Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
12.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 12.01

7 let, 2 meseca

Hrvaški Agrokor in srbska skupina MK pod isto streho?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srbski kralj sladkorja Miodrag Kostić vidi združevanje proizvodnih in trgovskih podjetij v regiji pod skupno družbo - AMANP

Želja srbskega tajkuna in enega od najbogatejših Srbov ali realnost v procesu regijskega povezovanja in združevanja, bi lahko rekli ob izjavi Miodraga Kostića. V združeno podjetje naj bi bili združeni Agrokor Ivice Todorića, MK Skupina, hrvaška Atlantic Skupina (lastnik Droge-Kolinske op. p.), srbski Nektar, ki je prevzel ajdovski Fructal, in Podravka iz Koprivnice. Skupno podjetje z več kot sedmimi milijardami prihodkov! Skupno združeno podjetje, kot poročajo srbski mediji, bi imelo okoli 7 milijard evrov letnih prihodkov, kar bi pomenilo velik multiplikacijski učinek na gospodarstva držav v "balkanski" regiji. "Če se ne bomo pravočasno spametovali, bomo samo gledalci na veliki evropski tekmi," je prepričan srbski kralj sladkorja, ki danes obvladuje kar 70 odstotkov srbskega trga sladkorja in je največji izvoznik sladkorja v EU.

Kje je tu Mercator? Miodrag Kostić je to izjavil ob robu letošnjega, že 80. Specializiranega kmetijskega sejma v Novem Sadu. Kako izjavo komentirajo v Agrokorju ni jasno, ker njegovi predstavniki menda prav zdaj zelo podrobno pojasnjujejo svojo zavezajočo vrednostno precej skromno ponudbo za Mercator predstavnikom konzorcija za prodajo več kot polovice najboljšega soseda, do novinarjev pa so že kar tradicionalno zelo zadržani. Zanimivo, da srbski tajkun v svojih razmišljanj očitno nikjer ne vidi Mercatorja?

Kostića zanima tudi privatizacija hrvaških hotelov MK Skupina, ki ima sedež v Beogradu, je eden od najuspešnejših poslovnih sistemov v Srbiji, v njeni sestavi je več kot 36 podjetij, ukvarjajo se s proizvodnjo kmetijskih izdelkov, trgovino, industrijo, turizmom, upravljanjem nepremičnin in seveda financami. Kot pišejo srbski mediji, Miodrag Kostić z zanimanjem spremlja napovedano privatizacijo na Hrvaškem, zlasti privatizacijo tovarn sladkorja in hrvaških hotelskih kompleksov.

Ne spreglejte