SiolNET. Posel danes Novice
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EBRD zvišala napovedi za 37 držav, tudi za Slovenijo

0,53

termometer

Slovenija. Rast. BDP.
Foto: Thinkstock

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je zvišala napovedi gospodarske rasti za 37 držav, v katerih je navzoča z investicijami, tudi za Slovenijo. Letos se bo obseg bruto domačega proizvoda (BDP) naše države povečal za štiri odstotke, kar je precej več od majske napovedi, višja od sprva napovedane bo tudi rast prihodnje leto.

EBRD za leto 2018 Sloveniji napoveduje, da se bo gospodarska rast upočasnila na 2,9 odstotka. Tudi ta številka je višja od majske napovedi, in sicer za 0,7 odstotne točke. Slovenija letos beleži presenetljivo visoko rast, piše v najnovejšem poročilu EBRD. Letos naj bi se obseg BDP države povečal za štiri odstotke, kar je 0,9 odstotne točke več kot lani in 1,5 odstotne točke več, kot je EBRD Sloveniji napovedovala letos maja.

Kaj spodbuja gospodarsko rast

Rast spodbuja domače povpraševanje, ki izkorišča močno povečanje potrošnje ter oživitve investicij na začetku nove finančne perspektive EU. Zaradi visokega povpraševanja doma in iz tujine EBRD pričakuje rast tako uvoza kot izvoza. Tveganja v svojih napovedih glede Slovenije vidi v visoki zadolženosti podjetij ter počasni izvedbi reform na področju poslovnega okolja in privatizacije.

EBRD je opazno zvišala tudi napovedi za večino preostalih držav v osrednji, južni in vzhodi Evropi, pa tudi v osrednji Aziji in Sredozemlju, kjer je navzoča.

Medtem ko Rusija in države v osrednji Aziji kujejo dobičke na račun visokih cen nafte, bodo krepitev BDP držav v vseh regijah spodbujali rast izvoza, investicij in plač, napoveduje EBRD.

V letošnjem prvem polletju so tri četrtine držav, v katerih je navzoča EBRD, pospešile gospodarsko rast, kar se je zgodilo prvič po letu 2010. Izjemi sta politično nestabilna Makedonija in Azerbajdžan. Banka s sedežem v Londonu celotni regiji za letos napoveduje 3,3-odstotno rast, kar je skoraj odstotno točko več od majskih napovedi. Lani so te države dosegle v povprečju 1,9-odstotno rast.

"Široko okrevanje je zelo dobrodošlo. Odpira možnost za nadaljevanje reform in s tem doseganje še višjih gospodarskih rasti," je dejal ekonomist pri EBRD Sergei Guriev. Napovedi so ugodne tudi za leto 2018, in sicer naj bi se povprečna gospodarska rast gibala okoli treh odstotkov.

Poleg Slovenije izstopajo še Romunija, Poljska, Turčija in Gruzija

Nekatere države še posebej izstopajo, poleg Slovenije še Romunija, Poljska, Turčija in Gruzija, kjer se bodo stopnje rasti letos ustalile pri štirih ali še več odstotkih. Nadpovprečno visoke stopnje rasti EBRD napoveduje državam v vzhodni Evropi, na Balkanu in ob Baltiku z redkimi izjemami, kot sta Makedonija in Grčija.

Svari pa pred nekaterimi tveganji, kot je recimo rastoči populizem v gospodarsko manj razvitih državah. Ne gre prezreti niti geopolitičnih napetosti in varnostnih tveganj.

Najvišja rast se obeta Turčiji, in sicer naj bi letos dosegla 5,1 odstotka oz. 2,5 odstotne točke več od majskih napovedi. Rusija, katere obseg BDP se je lani skrčil za 0,2 odstotka, naj bi se letos vrnila k rasti. Ta bo 1,8-odstotna, napoveduje EBRD.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin