Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
25. 7. 2014,
16.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2014, 16.30

6 let, 7 mesecev

Tudi smrt je za nekatere dober posel

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nenadna izguba bližnjega prinaša bolečo spremembo v življenju, a tudi stroški pokopa ob nedavni ukinitvi pogrebnin marsikoga presenetijo. Večina od 69 pogrebnih podjetij v državi posluje z dobičkom.

Med tri največja pogrebna podjetja v državi po prihodkih se uvrščajo ljubljanske Žale, Pogrebno podjetje Maribor in celjski Veking, ki opravljajo tudi javno gospodarsko službo vzdrževanja, urejanja pokopališč in pogrebne storitve na mestnih pokopališčih.

Lani so skupaj ustvarili več kot 12 milijonov evrov prihodkov in tri četrtine milijona evrov dobička. Izvajanje pogrebnih in pokopaliških storitev pogosto ustvarja izgubo, dobiček izkazujejo predvsem komercialne dejavnosti, kot so cvetličarstvo, vrtnarstvo in kamnoseštvo.

Dobiček ljubljanskih Žal nekajkrat večji od dobička preostalih podjetij V podjetju Žale izvajajo pogrebne in pokopališke storitve na osemnajstih pokopališčih ljubljanske občine, v okviru podjetja pa delujeta tudi Plečnikova cvetličarna ter kamnoseški salon. Lani so ustvarili dobrih osem milijonov evrov prihodkov, kar je sto tisoč evrov več kot leto pred tem.

Žale prednjačijo tudi po višini dobička. Z več kot pol milijona evrov je ta nekajkrat višji od dobička preostalih podjetij v panogi. "Povišanje dobička je posledica večjega števila pogrebov in upepelitev glede na predhodno leto, povišanja cen pokopaliških storitev za 8,8 odstotka, uvedbe varčevalnih ukrepov pri upravljanju podjetja in dobrega delovanja tržne dejavnosti podjetja," so nam sporočili iz podjetja, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana.

"V Ljubljani je 90 odstotkov vseh pokopov žarnih. Trend žarnih pokopov stagnira, v slovenskem povprečju pa raste. Z dodatnimi storitvami, ki jih izvajajo pogodbeni partnerji, pogreb s krsto v povprečju stane 1.500, pogreb z žaro pa tisoč evrov," so še dejali v največjem pokopališču v državi. Letos so ukinili pogrebnine, a lahko družinski član na centru za socialno delo zaprosi za izredno denarno pomoč za kritje stroškov pogreba, ta znaša 530 evrov.

Med 25 najboljšimi ne najdemo izgubarjev Mariborski pogrebniki so lani realizirali 150 tisoč evrov dobička, nekaj več kot sto tisoč evrov pa tudi v drugem mariborskem izvajalcu pogrebnih storitev Yamaco. Vsa druga pogrebna podjetja v Sloveniji so imela manj kot sto tisoč evrov dobička, med najboljšimi 25 podjetji pa ne najdemo izgubarjev.

Pogrebno podjetje Maribor je bilo lani in predlani celo uvrščeno med najboljše poslovne subjekte v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo z nazivom Bonitetno odlično podjetje AA. Ta predstavlja nadpovprečno bonitetno vrednost gospodarskih subjektov, s katero se lahko pohvalijo zgolj trije odstotki vseh slovenskih podjetij. Upravljajo pokopališče Dobrava in Pobrežje, letno beležijo okoli tisoč pokopov, pohvalijo pa se lahko tudi s pokopališčem za hišne ljubljenčke.

"Rast dobička je predvsem posledica uspešno izpeljanih razvojno naravnanih investicij, učinkovitega sistema stalnih izboljšav, obvladovanja sistema vodenja kakovosti in ravnanja z okoljem ter racionalizacije in optimizacije procesov," je dejala namestnica direktorice Darja Lampret.

Slovenci se po številu upepelitev uvrščamo v sam evropski vrh Tudi pri njih žarni pokopi prevladujejo. "Slovenci smo zelo hitro in množično sprejeli možnost upepelitve pokojnikov. V tem pogledu smo v evropskem prostoru edinstveni, saj se odstotek žarnih pokopov giblje od 50 odstotkov na podeželju do 90 odstotkov v urbanih okoljih, v povprečju pa znaša okoli 65 odstotkov. Visok odstotek smo dosegli v zadnjih 15 letih," poudarja Lampretova. Za osnoven dostojen pogreb, kjer bistvene razlike v ceni med žarnim in klasičnim pokopom ni, boste odšteli tisočaka.

Podjetje Veking kot izbrani upravljavec s koncesijo za celjsko občino izvaja gospodarsko javno službo vzdrževanja, urejanja pokopališč in pogrebnih storitev na mestnem pokopališču in pokopališču Teharje. Lani so zabeležili 900 tisoč evrov prihodkov, izgubo iz leta 2012 pa jim je uspelo obrniti v minimalen dobiček.

V stečaju končalo eno pogrebno podjetje Letos sta bili v jugovzhodni Sloveniji na novo ustanovljeni dve podjetji, iz poslovnega registra pa so bila izbrisana tri iz Savinjske regije. V zadnjih treh letih je zgolj goriško pogrebno podjetje končalo v stečaju.

Največ poslovnih subjektov je samostojnih podjetnikov in d.o.o.-jev, kot delniška družba je organizirano le Pogrebno podjetje Maribor.

Ne spreglejte