TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 13.31

8 let

"Pandemija okužbe z virusom hiv je človeška, socialna in ekonomska katastrofa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pandemija okužbe z virusom hiv je človeška, socialna in ekonomska katastrofa s hudimi posledicami za posameznike, družine, skupnosti in države, je dejala Mojca Gruntar Činč.

Okuženost s hivom in obolevnost za aidsom v nekaterih državah sveta pomeni resno oviro za socialni in ekonomski razvoj, je dejala direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gruntar Činč, sicer tudi predsednica republiške komisije za aids, ki je oblikovala strategijo preprečevanja in obvladovanja okužbe s hiv za obdobje 2010-2015. "Slovenija pri obvladovanju okužbe relativno uspešna" Po njenih besedah je Slovenija pri obvladovanju okužbe s hivom relativno uspešna, kljub temu pa ne smemo biti zadovoljni z že doseženim. Številke kažejo, da se v zadnjih letih povečuje število na novo okuženih predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. "In prav v tej skupini je treba doseči večje razumevanje dejavnikov, ki na to vplivajo, in varnejše spolno vedenje," je dejala.

Najpomembnejše je preprečevanje novih okužb

Najpomembnejši steber obvladovanja okužbe s hiv v Sloveniji je po njeni oceni preprečevanje novih okužb. Mladi potrebujejo informacije in vzpodbude za to, da dosledno uporabljajo kondome ob spolnih odnosih. Tako je po njenem mnenju pomemben izziv za prihodnje umestitev spolne vzgoje v zadnjo triado osnovne šole.

V Sloveniji ne beležimo porasta oz. pojava okužbe s hiv med intravenozni uživalci drog, kar je pozitivno, pojasnjuje Gruntar Činčeva. Zadnji potrjeni primer okužbe s hivom med intravenozni uživalci drog so po podatkih Irene Klavs z IVZ zabeležili v letu 2001.

"Zdravljenje dostopno in kakovostno" Zdravljenje okužbe s hivom je po besedah Gruntar Činčeve v Sloveniji dostopno in kakovostno, vendar je vlaganje v preventivo tisto, na kar dolgoročno gre dolgoročno staviti.

Okuženih manj kot promil prebivalstva Število okuženih z virusom hiv v Sloveniji sicer narašča, kljub temu pa je stanje okuženosti s hivom pri nas razmeroma dobro, saj je okuženega manj kot promil prebivalstva, pojasnjuje Klavsova. Porast potrjenih novih diagnoz v zadnjih letih je po njenih besedah moč pripisati tudi povečanem testiranju, ne pa samo samemu širjenju virusa.

Visoka osveščenost med mladimi

Evita Leskovšek z inštituta za varovanje zdravja pa je dejala, da je osveščenost med mladimi o aidsu in virusu hiv v Sloveniji visoka. Raziskave kažejo, da so mladi pri nas sicer prej spolno aktivni, ampak jih velika večina pri prvem spolnem odnosu uporablja kondom.

Uporaba kondomov kasneje med mladimi upada na račun hormonske zaščite pred nosečnostjo, ki pa ne preprečuje spolno prenosljivih okužb. Tudi Lekskovškova je opozorila na nujnost uvedbe spolne vzgoje v šolski sistem. Sicer je po nekaterih regijah v Sloveniji spolna vzgoja v šolah ustrezna, ponekod pa je sploh ni, je dejala.

IVZ se v akcijah preventive proti širjenju okužb s hivom osredotoča predvsem na osveščanje in izobraževanje. Po njenih besedah si prizadevajo za destigmatizacijo testiranja in ranljivih skupin, organizirajo preventivne aktivnosti v zaporih, kjer osveščajo o bolezni in širjenju virusa, kot tudi omogočajo dostopnost kondomov.

Pozornost t.i. sivim lisam v prebivalstvu Prav tako pozornost posvečajo t.i. sivim lisam v prebivalstvu, med katere spadajo tudi žrtve trgovine z belim blagom. Slednji namreč ne iščejo pomoči in se ne testirajo, zato poskušajo s posebnimi intervencijami poiskati te skupine, je še dejala.

Ne spreglejte