Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
17.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

čebelar

Petek, 23. 8. 2013, 17.29

7 let, 2 meseca

Dobili prve čebelarske mojstre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čebelarska zveza Slovenije je izvedla prve praktične izpite za čebelarske mojstre. Svoje mojstrske spretnosti in znanje je pokazalo osem kandidatov, ki so pridobili naziv čebelarski mojster.

Naziv čebelarski mojster se je mojstrskim izpitom v Sloveniji pridružil kot zadnji, prvi vpisi pa so bili mogoči lani. V Sloveniji se mojstrski izpiti izvajajo od leta 2000, in sicer za 52 različnih mojstrskih nazivov.

Večja zaposljivost v izbranem poklicu "Pridobljen mojstrski naziv pomeni odlično priložnost za večjo zaposljivost v izbranem poklicu, za podjetje pa konkurenčno prednost v dejavnosti, saj se z uporabo blagovne znamke 'Mojster' poudari mojstrstvo in kakovost izdelkov ali storitev," pravijo na obrtno-podjetniški zbornici.

Kandidati morajo na mojstrskem izpitu, sestavljenem iz štirih delov, dokazati praktična, strokovno-teoretična znanja, znanja iz pedagogike in andragogike ter znanja, ki so nujno potrebna za vodenje obratovalnice oziroma podjetja. Kandidati morajo vse izpitne obveznosti opraviti v roku treh let od pristopa, v povprečju pa z mojstrskim izpitom zaključijo v enem letu.

Kandidati pred tem opravili več izpitov Praktični izpiti za pridobitev naziva čebelarski mojster predstavljajo strokovno zaokrožitev znanj in veščin, zato ga kandidati večinoma opravljajo na koncu. Vsi kandidati so tako pred tem že uspešno opravili izpite iz strokovne teorije, poslovno-ekonomskega ter pedagoško-andragoškega dela.

Praktični izpit je bil sestavljen iz mojstrskega izpitnega dela in delovnega preizkusa. Z mojstrskim izpitnim delom kandidati pričnejo že mesec ali dva dni pred končnim izpitom, ko oddajo obsežen vsebinski predlog mojstrskega izpitnega dela za obvezno in izbirno nalogo, ki ju izvajajo v svojem čebelnjaku pod nadzorom člana izpitnega odbora. Potem ko uspešno izvedejo mojstrsko izpitno delo v svojih čebelnjakih, na čebelarski zvezi opravljajo še delovne preizkuse z zagovorom.

Ne spreglejte