TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 7. 2010,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 7. 2010, 7.23

8 let

Pipistrel bo izdelal bob za OI Soči 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ajdovski letalski proizvajalec Pipistrel in zasavska Bob ekipa Lucifero sports sta predstavila načrt za izdelavo domačega boba za OI v Sočiju 2014.

Bob domače izdelave bo namenjen slovenski ženski posadki, ki naj bi se skozi kvalifikacije prebil na olimpijske igre v ruskem Sočiju leta 2014 Slovenski ženski olimpijski bob dvosed sestavljata voznica Urška Dolinar iz Ljubljane in zaviralka Katarina Černe z Jesenic. Vodstvo ekipe Lucifero sports ta čas išče še dodatne članice med atletinjami - tudi primorskimi. Na Primorskem je ekipa, ki ima že nekaj resnih športnih izkušenj (v njej sta tudi sankaška olimpijca Domen Pociecha in Anže Šetina ter posadka moškega boba dvoseda), poiskala tudi partnerja, ki je pripravljen razviti tehnološko vrhunski slovenski bob dvosed. Takšnega dela se doslej ni lotilo še nobeno podjetje pri nas.

Ivo Boscarol: "Imamo izjemne izkušnje na področju aerodinamike."

Prvi bo ajdovski Pipistrel - sicer svetovno uveljavljeni proizvajalec ultralahkih letal. Njegov direktor Ivo Boscarol je uvodoma povedal: "Na prvi pogled nima to, česar se zdaj lotevamo, nič skupnega z letalstvom, pa ni čisto tako. Imamo izjemne izkušnje in dosežke na področju aerodinamike. Upam, da se bomo lahko v Ajdovščini čez nekaj let veselili olimpijskega odličja, doseženega s slovenskim bobom."

Glavno vlogo pri nastajanju slovenskega boba bo imel Pipistrelov razvojni inštitut, od koder je pot od risalne deske skozi proizvodnjo pa vse do dveh prvih nagrad ameriške vesoljske agencije Nasa že prehodilo nekaj ultralahkih letal.

Najsodobnejša oprema za izdelavo boba Ekipo strokovnjakov inštituta, ki ga vodi Dr. Gregor Veble, je predstavil njegov sodelavec Tine Tomažič. Poudaril je, izkušnje, znanje in opremo, ki jih bo mogoče s pridom uporabiti za razvoj slovenskega boba: "Ob skupini izvrstnih strokovnjakov imamo najsodobnejšo računalniško opremo za tridimenzionalno dizajniranje, za virtualne preizkuse in edini osemosni računalnilško vodeni rezkar za izdelavo prototipnih delov v Sloveniji. V letalstvu smo si pridobili veliko izkušenj s kompozitnimi materiali, kar bo uporabno tudi za novo nalogo."

Ne spreglejte