Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
14.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 5. 2014, 14.11

7 let, 2 meseca

Ali bosta Mastercard in Visa zapustila Rusijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napetosti med Rusijo in ZDA zaradi Ukrajine in s tem povezanih sankcij bi lahko kmalu občutili tudi ruski imetniki bančnih kartic Visa in Mastercard, saj bi se ti lahko kmalu umaknili z ruskega trga.

Od 217 milijonov kartic, ki so jih izdale ruske banke, imata omenjeni kartici absolutno večino, zato se številni strokovnjaki sprašujejo, ali se v Rusiji obeta finančni "Armageddon", piše BBC v svoji ruski spletni izdaji.

Zaplet zaradi sankcij ZDA ob vlogi Rusije v Ukrajini Za dva od najbolj razširjenih plačilnih sistemov na svetu in ruske oblasti ostaja vse manj časa, da najdejo ustrezen dogovor. Brez tega bi Visa in Mastercard od 1. julija delovala v novih okoliščinah, ki jih prinaša nov strožji ruski "zakon o plačilnem prometu".

Tega so poslanci dume kot povračilni ukrep sprejeli po hitrem postopku, potem ko so konec marca po sankcijah ZDA proti Rusiji zaradi njene vloge v Ukrajini nekatere ameriške banke enostransko prekinile sodelovanje z ruskimi bankami. Njihovi lastniki so blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in so bili podvrženi sankcijam ZDA.

Za Viso in Mastercard nesprejemljivi novi pogoji poslovanja v Rusiji? Eno od spornih določil novega zakona, ki je zmotilo vodstvo plačilnih sistemov Visa in Mastercard, je, da bi morali za nadaljnje poslovanje kot "garancijo" na račun centralne Banke Rusije položiti znesek v vrednosti dvodnevnega prometa s kartico na vsem ozemlju Rusije, kar po oceni ameriške banke Morgan Stanley pomeni do 2,9 milijarde dolarjev. Ta banka še navaja, da maksimalni dobiček obeh plačilnih sistemov znaša 630 milijonov dolarjev na leto, kar pomeni, da bi bilo zanju dražje ostati kot zapustiti ruski trg.

Kratko bi potegnili ruski imetniki kartic Poznavalci umirjajo žogo. Menijo, da še ni razlogov za paniko in da finančne apokalipse kljub vsem neprijetnim posledicam ne bo, kratko pa bi ob tem potegnili ruski prebivalci, imetniki teh kreditnih kartic. Posledice zanje bi bile med drugim:

– Odreči bi se morali navadi negotovinskega plačevanja v trgovinah in restavracija. – Rusi, ki bi potovali v tujino in bi se tam znašli brez gotovine, ne bi mogli dvigovati denarja na bankomatih in plačevati s tema kreditnima karticama. – Kupovanje prek interneta v tujini bi za večino Rusov postalo nemogoče.

Finančnega kolapsa v Rusiji ne bo Da umik Vise in Mastercada iz Rusije zanjo vendarle ne bi pomenil finančnega kolapsa, pa govorijo naslednja dejstva in številke:

– Poslovanje z bančnimi karticami po podatkih ruske centralne banke predstavlja komaj 18,7 odstotka vsega brezgotovinskega prometa. Ruski državljani bi seveda še vedno lahko dvigovali denar na bankomatih svojih bank in njihovih partnerjev (tudi v tujini, kjer je ruskih bank vedno več, npr. Sberbank). – Po podatkih večjih internetnih prodajalcev v Rusiji je večina plačil za njihove izdelke še vedno gotovinskih v obliki plačila po povzetju. Pri podjetju Ozon.ru, ki nadzira skoraj 60 odstotkov ruskega spletnega trga prodaje knjig, na primer plačila s kreditnimi karticami predstavljajo le 17 odstotkov. – Mednarodne transakcije, se pravi plačila v tujino, po podatkih ruske centralne banke predstavljajo le deset odstotkov plačil s kreditnimi karticami – Po nekaterih podatkih kar 83 odstotkov ruskih državljanov sploh nima potnega lista za tujino.

V Rusiji z lastnimi kreditnimi karticami po vzoru Kitajske in Japonske Ruske oblasti sicer že nekaj časa razmišljajo, da bi ustanovile svoj lasten nacionalni plačilni sistem, ki bi zmanjšal odvisnost od Vise in Mastercarda, ki imata kar 85-odstotni delež na trgu kreditnih kartic. Kot pravijo v Rusiji, gre za podoben plačilni sistem, kot ga imajo na Kitajskem (kartica Union Pay) in Japonskem (JCB).

Ameriške sankcije in morebiten odhod omenjenih plačilnih sistemov so razprave o tem le še pospešili. Pred kratkim se je o tem s senatorji centralne banke in najpomembnejšimi bankirji v svoji rezidenci Novo Ogarjevo pogovarjal tudi Vladimir Putin. A strokovnjaki opozarjajo, da bi uvedba takšnega sistema zahtevala veliko denarja in časa.

O razpletu bosta odločala Kremelj in Bela hiša Čeprav gre pri zapletu za zadevo, ki bi imela posledice na finančnem področju, je vse skupaj seveda tudi politično vprašanje. Ravnanje Kremlja v povezavi z Ukrajino in stališče Bele hiše bosta v veliki meri vplivali na to, ali bo Rusija z vodilnima mednarodnima plačilnima sistemoma našla sprejemljivo rešitev za obe strani.

Ruski ekonomist Jakob Mirkin ne želi napovedovati, kako se bo razpletla uganka v prihodnjih dneh in tednih, slikovito pa je opisal položaj v primeru morebitnega odhoda Vise in Mastercarda iz Rusije.

"Rusko gospodarstvo bi bilo lahko bolj zaprto in manj vključeno v mednarodne finance. A to je tako, kot če ima ladja manjše tehnične težave, vendar še vedno pluje naprej," še piše ruska izdaja spletnega BBC.

Ne spreglejte