Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
17.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 17.55

7 let, 2 meseca

Deset projektov s sredstvi za promocijo tematskih turističnih proizvodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na javnem razpisu za promocijo turistične ponudbe tematskih turističnih proizvodov na nacionalni ravni v letu 2010 in 2011 je bilo uspešnih 10 projektov, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Na letos objavljenem javnem razpisu za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj za promocijo turistične ponudbe tematskih turističnih proizvodov na nacionalni ravni v letu 2010 in 2011 so lahko sodelovala gospodarska interesna združenja, društva, zavodi, zbornice in zveze društev, ki že vsaj eno leto predstavljajo tematski turistični proizvod in delujejo na območju vsaj štirih slovenskih razvojnih regij. Sredstva znašajo 1,08 milijona evrov Na javni razpis v skupni vrednosti 1,08 milijona evrov so prijavitelji prijavili 21 projektov. Deset projektov je izpolnjevalo vse pogoje za kandidiranje in so bili ocenjeni pozitivno. Celotna vrednost upravičenih stroškov projektov, ki jim je bilo odobreno sofinanciranje, je skoraj dva milijona evrov, od tega znaša vrednost sofinanciranja 1,08 milijona evrov (do 60-odstotno sofinanciranje).

Vzpodbujanje izvedbe promocijskih aktivnosti "Javni razpis pomeni protikrizni ukrep, ki smo ga objavili z namenom vzpodbujanja izvedbe promocijskih aktivnosti v gospodarsko zaostrenih okoliščinah. Projekti so se lahko pričeli izvajati že s 1. majem letos," ob tem pravi ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Čeprav bo glavnina sredstev porabljena za pripravo na naslednjo turistično sezono, na ministrstvu ocenjujejo, da se učinki dodeljenih sredstev odražajo tudi v zaustavitvi negativnih trendov turističnih prihodov in nočitev v letošnjem letu.

Število turističnih prenočitev se je zmanjšalo Po podatkih Statističnega urada RS je v prvih devetih mesecih letošnjega leta Slovenijo obiskalo 2,4 milijona turistov, kar je enako kot v enakem obdobju lanskega leta, medtem ko se je število turističnih prenočitev zmanjšalo za dva odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Od tega se je število prihodov tujih turistov v tem obdobju povečalo za dva odstotka, število prihodov domačih turistov pa se je zmanjšalo za tri odstotke.

Kljub manjšemu upadu števila nočitev in turistov pa je bilo po podatkih Banke Slovenije v prvih desetih mesecih leta 2010 z naslova izvoza potovanj ustvarjenih 1,67 milijarde evrov priliva, kar je 5,65 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2009. To je vsekakor spodbudno, končni cilj namreč ni rast fizičnega prometa, temveč rast prilivov iz naslova turizma, poudarjajo na ministrstvu.

V pripravi nova petletna strategija razvoja turizma Dodajajo še, da so začeli pripravljati novo strategijo razvoja turizma za naslednje petletno obdobje. V tej bodo poseben poudarek namenili predvsem intenzivnemu in usmerjenemu trženju ter razvoju novih produktov.

Ne spreglejte