Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
13.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 10. 2013, 13.43

6 let, 7 mesecev

Kako v krizi poslujejo nekdanji "podjetniki leta"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podjetja, ki so v preteklih šestih letih prejela priznanje Podjetnik leta, so se, kar zadeva poslovanje, različno znašla v času gospodarske in finančne krize.

Nekatera so povečala prihodke in dobiček, nekatera zmanjšala, nekatera imajo boljšo, druga slabšo finančno oceno, saj se kriza različno odraža v posamičnih gospodarskih panogah. Eno izmed njih se je tri leta po prejemu priznanja znašlo v stečaju, vendar je njegovo dejavnost prevzelo drugo podjetje v skupini.

Vsa podjetja, ki smo jih s pomočjo podatkov poslovnega imenika bizi.si vzeli pod drobnogled, Dewesoft, Rima hiše, Bisol Group, Intra lighting, Sibo G in Magneti Ljubljana, so sicer podjetja, ki imajo večinski tržni delež v svoji panogi.

Magneti Ljubljana: večji čisti dobiček in prihodki od prodaje Podjetje Magneti Ljubljana (podjetnik leta 2012) ima v Slovenji triodstotni tržni delež iz dejavnosti proizvodnje drugje nerazvrščenih kovinskih izdelkov. Predlani so povečali čisti dobiček za 40 odstotkov, prihodke od prodaje za 4,5 odstotka. Magneti imajo srednjo finančno oceno in trenutno dobro tekoče poslujejo. S 14,5 milijoni letnih prihodkov imajo 31-krat večji prihodek, kot je povprečje v Osrednjeslovenski regiji.

Sibo G: izjemno povečanje dobička Podjetje Sibo G (Podjetnik leta 2011) je v predlanskem letu za skoraj 240 odstotkov povečalo čisti dobiček, prav tako pa za 4,5 odstotka tudi prihodke od prodaje v panogi proizvodnje embalaže in plastičnih mas, kjer imajo v Sloveniji 17-odstotni tržni delež. Sibo G ima s 24,4 milijoni 90-krat večji prihodek, kot je povprečje na Gorenjskem, trenutno pa ima podjetje slabo finančno oceno.

Intra lighting: prepolovljen dobiček Podjetje Intra lighting (Podjetnik leta 2010) ima pri proizvodnji naprav in opreme za razsvetljavo kar 50-odstotni tržni delež v Sloveniji. Lani se je njihov čisti dobiček zmanjšal za več kot 65 odstotkov, hkrati pa so zmanjšali tudi prihodke od prodaje za več kot šest odstotkov. Trenutno ima podjetje slabo finančno oceno, čeprav nima blokiranih računov. Podjetje Intra lighting ima z 18,6 milijoni evrov prihodkov 75-krat večji prihodek, kot je povprečje na Goriškem.

Bisol Group: čisti dobiček skopnel, manj prihodkov od prodaje Podjetje Bisol Group (Podjetnik leta 2009), ki se ukvarja z inženirsko dejavnostjo in tehničnim svetovanjem, je del skupine, ki upravlja z več podjetji, katerih skupni prihodki dosegajo v letu 2012 več kot 70 milijonov evrov. Podjetje Bisol Group je sicer od leta 2011 do 2012 zmanjšalo čisti dobiček za 97 odstotkov (iz nekaj več kot 5,5 milijona evrov na okrog 165 tisoč evrov), hkrati pa je zmanjšalo tudi prihodke od prodaje za 18 odstotkov. Vseeno pa je to podjetje, ki je doseglo najvišji dvig prihodkov med petimi podjetji, ki imajo največje tržne deleže v pripadajoči dejavnosti v letu 2012 glede na leto 2010. S 3,5 milijona evrov prihodkov letno ima Bisol Group sicer devetkrat večji prihodek, kot je povprečje v Savinjski regiji. Bisol Group ima trenutno slabo finančno oceno (čeprav je brez objav na sodiščih in blokad računov).

Dewesoft znatno povečal čisti dobiček Podjetje Dewesoft (Podjetnik leta 2008) se ukvarja z računalniškim programiranjem in ima na slovenskem trgu dvoodstotni tržni delež iz te dejavnosti. Od leta 2011 do leta 2012 je podjetje povečalo čisti dobiček za 76 odstotkov, prihodke od prodaje pa za 61 odstotkov. V teh kriznih časih je pomembno, da podjetje nima težav s tekočim poslovanjem, ima dobro finančno oceno in je brez blokad računov in objav na sodiščih.

Dewesoft je s 6,3 milijona evrov ustvarjenih prihodkov na 13. mestu med 64 podjetij v Zasavski regiji, ki letno ustvarijo nad milijon evrov prihodkov oziroma imajo 37-krat večji prihodek, kot je povprečje na Zasavskem.

Rima v stečaj, Rima hiše poslujejo naprej Podjetje Rima (Podjetnik leta 2007) je delilo usodo velikega dela gradbenega sektorja, ki se je znašel v poslovnih težavah, in je šlo aprila letos v stečaj. Del njegove dejavnosti na področju individualnih montažnih hiš pa je prevzelo drugo podjetje v skupini, Rima hiše. Podjetje pri stavbnem mizarstvu in tesarstvu spada med pet podjetij, ki imajo največje tržne deleže, in je v letu 2012 med vsemi zabeležilo največji dvig prihodkov glede na leto 2010, ko je bilo tudi ustanovljeno.

Z 2,7 milijona evrov prihodkov imajo Rima hiše desetkrat večji prihodek od povprečja na Gorenjskem. Po drugi strani pa je podjetje v omenjenem obdobju tudi povečalo čisto izgubo za 435 odstotkov z 3.314 evrov na 17.883 evrov. V začetku junija so Rima hiše sicer imele nekaj težav s tekočim poslovanjem, saj so imele šest dni blokirane svoje tekoče račune, zdaj pa imajo z vidika bonitete srednjo finančno oceno.

Ne spreglejte