Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
13.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 13.51

8 let, 5 mesecev

Že devetič preložili volitve predsednika Libanona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Libanonu so zasedanje parlamenta, na katerem bi morali danes voliti predsednika države, znova preložili, in sicer na soboto.

To je že deveta preložitev volitev libanonskega predsednika v manj kot treh mesecih, mandat prosirskemu predsedniku Emilu Lahoudu pa je potekel 24. novembra. Do vnovične preložitve volitev je prišlo potem, ko se protisirska večina v parlamentu in opozicija, ki ima podporo Damaska in Teherana, nista uspeli dogovoriti glede mehanizma dopolnitve ustave, ki je potrebna za izvolitev vojaškega poveljnika Michela Suleimana na predsedniški položaj. Glede predsedniške kandidature slednjega sta sicer strani dosegli soglasje.

"Politična pogajanja so se ustavila in znašli smo se na začetku," je objavo vnovične preložitve volitev komentiral poslanec parlamentarne večina Moustapha Allouch. Poslanec Antoine Zahr, prav tako iz vrst parlamentarne večine, pa je ocenil, da je "odločitev Sirije in njenih zaveznic v Libanonu uzakoniti praznino" na predsedniškem položaju.

Ustava visokim funkcionarjem v vojski prepoveduje izvolitev Dopolnitev ustave je pogoj za izvolitev generala Suleimana na predsedniški položaj. Sedanja ustava visokim funkcionarjem v vojski prepoveduje izvolitev na predsedniški položaj, razen če so vojaško službo zapustili dve leti pred predsedniško kandidaturo.

Dopolnitev ustave mora predlagati ali sprejeti vlada. Prosirska opozicija pa sedanje vlade premiera Fouada Siniore ne priznava, odkar jo je konec lanskega leta zapustilo šest ministrov, med njimi pet šiitskih. Ob tem želi opozicija sprožiti tudi razpravo o oblikovanju prihodnje vlade, kar pa parlamentarna večina pred izvedbo volitev zavrača.

Do vnovične preložitve predsedniških volitev v Libanonu, ki se je znašel v najhujši politični krizi po državljanski vojni (1975-1990), je prišlo kljub pritiskom mednarodne skupnosti, naj se te vendarle izvedejo. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je tako nedavno današnji dan označil "kot dan zadnje možnosti". Sarkozy se bo sicer o libanonskem vprašanju pogovarjal tudi z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice, ki se v Parizu mudi ob donatorski konferenci za palestinsko državo.

Ne spreglejte