SiolNET. Posel danes Novice
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stožice potisnile podjetje Gradis skupina G v stečaj

2,40

termometer

 | Foto: Klemen Korenjak
Foto: Klemen Korenjak

Gradbena družba Gradis skupina G, eden od partnerjev pri projektu gradnje Stožic, je končala v stečaju. 

Stečajni postopek je začelo okrožno sodišče v Ljubljani. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Gregorja Ermana, ki je bil za upravitelja imenovan že v postopku ponovne prisilne poravnave podjetja, ki se je začel novembra lani.

Višje sodišče je sicer ugodilo pritožbi Družbe za upravljanje terjatev bank in razveljavilo sklep o začetku postopka prisilne poravnave, a je nato marca ljubljansko okrožno sodišče danes še enkrat odločilo enako.

Kje so razlogi za težave?

Družba Gradis Skupina G je takrat kot enega poglavitnih vzrokov za slabo finančno stanje navedla investicijo z Energoplanom v projektno družbo Grep, ki je bila ustanovljena za izvedbo javno-zasebnega partnerstva za gradnjo športnega parka Stožice in ki je konec septembra prav tako končala v stečaju.

Projekt Stožice še vedno ni dokončan, Gradis Skupina G pa je v njem izpostavljena tako prek kapitalske naložbe kot prek posojil in jamstev. 

Lani 20,6 milijona evrov izgube

Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je imel Gradis skupina G lani 3,2 milijona evrov prihodkov, 20,6 milijona evrov izgube in 39,8 milijona evrov dolgov.

Kdo so največji upniki?

Upniki so v postopku prisilne poravnave skupaj prijavili za nekaj več kot 249,2 milijona evrov, Erman pa jih je v prisilni poravnavi priznal za 206,3 milijona evrov. Te terjatve se sicer štejejo tudi za stečajni postopek.

Med upniki je bila tudi družba Rastoder poslovneža Izeta Rastoderja, ki je od nekaterih bank in od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot največjega upnika tako Grepa kot Gradisa Skupine G z velikim diskontom odkupil terjatve do Grepa.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin