Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2011,
15.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 3. 2011, 15.41

7 let, 2 meseca

Dogajanje na Japonskem zaenkrat brez večjih vplivov za slovensko gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovensko gospodarstvo za zdaj večjih posledic zaradi razmer na Japonskem po uničujočih potresu in cunamiju ne čuti.

Podjetja, ki uvažajo japonske izdelke, za zdaj nimajo težav pri dobavi, pa tudi sicer Japonska ne spada med pomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije. Se pa že kaže vpliv dogajanja na energetske trge.

Trgovanje z visokotehnološkimi proizvodi Slovenija z Japonske največ uvaža osebnih avtomobilov in elektronike, izvaža pa t.i. heterociklične spojine, proizvode in opremo za telovadbo ter turbine na vodno in drugo paro, kažejo podatki Statističnega urada RS, ki jih je obdelala Gospodarska zbornica Slovenije.

Obseg blagovne menjave niha Obseg blagovne menjave med državama v zadnjih letih niha. V letih po vstopu Slovenije v EU leta 2004 je bila blagovna menjava najvišja v letu 2005, ko je znašala 141,5 milijona evrov, od tega je večji del oz. 123 milijonov evrov predstavljal uvoz.

V letu 2009 je blagovna menjava med državama znašala 74,9 milijona evrov, od tega je bilo več kot tri četrtine uvoza. V tem letu je bila Japonska glede na obseg izvoza iz Slovenije na 57. mestu, glede na uvoz v Slovenijo pa na 33. mestu med državami, s katerimi ima Slovenija blagovno menjavo.

V slovenskih trgovniha še ne čutijo posledic katastrofe Kot kaže, se je blagovna menjava lani še zmanjšala, saj je v prvih 11 mesecih po začasnih podatkih statističnega urada znašala 61,5 milijona evrov, od tega je bilo 14 milijonov izvoza, ostalo pa predstavlja uvoz z Japonske.

V trgovskem podjetju Big Bang trenutno še ne občutijo posledic, saj blago večino prejemajo iz evropskih skladišč ali pa jo dobijo iz evropskih tovarn. Čeprav so s strani predstavništev japonskih proizvajalcev prejeli le eno uradno obvestilo, jim večina zagotavlja, da nimajo informacij o kakršnih koli težavah pri dobavi izdelkov, saj je veliko tovarn, ki proizvajajo televizorje, računalnike in fotoaparate, lociranih izven Japonske, so navedli v družbi. Big Bang večino izdelkov japonskih proizvajalcev naroča vsaj za tri mesece vnaprej, zato v trgovski družbi računajo, da do večjih težav pri oskrbi ne bo prihajalo.

"Lahko se zgodijo majhni zamiki dobav, vendar resnih zmanjšanj ne pričakujemo," je za časnik Dnevnik povedal Devid Palčič iz družbe Robotina, ki je kmalu po osamosvojitvi Slovenije sklenila strateško partnerstvo z japonskim Hitachijem.

Dogajanja na Japonskem bodo verjetno vplivala na svetovni trg Večina izdelkov japonskih proizvajalcev na slovenski trg dejansko sploh ne pride neposredno, temveč iz evropskih tovarn, skladišč in distribucijskih centrov. "Večjih zamud pri dobavi vozil v Sloveniji ne pričakujemo, saj je 80 odstotkov vozil na slovenskem trgu proizvedenih v Evropi," pa so navedli v Toyoti Adrii, kjer ocenjujejo, da bo raven zalog v Evropi zadostovala za tekočo prodajo v prihodnjih mesecih.

Verjetno pa bo dogajanje na Japonskem, kjer se po potresu in cunamiju soočajo z jedrsko katastrofo in večjimi izpadi pri proizvodnji in dobavi električne energije, vplivalo na svetovne energetske trge, tudi slovenskega.

V Premogovniku Velenje navajajo, da jih dogajanje na Japonskem še bolj utrjuje v prepričanju, da je za preskrbo z električno energijo potrebno imeti različne energetske vire. Slovenija ima uravnoteženo strukturo virov za proizvodnjo električne energije, in sicer po tretjino iz hidroelektrarn, jedrske elektrarne in premogovnih elektrarn. Situacija na Japonskem že povzroča in bo v prihodnje še povzročala rast cen različnih energentov, v Sloveniji pa se bo ponovno pokazala strateška vrednost domačega premoga, so za STA navedli v Premogovniku Velenje.

V Podjetju Bisol pričakujejo intezivno rast Predsednik uprave podjetja Bisol, ki proizvaja fotonapetostne module, Uroš Merc pravi, da ob tragičnih nesrečah, kot je zadnja na Japonskem, znova premislijo o tem, kakšen je dejanski strošek proizvodnje različnih energentov. "Naša dejavnost je srednjeročno in dolgoročno izjemno strateška za človeštvo, zato tudi v prihodnje pričakujemo intenzivno rast," je za časnik Finance dejal Merc.

Tudi direktor in solastnik ptujskega podjetja RM Vuk, Miran Vuk, ocenjuje, da se bodo po težavah na Japonskem pospešeno začele graditi nove elektrarne na plin in premog. "Evropske države bodo postrgale proračune za tovrstne naložbe. Zaradi številnih novih projektov bomo tudi mi imeli več posla," je Vuk povedal za Finance.

Ne spreglejte