Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
23. 6. 2016,
9.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Statistični urad Surs gospodarska klima Slovenija

Četrtek, 23. 6. 2016, 9.46

6 let, 6 mesecev

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji navzgor

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Gospodarska klima | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je junija izboljšajo, na letni ravni pa poslabšalo. Izboljšanje gre pripisati boljšemu razpoloženju potrošnikov, razpoloženju v storitvenih dejavnostih in v trgovini. V primerjavi z dolgoletnim povprečjem je kazalnik razpoloženja trenutno za 7,3 odstotne točke višji.

 

Kazalnik razpoloženja med gospodarstveniki, ki ga sestavljajo zaupanje v predelovalnih in storitvenih dejavnostih, zaupanje potrošnikov, zaupanje v trgovini na drobno in zaupanje v gradbeništvo, je bil junija za 0,7 odstotne točke višji kot maja in za 7,3 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja, kažejo najnovejši podatki državnega statističnega urada.

Gospodarska klima | Foto:

Izboljšanje razpoloženja gre pripisati predvsem boljšemu razpoloženju potrošnikov, ki se je zvišal za 0,4 odstotne točke, zaupanju v storitvenih dejavnostih in zaupanju v trgovini na drobno (vsak za 0,2 odstotne točke) ter zaupanju v gradbeništvu, ki je višje za 0,1 odstotne točke.

Negativno je na mesečno spremembo vrednosti kazalnika vplivalo zaupanje v predelovalnih dejavnostih, ki je nižje za 0,3 odstotne točke.

Na letni ravni slabše

Kazalnik gospodarske klime je bil junija na letni ravni nižji za 0,7 odstotne točke. Na znižanje sta najbolj vplivala kazalnik zaupanja potrošnikov, ta je nižji za 1,9 odstotne točke in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih pa je padel za 0,3 odstotne točke.

Pozitivno sta na razpoloženje vplivali zaupanje v storitvenih dejavnostih, ki je višje za 0,9 odstotne točke in zaupanje v trgovini na drobno, za 0,6 odstotne točke. Kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni vplival na spremembo kazalnika gospodarske klime na letni ravni.

Kazalnik gospodarske klime je bil junija pri 4,2 odstotne točke, potem ko je bil maja pri 3,5 odstotne točke. | Foto: Bor Slana Kazalnik gospodarske klime je bil junija pri 4,2 odstotne točke, potem ko je bil maja pri 3,5 odstotne točke. Foto: Bor Slana

Maja se je gospodarsko razpoloženje poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime je bil glede na april nižji za 2,5 odstotne točke, glede na maj lani pa za 1,7 odstotne točke. Na mesečni ravni ga je najbolj znižal padec zaupanja v storitvenih in predelovalnih dejavnostih, na letni pa padec zaupanja potrošnikov.

Evropska komisija je sicer konec maja objavila, da sta se v Sloveniji najbolj poslabšali zaupanje v gradbeništvo (-18,3 točke) in zaupanje potrošnikov (-17,4 točke), izboljšalo pa se je zaupanje v industriji (+3,9 točke), trgovini na drobno (+13,3 točke) in storitvah (+15,9 točke)

Ne spreglejte