Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
4. 9. 2013,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2013, 13.13

8 let

Žižek: Žvižgači so naši heroji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razkritja o NSA so pokazala, da je "žvižganje" postalo osrednja umetnost, naše sredstvo za ohranjanje "javnega razuma" živega, v svojem blogu v britanskem Guardianu piše filozof Slavoj Žižek.

Grožnje svobodi, ki so jih razkrili žvižgači, imajo globoke, sistemske korenine, piše Žižek in dodaja, da je potrebno Edwarda Snowdna braniti ne le zato, ker je s svojimi razkritji osramotil ameriške tajne službe. "Kar je razkril, je nekaj, kar ne počnejo le ZDA, temveč tudi vse velike (in ne tako velike) sile – od Kitajske do Rusije, Nemčije in Izraela (če so tehnološko zmožne to početi)." Njegovo dejanje je potrdilo naše sume, da nas nadzorujejo in nadzirajo. "Od Snowdna (ali Manninga) nismo zvedeli nič novega, kar nismo že domnevali. Vendar je ena stvar nekaj na splošno vedeti, druga pa imeti konkretne podatke."

"Danes smo soočeni z brezsramnim cinizmom predstavnikov obstoječe svetovne ureditve, ki si le predstavljajo, da verjamejo v svoje ideje o demokraciji, človekovih pravicah itd. z razkritji WikiLeaksa se je zgodilo, da je sramota – njihova in naša zaradi toleriranja takšne moči nad nami – še toliko bolj sramotna, ker je objavljena. Moralo nas bi biti sram zaradi procesa po celem svetu, ko se postopoma oža prostor, ki ga je Immanuel Kant imenoval "javna uporaba razuma"," razpreda Žižek in pojasnjuje, da je Kant pod javno uporabo razuma uvrstil transnacionalno univerzalnost izvajanja razuma. Ta javna uporaba razuma pa mora biti vedno svobodna.

Žvižgači igrajo osrednjo vlogo pri ohranjanju "javnega razuma" živega. Assange, Manning, Snowden so naši novi heroji, zgled nove etike, ki pripada naši dobi digitaliziranega nadzora. Niso več le žvižgači, ki so obsodili nezakonito delovanje zasebnih podjetij, obsojajo same javne avtoritete, ko se lotijo "zasebne uporabe razuma".

Manninge in Snowdne potrebujemo povsod "Manninge in Snowdne potrebujemo na Kitajskem, v Rusiji, povsod. Obstajajo države, ki so veliko bolj zatiralske kot ZDA – predstavljajte si, kaj bi se zgodilo z nekom, kot je Manning, na ruskem ali kitajskem sodišču. Vendar ne gre pretiravati z mehkobo ZDA; res je, ZDA z zaporniki ne ravnajo tako brutalno kot Kitajska in Rusija – zaradi svojih tehnoloških prioritet preprosto ne potrebuje brutalnega pristopa (ki ga je, če je treba, več kot pripravljena uporabiti). V tem pogledu so ZDA še bolj nevarne kot Kitajska, ker njenih ukrepov nadzora ne dojemamo kot takih, medtem ko je kitajska brutalnost vsem na očem," meni svetovno znani filozof.

Zato ni dovolj, da se eno državo uporabi proti drugi kot v primeru Snowdna, ki je uporabil Rusijo proti ZDA. "Potrebujemo novo mednarodno mrežo, ki bi organizirala zaščito žvižgačev in za širjenje njihovega sporočila. Žvižgači so naši heroji, ker dokazujejo, da če lahko tisti na oblasti to počnejo, lahko to počnemo tudi mi," zaključi Žižek.

Ne spreglejte