Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 7. 2008,
20.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 16. 7. 2008, 20.15

8 let, 5 mesecev

ZDA zamrznile prodajo orožja Tajvanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
ZDA so zamrznile prodajo orožja Tajvanu, je danes povedal visok poveljnik ameriške vojske Timothy Keating.

Kot je pojasnil, je Washington odločitev sprejel v luči "pomirjene vojaške drže Tajvana ter trenutne vojaške drže in strategije Kitajske, ki nakazuje, da v tem trenutku ni nujne potrebe po prodaji orožja Tajvanu". V zadnjem času ni bilo nobene pomembnejše prodaje orožja iz ZDA v Tajvan, je na nekem forumu v Washingtonu priznal Keating in dodal, da je to "politika administracije". Washington je zavezan obrambi Tajvana, hkrati pa ne želimo storiti ničesar, kar bi destabiliziralo Tajvansko ožino, je še poudaril Keating in razkril, da so mu predstavniki Kitajske "jasno izrazili svoje pomisleke glede prodaje orožja Tajvanu".

AFP ob tem piše, da naj bi ZDA ustavile 11 milijard dolarjev vredno pošiljko orožja in dostavo več deset reaktivcev F-16 Tajvanu - verjetno vse dokler ne bo sedanji ameriški predsednik George Bush v začetku naslednjega leta zapustil Belo hišo. Časnik Washington Post je nedavno poročal, da naj bi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in Bushev svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley dogovor o prodaji zamrznila.

Kitajska in Tajvan sta sicer junija začela prve neposredne pogovore po več kot desetletju. To je najnovejši korak v zbliževanju med stranema, ki bo po vsej verjetnosti poglobil trgovinske in turistične vezi v Tajvanski ožini. Pogovori so rezultat nenadne otoplitve odnosov med Taipeijem in Pekingom, ki se je začela, potem ko sta se z obljubo o tesnejših odnosih s Kitajsko na oblast na Tajvanu povzpela predsednik Ma Ying-jeou in njegova Nacionalistična stranka (Kuomintang).

Ne spreglejte