SiolNET. Planet TV Novosti
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger
KLET DE BAGUER

Klet Brda oživila zgodovinsko klet gradu Dobrovo

0,00

termometer

klet de baguer
Foto: Marijan Močivnik

Klet Brda slovesno odpira ekskluzivno klet v kletnih prostorih gradu Dobrovo. Ureditev kleti so narekovale potrebe rasti prodaje vin Kleti Brda v najvišjih cenovnih razredih in želja po natančnejši segmentaciji in obdelavi tujih trgov.

Klet Brda že nekaj let sodeluje z Goriškim muzejem, leta 2017 sta skupaj uredila zgodovinsko verodostojno razstavo vinarstva v Brdih, ki sega od rimskih časov do danes. Leta 2018 pa je Klet v sodelovanju z Goriškim muzejem začela projekt oživljanja zgodovinske kleti, ki je ponovno zaživela v svoji prvotni vlogi – kot klet, v kateri se v sodih resnično neguje vino.

Ekskluzivna klet je največji pridelovalki in izvoznici slovenskih vin v podporo pri nastopanju v najvišjih segmentih, posebno na tujih trgih, kjer ustvari že polovico prihodkov od prodaje stekleničenega vina. Najpomembnejši izvozni trgi Kleti Brda so Združene države Amerike, Kitajska, Velika Britanija in Italija, skupaj pa izvaža v 36 držav.

Občina Brda je zdaj bogatejša za klet, ki bo vodene oglede in degustacije na visokem nivoju ponujala zahtevnejšim obiskovalcem in ljubiteljem dobrega. V klet de Baguer bodo predstavniki Kleti Brda vodili samo vnaprej dogovorjene skupine poslovnih obiskovalcev, ključnih kupcev ter izbranih gostov, ki si bodo za vinsko doživetje pripravljeni vzeti več časa in seči malo globlje v žep.  

"Vina de Baguer in A plus, ki zorijo v prenovljenih prostorih, se po kakovosti umeščajo v sam vrh, zato je Klet Brda potrebovala ustrezen reprezentančni prostor, v katerem bo lahko nagovarjala kupce in potencialne kupce v najvišjih cenovnih razredih," je povedal direktor kleti, Silvan Peršolja. 

Takšne posebne in ekskluzivne vinske kleti so v vseh najbolj znanih vinorodnih pokrajinah v svetu. V Franciji imajo večje kleti poleg proizvodnih kleti tako imenovane "chateauje" oz. graščine, ki so običajno protokolarni objekti. Za ustrezno predstavitev pomembnih vin, ki vedno potrebujejo tudi močno zgodbo, je nujno potrebno tudi primerno okolje. Najprimernejši za to je objekt, ki ima močno zgodovinsko vsebino.

"Ko prostori služijo svojemu osnovnemu namenu, je to največ kar lahko naredimo za ohranitev kulturne dediščine naših prednikov," je povedal Vladimir Peruničič, direktor Goriškega  muzeja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin