Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
14. 11. 2012,
19.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 11. 2012, 19.10

7 let, 2 meseca

Južni tok prinaša koristi za državo in s tem tudi za državljane

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Južni tok bo priložnost in izziv za slovenska podjetja, vendar bo uspešnost odvisna predvsem od njihove usposobljenosti in konkurenčnosti, pojasnjujejo v podjetju Plinovodi.

Slovenija in Rusija sta med nedavnim obiskom predsednika vlade Janeza Janše v Moskvi potrdili naložbo v slovenski del plinovoda Južni tok, ki bo ruski plin prek Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije pripeljal v Italijo. "Izvedba tako velikega projekta enkratna priložnost za Slovenijo" Južni tok naj bi bil zgrajen do decembra 2015. Na podjetju Plinovodi so nam pojasnili, da dela obeh partnerjev na projektu Južni tok na ozemlju Republike Slovenije, družbe Plinovodi in družbe OAO Gazprom, izvajajo v okviru sprejetih terminskih načrtov in da ne vedo za nobene terminske premike ali morebitne zamude pri izvajanju projekta. "Na ozemlju Republike Slovenije dela potekajo in niso omejena zgolj na področja priprave na umeščanje plinovodne infrastrukture v prostor in okoljske presoje. Gradnjo plinovodnih objektov pa je mogoče pričakovati po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj, najverjetneje ne pred letom 2014 oziroma v letu 2015," so poudarili. Po besedah predstavnikov družbe Plinovodi predstavlja projekt Južni tok, katerega trasa bo na ozemlju Slovenije dolga 266 kilometrov, tudi priložnost in izziv za slovenska podjetja in izvajalce, pri čemer je treba, kot pravijo, posebej poudariti, da bo obseg uspešnosti slovenskih ponudnikov in izvajalcev odvisen predvsem od njihove usposobljenosti in konkurenčnosti, kljub vsemu pa verjamejo, da je izvedba tako velikega projekta enkratna priložnost in velika pridobitev za Slovenijo.

"Plin, ki bo tekel po plinovodu, bo na razpolago tudi domačim uporabnikom" Na vprašanje, kakšne koristi bodo imeli od gradnje Južnega toka državljani, so nam odgovorili, da gradnja tako velikega mednarodnega projekta, kot je Južni tok, prinaša koristi za državo in s tem tudi za državljane že pri načrtovanju in gradnji, kjer bodo te prepoznane s stališča angažmaja podjetij in dela, ki bo povezano z izvedbo naložbe.

"V nadaljevanju, ko bo projekt obratoval, pa gre še za bistveno bolj prepoznavno in pomembno vlogo Slovenije na evropskem infrastrukturnem zemljevidu plinovodnih omrežij, in sicer v smislu diverzifikacije transportnih poti, novih interkonekcij in dodane vrednosti obratovanja in upravljanja velikega energetskega sistema, kot je Južni tok," so poudarili in dodali, da bo plin, ki bo tekel po plinovodu, na vsak način na razpolago tudi domačim uporabnikom.

Glede vpliva plinovoda Južni tok na tržno ceno plina pri nas pa so pojasnili, da gradnja plinovodne infrastrukture praviloma omogoča večjo raznolikost dobavnih poti in virov ter s tem vzpostavljanje tržnih razmer. Slovensko plinovodno omrežje je po njihovem že v tem trenutku prek obstoječih povezav integrirano v evropsko plinovodno omrežje, zato menijo, da se je trg na področju zemeljskega plina pri nas že vzpostavil, s tem pa tudi tržne cene.

Za pojasnila glede Južnega toka smo prosili tudi ministrstvo za infrastrukturo in prostor, vendar nam na naša vprašanja niso odgovorili.

Ne spreglejte