SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zgradili bodo novo železno zaveso

3

termometer

Estonija želi na meji z Rusijo zgraditi 110 kilometrov visokotehnološke ograje.

Ta teden je estonski notranji minister Toomas Viks oznanil, da njegova država načrtuje gradnjo 110 kilometrov dolgega zidu na meji z Rusijo. O projektu so sicer razpravljali že lani, letos pa so se odločili, da ga bodo izpeljali.

Ograja za varnost Estonije Namen zidu naj bi bil po besedah estonskega politika zagotoviti stoodstotni tehnični nadzor meje z Rusijo, s čimer bi zagotovili varnost Estonije in schengenskega območja. Graditi naj bi začeli leta 2018, projekt pa bi stal 71 milijonov evrov. Tako bi se na nek način ponovno zgradila železna zavesa, le da tokrat malo bolj vzhodno. Baltske države so bile namreč pet desetletij na sovjetski strani železne zavese. Po vstopu v NATO in Evropsko skupnost pa so odnosi z Moskvo ostali napeti. Tudi zaradi ruske manjšine, ki je številčna v vseh treh baltskih državah.

Obsojeni estonski vohun Estonija je v zadnjem letu v tihem spopadu z Moskvo. Pred nekaj dnevi so v Moskvi na 15 let zapora obsodili Estona Kohverja, obveščevalca, ki so ga septembra lani prijeli na ruski strani estonsko-ruske meje. Estonski politiki so tedaj trdili, da so ga Rusi ugrabili. Zdaj so ga obsodili zaradi vohunjenja. Tako Estonija kot ZDA in Evropska skupnost so obsodili sodni proces, češ da je farsa.

Take incidente naj bi od zdaj preprečil mejni zid, ki bo v resnici 2,5 metra visoka žična ograja z vso trenutno najboljšo varnostno tehnologijo. Z informacijami, dobljenimi s tehnologijo, naj bi po poročanju agencije AFP lahko popolnoma nadzorovali vse poskuse tihotapljenja in nedovoljenega prečkanja meje. Eden od problemov, s katerim se na meji soočajo Estonci, je res tihotapljenje, ki ga na ruski strani po njihovih navedbah organizirajo ruske obmejne enote.

Ameriško orožje na Poljskem Da pa bi bila situacija na evropski vzhodni meji še bolj vroča, je novica o gradnji mejnega zidu prišla ravno v času, ko so ZDA objavile informacijo, da bodo na Poljskem uskladiščile večjo količino vojaške opreme. Tako naj bi velevala doktrina NATA, s katero želijo okrepiti Natove zaveznike v času, ko so odnosi z Rusijo na najnižji točki od hladne vojne dalje.

Težko orožje naj bi namestili na zahodu in na severo-vzhodu Poljske nekje do sredine prihodnjega leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin