Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
24. 3. 2015,
15.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google zaposlitev razgovor delo nasveti Matic Tomšič

Torek, 24. 3. 2015, 15.39

7 let, 2 meseca

Šef kadrovanja pri Googlu svetuje, kako zmagati na vsakem razgovoru za službo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Laszlo Bock, prvi mož kadrovanja pri tehnološkem velikanu Google, je na družbenem omrežju LinkedIn iskalcem zaposlitve ponudil šest nasvetov, s katerimi lahko bolje opravijo z razgovori za delo.

Predvidevajte vprašanja, ki vam jih bo zastavil potencialni delodajalec Bock pravi, da lahko kandidat za zaposlitev v sodobnem podjetju ugane 90 odstotkov vprašanj, ki mu jih bo zastavila oseba na drugi strani pisarniške mize. Njegov nasvet je, da pred razgovorom zapišite toliko potencialnih vprašanj, kolikor se jih spomnite. Po njegovem mnenju so tri najpogostejša vprašanja "Zakaj želite to službo?", "Kaj sta vaša največja pozitivna in negativna lastnost?" in "Kaj mi lahko poveste o sebi?". Čeprav jih lahko brez večjih težav najdete s pomočjo spletnega iskalnika, smo nekaj pogostih vprašanj, s katerimi delodajalci preizkušajo kandidate za nove sodelavce, poiskali namesto vas. Pa poglejmo:

Načrtovane odgovore si zapišite, ne le zapomnite Odgovor na vsako od zgoraj omenjenih vprašanj (in še katerega, ki smo ga skoraj zagotovo izpustili) zapišite na papir, svetuje Laszlo Bock. Tovrstno analogno pisanje je zamudno in za marsikoga, ki je kemični svinčnik že zdavnaj zamenjal za tipkovnico, tudi težko. A le tako si boste odgovore lahko najbolje zapomnili za poznejše samodejne replike brez obotavljanja, jecljanja in uporabe mašil. Z razgovori za delovno mesto praviloma vedno najbolje opravijo tisti, ki so pri odgovarjanju neposredni in jedrnati, je prepričan Bock.

Rezerva Še več dela, še preden sploh dobite delo – Laszlo Bock meni, da za vsako od vprašanj potrebujete dva dodatna odgovora, ki morata biti vsaj tako kakovostna in razdelana kot prvi. Zakaj? "V mnogo (sploh večjih) podjetjih kandidati za nove sodelavce ne opravijo le enega razgovora za delo. Lahko se zgodi, da prvemu kadroviku vaš odgovor na eno od vprašanj ne bo všeč, zato za drugega pripravite drugačnega," je na LinkedInu zapisal Bock.

Pripovedujte zgodbice (ki pa seveda naj ne bodo izmišljene!) Zmagovalen performans na razgovoru za delo lahko iskalcu zaposlitve prinesejo tudi zgodbe o preteklih delovnih izkušnjah, s katerimi podpre odgovore na delodajalčeva vprašanja. Z njimi namreč dokažete, da ste res tisto, kar trdite, da ste, predlaga Bock.

Priporočljivo je, da ste iskreni. Če vam bo verjel na besedo, je seveda odvisno od delodajalca, a istovetnost kandidatove samohvale se pokaže slej ko prej. Mnogo podjetij ozadje in pretekle izkušnje posameznika preverijo, še preden ga zaposlijo, pogosto pa njegove resnične sposobnosti demonstrirajo tudi izzivi, ki ga pričakajo na novem delovnem mestu.

Pozorni na podrobnosti Uspešnost razgovora za delo je pogosto odvisna tudi od kandidatove sposobnosti interpretiranja telesne govorice in obrazne mimike osebe, ki vodi razgovor, je prepričan Laszlo Bock. Je kadrovik videti utrujen, naveličan? Morda bo treba povedati nekaj, da ga razvedrite oziroma pritegnete njegovo zanimanje. Je namrščen, ker mu ni všeč vaš odgovor, ali se ne strinja z vašimi pogledi? Taktično spremenite pristop in prilagodite odgovore.

Pozorni morate biti tudi na okolico, ne le na osebo, ki predstavlja oviro na poti do zaposlitve, je še zapisal Bock. Če razgovor poteka v pisarni, vam lahko elementi, kot so knjige na policah, fotografija družine ali plakat z grbom športne ekipe, pomagajo navezati osebni stik, ki lahko pozneje prevesi jeziček na tehtnici in vpliva na dokončno odločitev o vaši prihodnosti v novem podjetju. Vaja dela mojstra Zadnji, a morda najpomembnejši nasvet Laszla Bocka je, da odgovarjanje na vprašanja delodajalca vadite, vadite in še enkrat vadite. "Glasno ponavljanje odgovorov je kritičnega pomena. Med razgovorom ni časa za razmišljanje o besedah, ki jih želite izreči – z jezika morajo priti naravno in predvsem hitro," je še zapisal Bock. Dodal je, da mu je samo z vajo na petih razgovorih za delo uspelo dobiti sedem ponudb za zaposlitev.

Ne spreglejte