SiolNET. Posel danes Novice
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gradnja Emonike naj bi se začela v prihodnjih tednih

0,66

termometer

Emonika |  | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo
Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Investitorji potniškega centra v Ljubljani, ki poleg nove avtobusne in železniške postaje med drugim obsega tudi komercialni del, gradbena dovoljenja pričakujejo do konca leta. Okoli 350 milijonov evrov vreden projekt Emonika naj bi bil končan leta 2025, pripravljalna dela pa bi lahko po besedah ministra Jerneja Vrtovca stekla že čez nekaj tednov.

Potniški center Ljubljana bo obsegal novo avtobusno postajo s parkirno hišo, komercialni del, ki obsega trgovsko in zabaviščno središče, poslovno stavbo, hotel ter nadgradnjo železniške postaje s pripadajočo tirno infrastrukturo in peroni.

"Pri načrtovanju in izvedbi projekta se držimo ključnega načela – da izvedemo projekt v najkrajšem možnem času, stroškovno učinkovito in pregledno," je ob današnji predstavitvi projekta na Ljubljanskem gradu dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

"Preveč let je preteklo od prvih napovedi prenove železniške in avtobusne postaje in ta trenutek nam ta dva objekta v Ljubljani res nista v ponos, zato si ne moremo privoščiti dodatnih let nepotrebne zamude," je poudaril.

Nadgradnja železniške postaje bo stala 111 milijonov evrov

Ocenjena vrednost projekta nadgradnje železniške postaje in železniške infrastrukture, za katerega gradnjo in financiranje je odgovorna direkcija za infrastrukturo, znaša približno 111 milijonov evrov.

Po Vrtovčevih pojasnilih bodo vsi investitorji pri izvajanju naložbe samostojni, sodelovali pa bodo pri izvajanju gradnje in pridobivanju dovoljenj. 29. novembra se po njegovih besedah izteče rok za izdelavo celotne projektne dokumentacije, v sredo bodo, kot je napovedal, oddali vlogo za gradbeno dovoljenje za železniški del potniškega centra.

S prvimi pripravljalnimi deli za samo gradnjo bi lahko tako po Vrtovčevih besedah začeli v najkrajšem možnem času, prva dela so lahko že v nekaj tednih. Investitorji tudi ocenjujejo, da bodo vsa gradbena dovoljenja pridobljena do konca letošnjega leta, projekt kot celota pa bo zaključen leta 2025.

"V sklopu bodočega centra bomo izvedli tudi multimodalno prestopno točko, ki bo omogočila prestopanje potnikov med sredstvi javnega potniškega prometa," je še poudaril Vrtovec in ocenil, da bo vzpostavitev Emonike zagotovo pripomogla k še večji razbremenitvi Ljubljane in osrednjeslovenske regije, s čimer se bodo zmanjšali tudi negativni vplivi na okolje.

Emonika | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Da sta nova železniška in avtobusna postaja poleg nakupa 72 novih vlakov in ogromnih investicij, ki jih trenutno izvaja direkcija v železniško infrastrukturo, ključ do sodobnega potniškega prometa, je izpostavil tudi generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes.

Obstoječa infrastruktura po Mesovih besedah ni na ravni, kakršno si mesto, potniki in država zaslužijo. SŽ so investitorice nove avtobusne postaje, ki bo imela tudi garažo in poslovno stavbo, v kateri nameravajo železnice vzpostaviti sedež.

"Gre za približno 54 tisoč kvadratnih metrov bruto površin, sama garaža bo imela kapacitete za med 650 in 750 parkirnih mest, računamo na do dva tisoč do tri tisoč parkirnih mest za kolesa, točke za 'car sharing', sama avtobusna postaja bo imela 30 zelo pretočnih peronov, poslovna stavba pa približno 13 tisoč kvadratnih metrov neto površin, hkrati bo zagotovljenih še približno tri tisoč neto površin za trgovsko oz. gostinsko dejavnost, ki bo namenjena manjšim trgovcem oz. najemnikom lokalov, da potnikom ponudijo celovito ponudbo," je projekt SŽ strnil Mes.

Njihov del investicije je ocenjen na 55 milijonov evrov, ciljajo, da bodo še letos vložili vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja in pripravili razpis za izvedbo gradbenih del.

Je pa Mes poudaril pomen sodelovanja med investitorji in mestom, saj bo v času gradnje močno oviran železniški promet. Emonika | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Zahtevna dela na projektu je podčrtal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Občino čaka popolna sprememba sistema podzemeljskih vodov. "Naša dela so ocenjena na 50 do 60 milijonov evrov," je dejal Janković. Emonike se Janković veseli, saj bo, kot je izpostavil, popolnoma spremenila podobo vstopa v prestolnico s severne strani.

Ljubljanski podžupan Janež Koželj je dodal, da gre za najbolj zahteven logističen projekt v mestu Ljubljana, tudi v gradbenem smislu. Emoniko je označil za malo logistično mesto, s projektom pa bodo v Ljubljani po podžupanovih besedah oživili še največje degradirano območje mesta Ljubljane.

Predstavitve projekta se je udeležil tudi predsednik uprave OTP banke Sandor Csanyi. OTP bo prek hčerinske družbe Mendota skrbela za komercialni del projekta. "Investitor si pri vsaki investiciji želi povrnitve sredstev, a tu gre za več – na ta projekt smo lahko ponosni," je poudaril Csanyi. Po njegovih besedah je Ljubljana fantastično mesto, ki pa si zasluži tudi lepo postajo. S projektom investitorji ne bodo ustvarjali le dobička, pač pa tudi dodano vrednost za mesto in ljudi, je sklenil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin