Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
16.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča NLB

Natisni članek

advertorial NLB posojilo stanovanjski kredit

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 16.36

2 meseca, 1 teden

Kako brez glavobola do lastnega stanovanja

Vsebino omogoča NLB

Nakup stanovanja je velik finančni in organizacijski zalogaj, ki zahteva veliko potrpljenja in nekaj pogajalskih spretnosti. Razkrivamo vam, kako se lotiti nakupa brez nepotrebne slabe volje.

Vsak izmed nas si zna v mislih začrtati podobo svojega sanjskega doma, a kaj, ko se sanje ponavadi razblinijo že ob misli na ceno.

Čeprav se je nepremičninski trg v zadnjem obdobju nekoliko odprl, strah pred finančno negotovostjo ostaja, saj jo vložki v nakup novega stanovanja visoki in zahtevajo podrobno preučitev zmožnosti.

Večina mladih, ki prvič iščejo priložnost za osamosvojitev v lastnem domu, se za finančno pomoč obrne na banko.

Kako do lastnega stanovanja brez slabe volje in predvsem brez skrbi, da bi se finančno zapletli v nemogoče rešitve, smo vprašali Gregorja Veneta, vodjo oddelka za razvoj ponudbe za segmente prebivalstva pri banki NLB.

V NLB ponujajo stanovanjske kredite, ki so namenjeni strankam, ki želijo:

• kupiti, graditi ali obnoviti stanovanjsko nepremičnino, • pridobiti dokumentacijo za gradnjo ali obnovo nepremičnine.

S stanovanjskim kreditom NLB pa lahko stranke uredijo tudi izplačilo dednih deležev ali deležev ob razvezi oziroma se odločijo za poplačilo drugih manj ugodnih stanovanjskih kreditov pri drugi banki, nam je uvodoma razložil Gregor Vene, s katerim smo se pogovorili tudi o tem, kakšen je postopek pridobivanja stanovanjskega kredita, kakšne možnosti za najem kredita imajo samostojni podjetniki, in tudi o tem, kaj lahko naredimo, če nenadoma ostanemo brez zaposlitve.

Veliko mladih, ki se prvič podajo v nakup stanovanja, ima zelo malo privarčevanih sredstev. Koliko odstotkov vrednosti stanovanja si morajo zagotoviti sami? Ker se v NLB zavedamo, da mladi nimajo oziroma jim še ni uspelo privarčevati večje količine denarja za nakup stanovanja, lahko z NLB kreditom pokrijejo celotno vrednost investicije, seveda ob ustrezni kreditni sposobnosti ter vrsti in vrednosti zavarovanja. V nemalo primerih pa mladim pri zavarovanju pomagajo tudi starši, saj želijo, da se otroci postavijo na lastne noge. Ker pa je vselitev v nov dom povezana tudi z drugimi stroški (nakup opreme ...), lahko pri kreditu, zavarovanem z zastavo nepremičnine, odložijo začetek odplačevanja kredita do 12 mesecev.

Kako je z dobo odplačevanja kredita? Ponujate tudi odplačevanje na 30 ali več let? V NLB ponujamo strankinim željam in potrebam prilagojene ponudbe, saj jim omogočimo, da z najemom kredita cilje dosežejo prej. Pri najemu kredita je nadvse pomembno, koliko denarja stranka potrebuje ob razumnem zadolževanju. Odplačilna doba je odvisna predvsem od vrste obrestne mere, vrste zavarovanja in starosti kreditojemalca. Najdaljša možna odplačilna doba pa je 30 let.

V kakšnih primerih je treba kredit zavarovati z zastavo nepremičnine? Strankam v NLB omogočamo različne oblike zavarovanj stanovanjskih kreditov (zastava nepremičnine, zavarovanje pri zavarovalnici ali z drugimi vrstami zavarovanj). Prednost stanovanjskega kredita z zastavo nepremičnine je daljša odplačilna doba, ki je v takem primeru lahko tudi 30 let.

Zakaj je stanovanjski kredit pri banki NLB najboljša odločitev? V NLB stranki ponujamo celovito finančno rešitev in konkurenčno ponudbo, saj želimo skupaj s stranko uresničiti njene cilje; to je ustvarjanje doma. Zato vse, ki želijo uresničiti svoje želje, vabimo, naj obiščejo najbližjo poslovalnico NLB, kjer bodo skupaj s kreditnim svetovalcem izbrali najprimernejšo rešitev, glede na finančno stanje stranke in pogoje najema kredita, tako da bodo leta odplačevanja kredita lahko brez skrbi.

Kakšna je obrestna mera banke pri najemu kredita? Ponujate možnost najema tudi po fiksni obrestni meri? Stranka lahko pri najemu kredita izbira med nespremenljivo (oziroma fiksno) in spremenljivo obrestno mero (to je obrestna mera, ki je sestavljena iz EURIBOR-ja in fiksnega pribitka). Pri spremenljivi obrestni meri banke uporabljamo različen EURIBOR (tri- ali šestmesečni), kar vpliva na skupno višino obrestne mere in izpostavljenosti tveganju spremembe obrestne mere. V NLB uporabljamo šestmesečni EURIBOR, kar pomeni, da se mesečna obveznost prilagodi vsakih šest mesecev, glede na takrat veljaven EURIBOR. Nespremenljiva obrestna mera pomeni stabilnost, saj je mesečna obveznost skozi celotno obdobje odplačevanja kredita enaka. Na drugi strani spremenljiva obrestna mera prinaša večje finančno tveganje, saj se lahko mesečne obveznosti spreminjajo, tako navzdol kot navzgor. Sam bi se, ob trenutnih obrestnih merah in zadolževanju za na primer 15 let, odločil za kredit z nespremenljivo obrestno mero.

Ali lahko nekdo, ki nima redne zaposlitve (za nedoločen čas), zaprosi za stanovanjski kredit? Pri najemu stanovanjskega kredita ugotavljamo strankino kreditno sposobnost, ki zagotavlja zmožnost odplačevanja oziroma vračila kredita v celoti. Zato je pomembno, da je stranka zaposlena in prejema redne mesečne prilive, ni pa pogoj zaposlitev za nedoločen čas. V NLB lahko kredit najame tudi stranka, ki ima pogodbo o zaposlitvi za določen čas, če je bila pred tem zaposlena vsaj šest mesecev in se kredit zavaruje z zastavo nepremičnine.

Vedno več mladih je prisiljenih v samozaposlitev, kakšne rešitev imate za njih? V NLB tudi za te segmente strank ponujamo ustrezne možnosti najema stanovanjskega kredita, zato vabimo vse, da se oglasijo v poslovalnici banke, kjer bomo skupaj poiskali ustrezne rešitve.

Ali obstaja kakšna zgornja starostna meja za najem stanovanjskega kredita? Da, ob izteku kredita, kreditojemalec ne sme biti starejši od 80 let oziroma 75 let ob zavarovanju kredita pri zavarovalnici.

Glede na nestabilno situacijo na trgu dela: kako ravnate v primerih, ko posojilojemalec ostane brez službe? Kaj lahko naredi, da ne ostane brez strehe nad glavo? Vsako tako nastalo situacijo s stranko rešujemo individualno, zato je pomembno, da se kreditojemalec v tem primeru čim prej oglasi v banki, kjer bomo skupaj poiskali najustreznejšo rešitev. Rešitve, ki jih lahko banka ponudi, so na primer reprogramiranje kredita (podaljšanje dobe odplačevanja), moratorij (odlog odplačevanja) in prevzem dolga. Seveda pa kreditojemalcem ob najemu kredita priporočamo tudi, da sklenejo zavarovanje kreditojemalca za primer brezposelnosti, saj v primeru izgube zaposlitve odplačevanje kredita določeno obdobje prevzame zavarovalnica.

Imate kakšne statistične podatke o tem, v katero starostno skupino najpogosteje spadajo prosilci kreditov? Imate kakšne podatke glede na regije? Kje se najemajo najvišji krediti? Najem kredita je ustrezna rešitev za stranke različnih starosti (seveda so omejitve glede minimalne in maksimalne starosti), vendar lahko rečemo, da se za najem stanovanjskega kredita odločajo v največji meri stranke v obdobju reševanje prvega stanovanjskega problema, torej v obdobju od 30 do 40 let.

Ne spreglejte