Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
8.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žito

Torek, 21. 4. 2015, 8.54

6 let, 6 mesecev

Hrvaška Podravka kupila Žito (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konzorcij prodajalcev pod vodstvom SDH je 51,55 odstotka delnic prehrambene družbe Žito prodal hrvaški družbi Podravka. Ceno za delnico so določili v višini 181,10 evra, so potrdili v Žitu.

Kupec je hrvaška Podravka, ki se je že dlje časa omenjala kot najverjetnejši novi lastnik Žita. Podravka je leta 2009 kupila znane slovenske blagovne znamke Čoko in Čokolešnik ter Belsad, s katerimi je okrepila svojo tržno pozicijo v Sloveniji. Na slovenskem trgu so najbolj iskane Podravkine znamke Vegeta, Fant, Lino, Podravka juhe, Dolcela in Eva.

Podravka lani s 24 milijoni evrov dobička Aktualni predsednik uprave Podravke je bivši socialdemokratski župan Koprivnice Zvonimir Mršić, ki je vodenje podjetja prevzel po zmagi leve sredine na parlamentarnih volitvah decembra 2011. V Podravki je bil zaposlen že pred političnim udejstvovanjem. Mršić je prejšnji mesec tudi potrdil, da je imela družba lani približno 40 milijonov kun (5,2 milijona evrov) izgub zaradi ruske krize in padca vrednosti rublja, pa tudi zaradi znižanja cena zdravil na Hrvaškem.

Kljub temu so imeli lani več kot 3,5 milijarde kun (okoli 460 milijonov evrov) prihodkov od prodaje ter 183 milijonov kun (okoli 24 milijonov evrov) dobička, so objavili na spletni strani.

Na prodajo Žita, ki je tako kot Mercator, Droga Kolinska in Ljubljanske mlekarne, končalo v hrvaških rokah, se je na Twitterju odzval pravnik Marko Pavliha, ki je zapisal:

Član uprave SDH Matej Runjak pravi, da so zelo zadovoljni z izkupičkom posla. O dogovorjeni ceni in kupcu ni želel govoriti predhodno, je pa zatrdil, da je bil postopek maksimalno konkurenčen do konca. Medsebojno sta tako po njegovih besedah tekmovala dva zelo močna kupca, po neuradnih informacijah časnika Finance je bil to poleg Podravke še litovski sklad PME Capital.

Glede vpliva prevzema na dobavitelje pšenice član uprave SDH pravi, da so se razmere spremenile s prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Žito je namreč dobavitelj, potrošniki pa po njegovih besedah kupujemo, kar nam je všeč. "Če nam je všeč slovensko, bomo to kupovali še naprej," je prepričan.

Sindikati in stranka SD razočarani Država je pri prodaji Žita upoštevala le ceno, se je na prodajo 51,55-odstotnega deleža v prehrambeni družbi odzval sekretar Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije Boris Frajnkovič. "Lahko povem, da smo razočarani," je poudaril in pojasnil, da konzorcij prodajalcev "niti približno" ni upošteval njihovih predlogov zavez.

Prvak SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan je podpis pogodbe o prodaji Žita označil za škodljivo gospodarsko potezo. Vprašal se je, ali so v pogodbo vključene zaveze, med drugim, da ne bo prišlo do selitve proizvodnje. V SD obžalujejo, da jim koalicijske partnerice niso prisluhnile glede možnosti posega v prvi privatizacijski sveženj.

Ne spreglejte