Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2009,
9.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2009, 9.23

8 let, 5 mesecev

ZDA: Zaslišanje kandidata za pravosodnega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kandidat za novega ameriškega pravosodnega ministra Eric Holder je na včerajšnjem zaslišanju posebno zasliševalsko metodo t.i. vodnega deskanja nedvoumno označil za mučenje.

Kandidat za novega ameriškega pravosodnega ministra Eric Holder je v četrtek v senatnem odboru za pravosodje posebno zasliševalsko metodo t.i. vodnega deskanja, ko ujetnika privežejo na desko, mu pokrijejo glavo in zalivajo z vodo, da mu vzbudijo občutek utapljanja, nedvoumno označil za mučenje. Zatrdil je, da tega ne bodo več izvajali. Holder se je moral soočiti s težkimi vprašanji Holder je bil eden redkih nominirancev za visoke položaje v administraciji Baracka Obame, ki je dobil nekaj težjih vprašanj. Republikance je zanimala njegova vpletenost v sporne pomilostitve nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, ko je bil Holder namestnik državne sekretarke. Vendar po mnenju demokratov to ne bo ovira, da postane prvi temnopolti pravosodni minister v zgodovini ZDA. Njemu v prid je namreč uvodoma pričal celo upokojeni, ugledni senator iz Virginije John Warner.

Medtem ko so republikance zanimale Clintonove pomilostitve, so se demokrati osredotočili na težave pravosodnega ministrstva v času predsednika Georgea Busha. Pod Johnom Ashcroftom in Albertom Gonzalesom je bilo ministrstvo znano po političnem kadrovanju in zlorabah pooblastil, Holderjeva naloga pa bo po mnenju demokratov predvsem povrnitev morale med zaposlenimi in neodvisnost ministrstva.

Podobnost z Obamo Newyorški senator Charles Schumer je Holderja vprašal, ali je bil kdaj Obamov osebni odvetnik, kot je bil Gonzales Bushev. Zanimalo ga je, ali je v sorodu z Obamo, kot je bil Robert Kennedy z Johnom F. Kennedyjem. Holder je odgovoril nikalno ter se pošalil, da je morda Obami malce podoben le po videzu.

Za zaprtje Guantanama Predsednika odbora za pravosodje Patricka Leahyja iz Vermonta je zanimalo, ali se strinja z Obamo, da je potrebno zapreti taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. Holder je pritrdil, vendar je opozoril, da bo za to potrebnega nekaj časa, ker se je treba odločiti, kaj storiti z okoli 250 ujetniki. Po besedah Holderja so nekateri tam zaprti še vedno nevarni za ZDA in jih ne bodo mogli izpustiti na prostost.

Leahy je bil zadovoljen, ker je od kandidata dobil pritrdilen odgovor na vprašanje, ali posebna zasliševalska metoda t.i. vodnega deskanja predstavlja mučenje. Holder je dejal, da je bila ta metoda mučenje v času španske inkvizicije, v času druge svetovne vojne, ko so jo izvajali Japonci, in v času Vietnama, ko so ga izvajali Američani. "Zato je to mučenje tudi danes," je dejal Holder.

Nad zakonom ni niti predsednik Leahy je želel jasen odgovor na to vprašanje tudi od Gonzalesa in zadnjega pravosodnega ministra ZDA Michaela Mukaseyja, vendar mu ni uspelo. Kot je zagotovil Holder, zanj ni nihče nad zakonom, niti predsednik, ob tem pa se je zavzel za spoštovanje državljanskih pravic. Vendar je prav v četrtek prišla na dan informacija, da je tajno sodišče že avgusta lani razsodilo, da je program prisluškovanja Američanom brez sodnih nalogov ustaven. To je kasneje potrdilo tudi prav tako tajno prizivno sodišče.

Sodišče, ki je bilo ustanovljeno leta 1978 za nadzor nad tujimi obveščevalci, je menilo, da prisluškovanje in nadzor elektronske pošte brez sodnih nalogov ne kršita četrtega amandmaja k ameriški ustavi, ki prepoveduje nerazumne preiskave in zaplembe, ker naj bi bila izjema v primeru zbiranja tujih obveščevalnih informacij.

Ne spreglejte