SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obeta se prevzem Pivovarne Laško

3

termometer

Štiri družbe nameravajo objaviti prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško.

Mariborska finančna družba Infond Holding, Cestno podjetje Maribor, finančna družba Fidina iz Ljubljane in ljubljanska družba Koto nameravajo objaviti prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško, je Infond Holding objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze. Pivovarna se bo odzvala v skladu z zakonodajo V Laškem objave prevzemne namere še ne komentirajo. Kot so sporočili za STA, se bo "Pivovarna Laško uradno odzvala skladno z veljavno zakonodajo." Infond Holding, ki je v večinski lasti družbe Center Naložbe, je s 23,71-odstotnim deležem tudi največji lastnik Pivovarne Laško. Sledijo CPM (12,63 odstotka), Kapitalska družba (7,06 odstotka), BA-CA (5,69 odstotka), NFD 1 (4,96 odstotka) in Koto (4,86 odstotka).

Medvešek Pušnik, Janez Škoberne, Boško Šrot

Slednji je omenjenih skoraj pet odstotkov delnic Pivovarne Laško kupil pred le nekaj dnevi, in sicer od luksemburške družbe Towra. Ta družba, ki jo borzni poznavalci povezujejo z družbo Medvešek Pušnik, je delež v Laškem kupila konec decembra od CPM. Večinski lastnik CPM je nekdanji predsednik nadzornikov Centra Naložb Janez Škoberne, ki naj bi bil tudi zelo blizu prvemu možu Laškega Bošku Šrotu.

Družba Fidina, katere katere soustanovitelji so holding NFD, Maksima invest in podjetje Nefira, je v sredo od Infonda ID kupila 0,6-odstotni delež Laškega.

Po neuradnih informacijah Šrotova ekipa že obvladuje več kot polovico lastništva pivovarne

Čeprav so uradno največji lastniki Pivovarne Laško Infond Holding, CPM, Kad in BA-CA, po neuradnih informacijah Šrotova ekipa že obvladuje več kot polovico lastništva pivovarne, v današnji številki piše Dnevnik. Kot je znano, je vodstvo Pivovarne Laško sredi decembra, ko naj bi Laško zastavilo del svojega lastniškega deleža v Mercatorju, ob tem pa so se porodili namigi, da gre za zbiranje denarja za odkup Laškega, zatrdilo, da ne namerava izvesti managerskega odkupa pivovarne.

Koliko nameravajo ponuditi za delnico Pivovarne Laško, prevzemniki zaenkrat še niso sporočili. Na Ljubljanski borzi se je enotni tečaj delnice, ki se je sredi lanskega avgusta za kratek čas povzpel nad 100 evrov, danes oblikoval pri 85,03 evra. Kapital Pivovarne Laško je razdeljen na 8.747.652 delnic, kar pomeni, da bi celoten prevzem brez prevzemne premije po trenutnem tečaju za Laško ponudnike stal skoraj 745 milijonov evrov, zmanjšano za delnice, ki jih imajo že v lasti.

Ponudniki pa bi poleg Pivovarne Laško s prevzemom dobili tudi večinski delež ajdovskega Fructala, Radenske in Dela, skupaj s hčerinskima družbama Radenska in Pivovarna Union pa še skoraj 24 odstotkov Mercatorja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin