Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
17.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 17.59

7 let, 2 meseca

Gaspari: Če naj bi bila Adria zgolj problem države, gre lahko tudi v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Država bo Adrio Airways dokapitalizirala, če bodo banke soglašale s konverzijo terjatev v lastniške deleže.

"Če drugi partnerji menijo, da je Adria Airways samo problem države, potem lahko gre podjetje tudi v stečaj," je po seji vlade zatrdil minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. "Država ni Rdeči križ" "Država ni Rdeči križ. Pri dokapitalizaciji Adrie Airways bo sodelovala, če bodo sodelovali tudi drugi partnerji. To je popolnoma gospodarna odločitev," poudarja Gaspari. Če bo interes vseh, in pogajanja še tečejo, potem bo država pri sanaciji Adrie primaknila svoj delež, čeprav bo to za državni proračun veliko breme. "Ne moremo pa nikogar prisiliti," je dodal. Če dogovora ne bo in gre v podjetje v stečaj, pa lahko, kot je dejal minister, banke same po svojih sposobnostih in umevanju prodajajo letala v Evropi po ceni, ki jim bo zagotovila boljši izplen, kot bi ga zagotovil dogovor med vlado in bankami glede dokapitalizacije in podaljševanja ročnosti naložb.

Vlada po Gasparijevih besedah ne trdi, da je Adria Airways sistemsko pomembno podjetje, je pa pomembno, ker omogoča mobilnost ljudi. "Če je osnovni program podjetja, da zmanjšuje linije, potem država ne vidi zelo posebnega interesa, da bi mimo vseh drugih vzdrževala to podjetje pri življenju, samo zato, da bi lahko rekla, da ima državno prevozno podjetje," pravi minister.

Križanič začuden nad zadržanostjo nekaterih poslovnih bank Na zaplete pri konverziji terjatev bank v lastniške deleže je opozoril tudi minister za finance Franc Križanič, pri čemer je spomnil, da bo šla Adria Airways prihodnje leto prek mednarodnega razpisa v prodajo strateškemu partnerju.

"Že sama operacija bo verjetno sanirala podjetje in ga naredila kapitalsko ustreznega, tako da bo te deleže mogoče odprodati, verjetno po ustrezni ceni, ki bo odgovarjala vrednosti plasiranih kreditov. Iz državnega deleža dokapitalizacije pa bo del kreditov odplačan," je dejal Križanič, ki je s tega vidika začuden nad zadržanostjo nekaterih poslovnih bank.

Ne spreglejte