom prenesel za več milijonov evrov finančnih naložb. Konec lanskega leta je Adriatic Invest končal v rokah podjetja, katerega lastniška veriga vodi na Britanske Deviške otoke. Za tamkajšnjim podjetjem South Europe Capital dejansko stoji Racman.

Konec leta 2015 je imelo podjetje Adriatic Invest za okoli 24 milijonov evrov premoženja, vendar je imelo hkrati visok primanjkljaj kapitala. Njegove obveznosti so že za več kot 14 milijonov evrov presegale vrednost premoženja, torej bi podjetje po zakonu moralo v stečaj ali katerega od drugih insolvenčnih postopkov.

Ne spreglejte