Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 10. 2013,
10.46

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MERKUR Bine Kordež upniki

Sobota, 19. 10. 2013, 10.46

4 mesece, 3 tedne

Bine Kordež bo moral vrniti 2,37 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji prvi mož Merkurja Binetu Kordežu bo moral vrniti 2,37 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, ki naj bi jo prejel pri preprodaji trgovskega centra Primskovo.

Tako mu je naložilo okrožno sodišče, na vse njegove nepremičnine in na nepremičnine v lasti njegovih družinskih članov pa je vpisalo prepoved razpolaganja in obremenitve, piše časnik Dnevnik.

Kordež prestaja kazen šest let in pet mesecev zapora, in sicer je pravnomočno obsojen, da je skupaj z dvema nekdanjima članoma uprave Merkurja in družbo Kograd Igem pri preprodaji trgovskega centra Primskovo oškodoval Merkur za okoli devet milijonov evrov. Protipravno premoženjsko korist so pridobili prek družbe Merfin, ki so jo lastniško obvladovali.

Nekdanja finančnica Merkurja Janja Krašovec in nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez sta bila pravnomočno obsojena vsak na leto in pol zapora. Nekdanji član uprave Merkurja Milan Jelovčan, za katerega je višje sodišče sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo, je bil na prvi stopnji znova obsojen na dve leti zapora, a sodba še ni pravnomočna. Družba Kograd Igem je dobila 100.000 evrov denarne kazni.

Merkur se z največjimi upniki znova pogaja o razdolževanju Med tem pa se vodstvo Merkurja s ključnimi upniki znova pogovarja o zmanjšanju zadolženosti, ki je potrebno za dolgoročno sanacijo. Poleti dosežen dogovor z bankami o zamrznitvi odplačevanja obveznosti do konca leta je sicer izboljšal likvidnost in omogočil boljše uravnavanje zalog. Merkur bo tako lahko ponudil tudi bolj obširen novoletni program.

Je pa Merkur zaradi svoje zadolženosti in težav z izpolnjevanjem obveznosti iz prisilne poravnave z bankami upnicami v minulih treh letih sklenil že več dogovorov. Nazadnje je konec lanskega leta 12 bank in drugih večjih upnikov del svojih terjatev v višini 39 milijonov evrov pretvorilo v lastniški delež Merkurja, NLB pa je odpisala 25 milijonov evrov dolga. To naj bi družbi omogočilo nadaljevanje sanacije tudi v tem letu. Kljub temu se je v prvi polovici leta Merkur soočal s težko likvidnostno situacijo, saj je dotlej za zagotavljanje likvidnostni prejel le 42 milijonov evrov, čeprav je bilo v načrtu finančnega prestrukturiranja predvidenih 63 milijonov evrov. Po dolgotrajnih pogajanjih s 14 bankami mu te novega posojila Merkurju niso dale, so pa pristale na odlog plačila bančnih obveznosti do konca tega leta.

Sedaj Merkur za uspešno nadaljevanje prisilne poravnave znova potrebuje sodelovanje bank, saj mora poravnati tretji obrok iz prisilne poravnave, to je 20 milijonov evrov za nezavarovane upnike. Kot so za STA potrdili v Merkurju, se s ključnimi upniki pogovarjajo o zmanjšanju zadolženosti. "Ker so pogovori še v teku, pa jih žal ne moremo komentirati," so zapisali.

Novoletni program bo letos bolj obširen Čeprav se je Merkur od začetka prisilne poravnave razdolžil že za okoli 170 milijonov evrov, ima pri bankah najetih še za okoli 300 milijonov evrov posojil, ki v veliki meri izvirajo iz menedžerskega prevzema. Razdolžil naj bi se s kombinacijo različnih ukrepov. Upniki bi del dolga odpisali, bančna posojila bi deloma pretvorili v kapital, del premoženja bi prenesli na zastavne upnike, poleg tega bi spremenili lizinške pogodbe, je povedal predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak. Po neuradnih informacijah časnika Dnevnik bi morale banke v kapital družbe pretvoriti za skupno skoraj 180 milijonov evrov posojil, lizinške družbe pa bi s trgovcem sklenile nove najemne pogodbe za trgovske centre in prek tega nase prevzele za okoli 50 milijonov evrov izgub. Hkrati bi banke nase prevzele tudi za okoli 40 milijonov evrov finančnih naložb, zemljišč in praznih objektov, ki jih je Merkur zastavil za zavarovanje svojih posojil.

Na ta način naj bi bila omogočena dolgoročna sanacija Merkurja, ki letos sicer po pojasnilih vodstva podjetja posluje v skladu z načrti. "Slovenski trg sicer zaznamuje upad kupne moči, ki je na področju tehničnih proizvodov še posebej izrazit. A Merkur v vseh ključnih kategorijah uspeva ohranjati in celo izboljševati tržni delež," so za STA zagotovili v družbi.

Poleti sklenjen dogovor z bančnimi upniki o zamrznitvi odplačevanja finančnih obveznosti do konca leta je občutno izboljšal likvidnost Merkurja in mu omogočil, da več prostega denarnega toka namenja uravnavanju zalog. Tako bo tudi novoletni program letos bolj obširen. Izdelki pa so že v skladiščih oziroma na poti do njih.

Ne spreglejte