Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2011,
10.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 20. 1. 2011, 10.12

7 let, 2 meseca

Državni lastniki Abanke morajo v objavo prevzema ali odtujitev delnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državni lastniki Abanke Vipa - Mobitel, Hit, Sod in Zavarovalnica Triglav ne bodo smeli razpolagati z delnicami v banki vse do objave prevzemne ponudbe ali odtujitve delnic Abanke Vipa.

Lastnikom je v torek agencija z izdano odločbo zamrznila glasovalne pravice. Omenjeni štirje državni lastniki skupaj z Luko Koper morajo tako, če želijo znova pridobiti glasovalne pravice, bodisi skupaj ali eden ali več od njih v imenu vseh družb objaviti ponudbo za prevzem Abanke bodisi odtujiti delnice Abanke na način, da skupaj, eden ali več od njih ne bodo dosegali prevzemnega praga, je razvidno iz odločbe ATVP, objavljene na spletni strani agencije. Zavarovalnica Triglav je lastnica 25,61-odstotnega deleža Abanke, Slovenska odškodninska družba (Sod) ima v lasti 2,24 odstotka delnic, Hit je lastnik 6,15-odstotnega deleža Abanke, Mobitel pa 0,92-odstotnega deleža. Luka Koper je marca in aprila lani pridobila 174 delnic Abanke, ki jih je nato novembra in decembra prodala. Glavni krivec za postopek pred ATVP je Luka Koper Prav Luka Koper, ki je v 51-odstotni lastni države, je glavni krivec za postopek pred ATVP, saj je z nakupom omenjenega deleža dvignila lastniški delež države v Abanki oziroma naredila pravno podlago, da ATVP od državnih lastnikov zahteva objavo prevzemne ponudbe ali zmanjšanje deleža po prevzemni prag, torej pod 25 odstotkov.

V Luki Koper so po sprožitvi postopka pred ATVP hiteli pojasnjevati, da delnic Abanke niso kupili z namenom, da bi jih ohranili. Poleg tega, kot so poudarjali v Luki Koper, pa naj bi imel blok lastnikov okoli Save, ki je podpisal pogodbo o skupni prodaji delnic Abanke, kar naj bi dokazovalo njihovo usklajeno delovanje, višji delež glasovalnih pravic kot skupina državnih lastnikov.

ATVP že decembra naložila objavo prevzemne ponudbe ATVP je državnim lastnikom Abanke že sredi lanskega decembra naložila objavo prevzemne ponudbe za Abanko Vipa ali odtujitev delnic in jih opozorila, da jim v nasprotnem primeru grozi izguba glasovalnih pravic. Agencija je namreč ugotovila, da naj bi po uveljavitvi zakona o prevzemih v juniju 2006 osebe, ki delujejo usklajeno - Zavarovalnica Triglav, Slovenska odškodninska družba, Hit, Mobitel in Luka Koper - v Abanki Vipa 22. marca lani, ko je Luka Koper pridobila delnice banke, povečale svoj delež glasovalnih pravic, zaradi česar bi morale skladno z zakonom o prevzemih objaviti prevzemno ponudbo.

Deleže pridobili pred uveljavitvijo zakonodaje Lastniki Abanke Vipa, ki jih obvladuje država, so bili doslej sicer oproščeni obveznosti dati prevzemno ponudbo za banko, saj so deleže pridobili pred uveljavitvijo prevzemne zakonodaje, toda zaradi pridobitve novih delnic s strani Luke Koper bi morali objaviti prevzemno ponudbo oziroma zmanjšati lastniški delež.

Ne spreglejte