Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
21.23

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS evropske volitve evropske volitve korupcija

Četrtek, 22. 5. 2014, 21.23

8 let, 2 meseca

Zaveze za boj proti korupciji ni podpisal nihče od kandidatov SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zavezo za boj proti korupciji Transparency International Slovenia - Društva Integriteta je podpisalo dobrih 64 odstotkov kandidatov na evropskih volitvah.

Med 118 kandidati za evropske poslance jih je zavezo podpisalo 76 oz. 64,4 odstotka. Kot je na novinarski konferenci pojasnil generalni sekretar Društva Integriteta Vid Doria, je bila najmanjša pripravljenost za podpis zaveze med največjimi parlamentarnimi strankami, ki jim na evropskih volitvah najbolje kaže.

Zavezo je podpisalo 29 od 48 kandidatov strank Tako ni zaveze podpisal noben kandidat SDS, na listah PS in SD pa so jo podpisali po trije. Z liste NSi in SLS je zavezo podpisalo sedem kandidatov, podpisali pa so jo vsi kandidati DL in DeSUS. Zavezo je tako podpisalo 29 od 48 kandidatov strank, ki imajo svoje predstavnike v državnem zboru.

V društvu ne morejo špekulirati, zakaj se omenjeni kandidati niso odločili za podpis zaveze, a njihovo odločitev obžalujejo in upajo, da bodo to storili po izvolitvi v Evropski parlament. Z izkupičkom zbiranja podpisov so delno zadovoljni, želijo pa, da bi se kandidati, ki bodo izvoljeni, tudi aktivno udejstvovali pri implementaciji ciljev zaveze.

"Podpis zaveze še ne pomeni, da se bo ta udejanjala tudi v praksi" Podpis zaveze še ne pomeni, da se bo ta udejanjala tudi v praksi, pravi Doria, ki zato napoveduje, da bodo po izvolitvi delovanje evropskih poslancev na tem področju tudi nadzorovali in rezultate javno objavili. Poleg tega bodo izvoljene poslance tudi povabili na srečanje in jim nudili pomoč pri implementaciji ciljev zaveze, zato zaveza ne bo ostala "mrtva črka na papirju".

Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta je kandidate za poslance v Evropskem parlamentu konec aprila pozvalo k podpisu zaveze za boj proti korupciji, s katero so želeli spodbuditi transparentnost, odgovornost in integriteto v institucijah EU ter pri sprejemanju politik in izvajanju zakonodaje. Kot je pojasnil Doria, namreč evropsko protikorupcijsko poročilo iz leta 2013 kaže, da korupcija predstavlja velik problem, zato so ukrepi za zajezitev tega pojava nujni.

S podpisom so se potencialni evropski poslanci ali politične stranke zavezali k boju proti korupciji in spodbujanju transparentnosti, odgovornosti in integritete v institucijah EU ter izvajanju politik in sprejemanju zakonodaje. Zavezali so se, da bodo v prihodnjem mandatu Evropskega parlamenta delovali v dogovoru s civilno družbo in ostalimi relevantnimi akterji za izpolnitev glavnih protikorupcijskih ciljev.

Zavezo za boj proti korupciji so prejeli kandidati oz. politične stranke v 17 državah članicah EU. Analiza na ravni vseh držav še ni dokončna, saj jo bo po volitvah pripravila krovna organizacija Transparency International, je napovedal Doria. Je pa iz dosedanjih podatkov razvidno, da Slovenija med državami, v katerih so imeli enako strategijo zbiranja podpisov, izstopa po številu podpisanih zavez.

Ne spreglejte